Newsflash
OPINII

„Ajutăm educaţia de top din România”

de Dr. Raluca BULEA - oct. 26 2018
„Ajutăm educaţia  de top din România”
Nigel Bellingham, directorul British Council, spune că parteneriatele cu şcolile noastre au făcut posibile examenele de limbă peste tot în ţară.
 
Prezent în ţara noastră din perioada interbelică, British Council este un reper de stabilitate, consecvenţă și corectitudine în rândul instituţiilor cu profil similar, dedicat culturii și educaţiei. British Council România are propriul sediu la București din 1994, iar în 2018 sărbătorește 80 de ani de activitate în România. Am stat de vorbă cu Nigel Bellingham, directorul British Council România.

Cum a fost aleasă România să înfiinţeze British Council?
Cred că în acel moment relaţiile guvernului britanic cu alte ţări aveau o orientare foarte europeană. În acea perioadă exista o preocupare importantă legată de creșterea gradului de intoleranţă în Europa, care în final a condus la cel de-al Doilea Război Mondial, deci cred că a fost un context de deschidere europeană, dovadă că există reprezentanţe și în alte ţări europene care sărbătoresc anul acesta a 80-a aniversare, Polonia și Portugalia, iar Bulgaria anul viitor. În același timp au sosit multe semnale și dinspre partea română, ambasadorul român la Londra din anii 1920 constituind un grup de prietenie anglo-român. De la acel grup de prietenie a luat naștere școala britanică din București, în cadrul căreia, la 12 octombrie 1938 un funcţionar al BC a fost numit profesor șef.

Sunteţi la conducerea BC România, cu reprezentanţe în Iași și Cluj, dar și în alte câteva ţări din regiune. Este dificil să le manageriaţi?
Este ușor, pentru că avem o echipă extraordinară. Lucrăm din ce în ce mai mult prin intermediul partenerilor și al noilor tehnologii, așadar localizarea fizică nu mai este atât de importantă. Cel mai bun exemplu este modul de desfășurare a examenelor de limba engleză, pentru care lucrăm cu 250 de școli partenere din toată România, și cu ajutorul lor cursanţii pot da examenele britanice de limbă oriunde în ţară. Un alt exemplu relevant este festivalul de film documentar (n.r. British Documentary, lansat în 2010 și ajuns la a opta ediţie), pe care îl coordonăm. În Grecia, Bulgaria, Cipru, Slovenia și Croaţia, rolul meu este mai mult de a susţine echipele care lucrează acolo și de a încerca să facilitez împărtășirea experienţelor și a ideilor.

Care sunt cele mai importante proiecte și evenimente din programul BC în România?
Toate sunt importante, domeniile în care acţionăm sunt susţinerea predării și învăţării limbii engleze, a schimburilor culturale între liderii artistici, dezvoltarea de abilităţi în rândul celor care lucrează în sfera artelor și susţinerea schimburilor în educaţie. De asemenea, mi-ar plăcea să facem mai multe legat de schimbul de experienţă între liderii din domeniul artistic, căci se întâmplă o mulţime de lucruri în România: Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021 și încercăm să promovăm România în cadrul sectorului cultural britanic.

Ce alţi parteneri importanţi aveţi pentru activităţile BC România?
Sunt mulţi, dar pentru anul acesta primul la care mă gândesc este Festivalul internaţional de teatru de la Sibiu, care a aniversat 25 de ani. BC a fost una dintre primele organizaţii care a lucrat cu directorul pentru stabilirea agendei festivalului și, ca expresie a gratitudinii sale, ne-a numit parteneri și invitaţi de onoare. Am intermediat obţinerea patronajului ASR Prinţul de Walles pentru această ediţie a FITS (n.r. alături de președintele României). Deși nu a putut să fie prezent la deschidere, Prinţul Charles a venit cu o săptămână înainte, s-a întâlnit cu directorul și a văzut una dintre piese.
Avem, de asemenea, parteneri importanţi în cadrul învăţământului superior, Universităţile din București, Cluj și Iași, Politehnica București.

La începutul verii aţi organizat un picnic la Grădina Botanică pentru aniversarea de 80 de ani. Ce planuri de sărbătoare aveţi pentru restul anului?
În luna septembrie, a avut loc, la reședinţa ambasadorului, sărbătorirea reţelei noastre de examinare, numită Addvantage. E de asemenea ceva ce am organizat și anul trecut și anul acesta a primit o evidenţiere specială în contextul celei de-a 80-a aniversări. Pe de altă parte, discutăm cu Camera de Comerţ britanică despre organizarea în luna decembrie a unui eveniment concentrat pe importanţa diversităţii, unul dintre crezurile noastre cele mai puternice fiind că diversitatea ne îmbogăţește și că trebuie să lucrăm din greu pentru a ne asigura că ceea ce facem este accesibil pentru toţi oamenii, că nu excludem pe cineva în mod deliberat și că nu tratăm pe nimeni inechitabil. Totodată, am organizat recent, împreună cu ICR Londra, un eveniment de networking dedicat profesioniștilor din sectorul cultural din România și Marea Britanie, intitulat Connecting culture: UK-Romania.

Aveţi vreun proiect viitor în domeniul medical?
Din păcate, nu, zona în care ne intersectăm cu medicina este sectorul educaţiei. Ceea ce încercăm să facem este strângerea legăturilor între universităţi britanice și românești. Universităţile din România atrag un număr destul de important de studenţi străini, în special cele de medicină și medicină dentară, iar personalul din universităţile britanice știe foarte bine cum să îi facă pe studenţi să se simtă bine, dar și cum să îi recruteze și cum să se promoveze, așadar am putea intermedia schimbul de experienţă între universităţi din acest punct de vedere. Pe de altă parte, unele din filmele documentare prezentate la festivalul British Documentary abordau subiecte medicale, unul vorbea despre organizarea asistenţei medicale în condiţii de război în Siria și a fost proiectat la UMF Tg. Mureș. Nu există momentan alte proiecte în acest domeniu.

În final, câteva cuvinte pentru cititorii noștri și pentru apariţia specială cu numărul 1500.
Felicitări, 1500 e de-a dreptul impresionant, ceea ce faceţi la „Viaţa medicală” se aseamănă mult cu ceea ce facem noi, creând canale care le oferă oamenilor posibilitatea de a-și împărtăși ideile și de a învăţa unii de la alţii. Nu e un clișeu să spun că un doctor mi-a salvat viaţa, chiar s-a întâmplat cu zece ani în urmă, așa că am un mare respect pentru profesia medicală. Vă mulţumesc pentru interesul legat de activitatea noastră și pentru ceea ce faceţi .

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe