Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Alchimie și snobism în remediile istorice

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON marţi, 17 ianuarie 2017
     Muzeograful Ana-Maria Gruia propune cu „Aur și Nestemate“ o nouă, interesantă și incitantă expoziție despre ingredientele prețioase ale remediilor folosite în practica farmaceutică. Cum spune chiar ea, este un „demers asupra istoriei ingredientelor prețioase în farmacii, influențele alchimiei și snobismului asupra farmaciștilor și clienților lor. Ingredientele prețioase – mă refer la aur, argint, șofran, coral roșu, sidef, au fost folosite dintotdeauna de farmaciști în prepararea medicamentelor tămăduitoare ale diferitelor boli. Fiecare ingredient în parte are istoria proprie, fiecare are importanța lui. Unele ajută, altele nu. Unele nu mai sunt folosite deloc, altele – cum este argintul coloidal, sunt folosite și în zilele noastre. Laboratorul este ilustrativ în sensul preparării acestor ingrediente prețioase. În laborator veți găsi aparate de distilat, cum sunt alambicul și retorta, folosite pentru obținerea alcoolului la așa-numitele ape cordiale, pentru tratarea afecțiunilor cardiace“.
   Expoziția are patru teme. Prima este cea despre„Pilulele aurite ale lui Avicenna“.Obiceiul auririi pilulelor era răspândit în Europa secolelor XVII–XX, iar procedeul a fost atribuit, eronat, lui Avicenna. Aurirea pilulelor era menită a le face mai ușor de înghițit, pentru a acoperi gustul și mirosul lor. Prima menționare a procedeului auririi medicamentelor apare în 1626.
   A doua temă este „Ape cordiale“, la baza cărora se găsește presupusulAurum potabile al alchimiștilor – aur pur lichefiat după metode secrete. Apa cordială este considerată medicament universal și elixir al vieții deopotrivă. Termenul desemnează orice preparat medicinal care conține și ingrediente prețioase, cum sunt aurul, perlele, coralul roșu. Cele mai cunoscute ape cordiale sunt „Sosa Solis“ (inventată de farmaciștii italieni ai Renașterii), „Usquebaugh Regal“ (care conține alcool, aur, șofran, anason, fructoză), „Escubac dʼAngleterre“ și „Vespetro“ (lichior italian pe bază de anason, angelică, lămâie).
   A treia temă a expoziției este cea aMateriei medica din Transilvania“. Inventarele și farmacopeile din Transilvania epocii premoderne includ o serie de ingrediente și preparate prețioase din aur (foița de aur), argint (preparate homeopatice), Lapis rubini (pietre prețioase și semiprețioase – safir, topaz, smarald),laudanum opiatum completum – soluție de opiu cu sare de perle, coral, șofran, Margaritarum – perle produse de scoica Mytilus margatitiferum,Corallium rubrum – supliment de calciu, praf de nestemate împotriva febrei.
   Ultima temă este un excurs asupra „Găinii filosofale“, concept al medicului german Daniel Sennert (1572–1637) care a hrănit o găină timp de mai multe luni cu foiță de argint. Găina nu a digerat metalul și nu a făcut nici ouă de argint, conform așteptărilor doctorului. În cele din urmă, medicul a ajuns la concluzia că aurul și argintul nu au efect asupra căldurii interne, ci sunt purgative universale. Expoziția este împlinită ideatic cu obiecte precum sticluțe homeopatice, vase farmaceutice din secole XVIII și XIX, aparatură de laborator.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.