Newsflash
OPINII

Adio, dar rămân cu tine

de Dr. Anca Livia POPESCU - iun. 4 2015
Adio, dar rămân cu tine
M-am hotărât să-mi schimb medicul stomatolog. Ea mă cunoaşte de aproape 4 ani, de când am început şi rezidenţiatul. Invariabil, la toate programările, mă întreabă dacă o să plec din ţară. Iniţial, în anii mici de rezidenţiat, mi se părea fain că mă întreabă asta, pentru că era o opţiune ce părea aventuroasă şi deschizătoare de drumuri. Răspundeam că mă gândesc…
Apoi întrebarea s-a schimbat în „când pleci?“ şi a început să mă pună în dificultate. La ultimul consult a fost: „Nu ai plecat încă?“. M-a enervat că nu i-am răspuns niciodată că vreau să rămân. Dar, pe de altă parte, ştiu şi de ce nu am făcut-o.
Nu am un mare respect pentru instituţiile statului, asta pentru că respectul trebuie câştigat sau imprimat educaţional, valoric. Când fostul preşedinte al României a ieşit şi a spus că medicii sunt liberi să plece în străinătate şi apoi a fost întâmpinat cu un val de revoltă, s-a arătat surprins. Şi i-am înţeles surprinderea. Ce a făcut atunci Traian Băsescu nu a fost cu nimic diferit de ceea ce face fiecare medic, de la nivelul său instituţional, ierarhic: a spus că dacă nu-ţi convine, poţi pleca. Am auzit asta de la colegul meu rezident mai mare, de la mai toţi medicii primari cu care am lucrat, de la mentorul meu şi de la şefa de clinică. La niveluri mai mici se merge chiar mai departe cu ideea că, dacă eşti realmente bun, trebuie să pleci. Dacă nu pleci, eşti prea puţin puternic ca om.
Avem tendinţa să aruncăm mereu „vina“ în sus şi, când de sus ni se spune că nu acolo este responsabilitatea, se iscă o nemulţumire generală. Firească. Dar care te şi obligă la două înţelegeri fundamentale de sistem: nimeni nu face minuni şi nimeni nu lucrează singur, deci deciziile individuale (mai ales acelea în care decizi să nu faci nimic) sunt sistemic importante.
Eu sunt crescută şi formată în sistemul românesc. Am o specialitate necondiţionată prea mult de aparatură. Sunt la fel sau mai capabilă profesional decât majoritatea colegiilor din străinătate şi mai puţin capabilă decât o minoritate. E un adevăr. Acesta este potenţialul sistemului românesc – poate forma profesionişti la nivelul la care ei se pot şi vor să se ridice.
E adevărat că nimeni nu mi-a dat nimic gratuit şi că, uneori, calificarea suplimentară este chiar un impediment în ierarhiile instituţionale. Eşti calificat, ştii să faci lucruri pe care alţii nu le ştiu, deci eşti incomod. Dar nu cred că asta este strict specific României. M-am educat să nu intervin în decizii primordial personale atunci când am relaţii strict profesionale. Am colegi rezidenţi mai mici cărora nu mi-am imaginat să le spun să plece, dar le-am prezentat tot ce ştiu eu despre cum funcţionează acest sistem de sănătate. Dar şi altele. Am prezentat informaţiile, apoi am tăcut. Asta am oferit – informaţii.
A pleca sau nu ar trebui să fie în primul rând un act de natură personală. Plecatul sau rămasul în România nu sunt semne ale unei competenţe profesionale mai mici sau mai mari. Ce este un semn de calitate profesională, de leadership, este să vrei să‑ţi păstrezi oamenii care vor să rămână şi în care ai investit. Cunosc şefi de secţie care vor să îşi păstreze rezidenţii buni. Îi ajută să devină medici buni şi apoi îi păstrează pe secţia lor. E un raţionament logic, rar întâlnit dar înalt funcţional. Secţiile respective sunt printre cele mai productive financiar.
Şi, ca să vezi, aceşti oameni îşi trimit rezidenţii în străinătate destul de des, dar pentru formări. Trebuie să ştii cum şi când să trimiţi un om ca să aibă unde şi de ce să se întoarcă. Este cazul colegului meu, fost rezident, care acum a devenit medic pe secţie în spitalul în care lucrez. Nu preşedintele României a fost cel care i-a spus: „Nu pleca, omule“. Ci şeful său de secţie l-a convins, prin felul său de a face lucrurile în microsistemul pe care îl conduce, să rămână şi să fie mulţumit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe