Newsflash
OPINII

Amintirea care a trezit multe alte amintiri

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 17 2023
Amintirea care a trezit multe alte amintiri

Zilele trecute, pornind de la cu totul altceva, am intrat într-o discuţie care mi-a provocat amintiri plăcute, dar și triste sau, pe alocuri, dureroase.

amintirea

Regula pe care mi-am impus-o scriind această rubrică, în continuare celei din anii precedenţi (Colegi cu Hipocrate), a fost să descriu doar evenimente despre care am aflat, fără să fi participat direct. Recenta conversaţie mi-a adus aminte de anul 1991.

În anul precedent, din motive personale, gândindu-mă la ce ar fi de făcut, am vizitat-o pe șefa Catedrei de Microbiologie pentru a întreba dacă există în schemă și poate fi scos la concurs un post de preparator universitar. În birou se afla și un domn cu o evidentă prestanţă, posedând stilul tradiţional, de la modul de adresare până la tot ce a urmat în respectiva discuţie. Ulterior, am aflat că acesta era, de curând, șeful de catedră.

L-am însoţit pe culoarele Spitalului Universitar și am ascultat cu mare atenţie tot ce mi-a istorisit despre microbiologia românească. Nimic nu este întâmplător. Anterior acestei discuţii mă întrebam: „Oare ce să aleg?”. Încă din 1987 lucrasem (ca și alţi colegi de generaţie) ca asistent benevol („fără carte de muncă” și desigur „fără salariu”) la Catedra de Anatomie. O variantă ar fi fost (și într-un fel cea mai ușoară) să aleg examenul pentru un post de asistent aici. Îmi aduc aminte și astăzi reacţia unui prieten căruia i-am risipit la telefon îngrijorarea: „Mirciule, chiar nu dai examen aici?”, a exclamat cu bucurie și cu un ton de neuitat. În acea zi am făcut un om fericit; o prietenie care se menţine și astăzi.

Nu i-am trădat

Un alt prieten m-a încurajat să devin asistent universitar la Catedra de Fiziopatologie. Profesorul de atunci a scos postul la concurs conform acordului; multă vreme, apoi, nu a dorit să-mi vorbească, pentru că nu am participat la competiţia pentru acel post.

Îmi plăcuse foarte mult domnul profesor Alexandru Ioan, Dumnezeu să îl odihnească în pace. Eram în stagiul (pe vremea noastră nu exista rezidenţiat) de „dispensar medical” și am ales să merg în continuare în secţia condusă de doamna profesor Tănăseanu, din clinica domnului profesor. Vizitele și contravizitele erau o plăcere. Modul de abordare a pacienţilor – la fel. Clinica mă atrăgea.

Domnul profesor, după o discuţie pe această temă, mi-a spus invitându-mă: „Voi scoate la concurs un post de asistent”. Nu s-a supărat pe mine că nu am participat, relaţia noastră a continuat. Însă, unicul uriaș regret este că nu l-am vizitat mai des pentru a putea fi alături de dânsul, cât se putea, în ultima perioadă a vieţii.

Iată că aveam „în faţă” trei posibilităţi, fiecare atractivă. Fiecare dintre profesorii din acele catedre erau și oameni, și profesioniști
excepţionali.

Dar, în acea dimineaţă, după discuţia de circa 20 de minute pe culoar, am fost invitat la Academia de Știinţe Medicale pentru a continua și, din vorbă în vorbă, cu gândul la un mentor de care „să mă leg” nu doar profesional, ci și pe alte tărâmuri conexe vieţii medicale, am întrebat: „Oare aţi putea scoate la concurs nu doar un post de preparator, ci și un post de asistent universitar?”. Nu mi s-a părut că i-aș „trăda” pe ceilalţi trei mari și buni profesori; pur și simplu, în starea de admiraţie din timpul discuţiilor purtate pe mai multe planuri, m-am „trezit” întrebând.

Erau deja în așteptare două persoane pentru două posturi de asistent și, deși sesiunea de concurs era foarte aproape, domnul profesor Mihai Zamfirescu, Dumnezeu să îl odihnească în pace, a fost de acord. Așa a început drumul meu în microbiologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe