Newsflash
OPINII

ANCHETA EPIDEMIOLOGICĂ TRANSVERSALĂ – cerinţe europene, pionierat românesc –

de Dr. Traian IONESCU - ian. 8 2010
ANCHETA EPIDEMIOLOGICĂ TRANSVERSALĂ – cerinţe europene, pionierat românesc –

Statistica în care sunt cuprinse atât cazurile noi de îmbolnăviri (incidenţa), cât şi cele rămase în evidenţă (prevalenţa), completată prin raportarea şi a altor date de morbiditate (spitalicească, ambulatoriu de specialitate, medicina primară, incapacitatea temporară etc.) reuşeşte să formeze un tablou al morbidităţii, necesar conducerii operaţionale de rutină. (...)

Aceste statistici, nu numai în România, au lipsuri şi sunt imperfecte din numeroase cauze, încât nu pot fi utile pentru elaborarea programelor de sănătate, planificarea resurselor sau optimizarea activităţii reţelelor medico-sanitare. În acelaşi timp, ele nu pot servi la comparaţii între diferite ţări europene. Metoda de compensare a acestor lacune – derivate, în principal, din faptul că statisticile de rutină sunt întocmite pe baza adresabilităţii populaţiei la serviciile medicale – este ancheta transversală (de prevalenţă), care, într-un interval dat (de preferat nu mai mare de trei luni), examinează un eşantion extras din populaţia dintr-un teritoriu, metodologia statistică permiţând ca datele obţinute să fie extrapolate la întreaga populaţie.
     România este prima ţară din Europa care a organizat o asemenea anchetă în 1959–1960, căreia i-au urmat cele din 1964–1965, 1983, 1989 şi 1997. Este bine de amintit că rezultatele primei anchete (1959) au stat ani de zile în biblioteca Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Geneva, iar în timpul desfăşurării celei de-a doua anchete (1964) directorul Statisticii medicale din centrala OMS (Geneva) s-a deplasat în România pentru a cunoaşte metodologia anchetei şi desfăşurarea practică din teren, după vizita efectuată cerând permisiunea ministrului de atunci al sănătăţii să publice metodologia şi rezultatele mai importante ale anchetei în Cahiers de Santé Publique, OMS, Geneva, nr. 27/1967. Mai trebuie amintit faptul că iniţiatorul şi autorul primei metodologii puse în practică, pentru acest tip de anchetă, a fost dr. Petru Mureşan, acum în vârstă de 91 de ani, fost expert şi consultant OMS, dar şi unul din membrii permanenţi ai Comitetului internaţional pentru studiul demografic al populaţiei. Recunoaşterea acestei priorităţi apare în publicaţia Institutului Finlandez de Statistică Publică (Helsinki, 2008), care a fost acreditat de EuroStat şi OMS să elaboreze Recommendations for Organizing a Standardized European Health Examination Survey. Reproducem în pag. 6 schema cuprinsă în lucrarea de sinteză înaintată specialiştilor convocaţi la Luxemburg, în 2008, pentru a discuta acest subiect. (...)
 
Anchete ale stării de sănătate desfăşurate în România
Ancheta prin interviu
Ancheta de sănătate prin examen
Planuri pentru anchetele (HES) de examinare a populaţiei la nivel naţional (prevalenţă), în Europa

 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe