Newsflash
OPINII

Acreditarea unui spital (II)

de Andrei-Cosmin David - aug. 20 2021
Acreditarea unui spital (II)

pt p7Cea de-a doua acţiune pe care managerul unui spital trebuie să o realizeze este înfiinţarea structurii de management al calităţii serviciilor de sănătate (SMCSS). Indiferent dacă este un spital public sau privat, prin realizarea acestei acţiuni se asigură, pe de o parte, legalitatea funcţionării spitalului și, pe de altă parte, se creează condiţiile necesare realizării unei planificări, organizări, coordonări, îndrumări metodologice și a monitorizării activităţilor privind asigurarea și îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate și siguranţei pacientului. SMCSS este, în fapt, instrumentul pe care managerul se poate baza pentru a identifica atât oportunităţile de dezvoltare, cât și principalele disfuncţionalităţi.
Fără o SMCSS activă, corect și bine reprezentată, ancorată în realităţile din spital, implementarea managementului calităţii devine imposibilă. Utilizarea „unui ajutor extern”, în detrimentul sprijinului pe care SMCSS îl poate acorda în implementarea managementului calităţii, duce la rezultate de moment, dar crește riscurile pentru angajaţii spitalului. Printre acestea menţionăm: protocoale și proceduri neadaptate la competenţa tehnico-materială a unităţii, apariţia diferenţelor de practică medicală, imposibilitatea corectării eventualelor deficienţe, fapt ce poate duce la apariţia unor evenimente adverse.

Rolul medicului din SMCSS

Pentru ca SMCSS să devină o componentă principală a spitalului, medicul din cadrul structurii are un rol esenţial. Pentru a fi încadrat pe post în SMCSS și salarizat ca medic specialist, acesta are nevoie de aviz de liberă practică. În situaţia în care nu este specialist în sănătate publică și management, este necesar atestatul de studii complementare în managementul serviciilor de sănătate.
Medicului din SMCSS îi revine sarcina de a superviza elaborarea protocoalelor de diagnostic și tratament și a procedurilor care vizează asistenţa medicală, precum și de a monitoriza și analiza implementarea acestora. El se asigură astfel că specialiștii au elaborat reglementări adaptate la specificul spitalului, că acestea sunt implementate și respectate, fiind create astfel condiţiile de eliminare a diferenţelor de practică medicală și limitate abaterile de la bunele practici.
Totodată, el este cel responsabil de identificarea și de coordonarea raportării și analizării evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale, precum și de implementarea planului anual pentru auditul clinic.
În ceea ce privește pregătirea profesională a specialiștilor, medicul din SMCSS este cel care monitorizează elaborarea și respectarea planului anual de educaţie medicală continuă a medicilor, a farmaciștilor și a asistenţilor medicali (pe baza analizei de nevoi a spitalului), astfel încât acesta să răspundă misiunii spitalului. Tot el trebuie să se asigure că oferta de servicii medicale ale spitalului corespunde nevoilor de sănătate ale populaţiei, în acest sens fiind cel care monitorizează activitatea de actualizare a acesteia.
Medicul din SMCSS monitorizează și implementarea măsurilor pentru managementul integrat al cazului și asigurarea continuităţii asistenţei medicale a pacienţilor cu afecţiuni de lungă durată.
În articolul următor vom aborda subiectul privind autoevaluarea și evaluarea spitalului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe