Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Analgosedarea: actualizări necesare

Viața Medicală
Dr. Dan ALEXIANU marţi, 4 septembrie 2012
   Progresele în farmacologia clinică şi asistenţa medicală ambulatorie majoră, prelungirea duratei medii de viaţă, coexistenţa multiplelor boli cronice moni­to­rizate mulţumitor impun reconsiderarea concepţiilor asupra metodelor şi riscurilor analgosedării. Schimbarea mentalităţii poate determina efecte benefice mari. Modul profund de gândire clinico-biologică şi fiziopatologică al medicului francez Henri Laborit, din anii ’50 ai secolului trecut, cu reflectare în terapeu­tica viitoare asupra analgosedării, com­baterii stresului şi neuroprotecţiei, este perfect valabil şi astăzi. Noţiunile trebuie doar adaptate noilor substanţe farmaco­terapeutice apărute şi modului de integrare în principiile agresologiei.
   Concepţia lui Henri Laborit privitoare la combaterea stresului, şocului şi con­secinţelor lor metabolice are o compo­nentă importantă în limitarea şi folosirea raţională a opiaceelor în terapia inten­sivă, în medicina ambulatorie, în medi­cina de urgenţă, în stările terminale etc. Amestecurile litice compuse din anal­getice şi psihotrope asociate în doze mici şi repetate produc efectele dorite, fără riscuri de complicaţii cardiorespiratorii, mai ales la pacienţii vulnerabili şi cei taraţi. Neuroanestezia clasică a anilor ’50 interzicea formal utilizarea opiaceelor. Atunci nu existau mijloace de resuscitare şi supraveghere intensivă. Combaterea stresului şi a şocului prin analgosedare cu amestecuri litice moderne este un obiectiv foarte important nu numai în ATI, ci se reflectă extensiv în multe domenii medicale.
   Cele mai „nevinovate“ substanţe sau amestecuri, chiar în doze titrate, pot produce, la manevre medico-chirurgicale minore, dezastre cardiorespiratorii la indivizi aparent sănătoşi, cu un risc minim (exemplu: stop cardiac în cabinet la puncţie pleurală). Este obligatoriu să existe un ghid şi un protocol standard de utilizare a analgosedării, ce evită confuziile determinate de lipsa de informare generală.
   În perioada anilor ’50, dr. H. Laborit folosea clorpromazina ca sedativ şi adjuvant anestezic în chirurgie, cu efecte sedative analgetice şi antivomitive. O recomandă unui psihiatru de la Spitalul „Sainte Anne“ Paris şi, rapid, se răspân­deşte folosirea sa în psihiatrie, pentru combaterea agitaţiei. Formal, acest medicament a desfiinţat „cămaşa de forţă“. În ţara noastră a fost utilizat pe larg în anestezia locală potenţată (I. Juvara, S. Crivada, Th. Burghele).
   Dr. H. Laborit a impus folosirea ames­te­curilor „litice“ în sedare şi hibernoterapie, precum amestecul M2 (petidină + prometazină + clorpro­mazină). Utilizarea hipotermiei, conform conceptului antistres al lui H. Laborit, s-a reluat după ce acesta şi-a difuzat ideile în mediile medicale şi nemedicale, prin filme, presă. A creat institute de cercetare pentru studiul teoriei sale, a reacţiei organismului la factorii de stres.
   În prezent, recomandarea monodrog utilizează propofol, diazepam, mida­zolam, clonidină, dexmedetomidină, substanţe volatile (sevofluran, halotan). Acestea sunt utile prin uşurinţa şi simplitatea folosirii lor, dar au risc de complicaţii fatale neprevăzute, chiar la indivizi aparent sănătoşi, constituind o sursă de conflicte majore juridice, socio-familiale. Dezavantajul monodrogului este nesiguranţa gradului de analgezie, cu efect hipnotic suficient, dar cu risc de complicaţii prin persistenţa durerii, în special la manevre pe zone hiperalgice: rectul, regiunea ano-perineală, nazo­faringe ş.a.
   Insistăm asupra conceptului de „cocktail litic“, adaptat la noile droguri minore sedative (diazepam), asociate cu analgetice uşoare (paracetamol, acid salicilic), ca o alternativă aparent mai complicată dar mai sigură şi mai aproape de fiziopatologie. Dozele mici şi repetate se pot administra până la obţinerea efectului dorit.
   Nu suntem adversarii utilizării opia­ceelor sau a altor metode monodrog, dar aceasta numai cu respectarea normelor de siguranţă a pacientului (control CO2, pCO2), în prezenţa personalului certificat în resuscitarea cardiopulmonară. Trebuie asi­gurată aplicarea ghidurilor de sigu­ranţă în analgosedare. A sosit momentul actualizării conceptelor antişoc, antistres şi de protecţie metabolică introduse de dr. H. Laborit şi aplicate în România anilor ’50.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.