Newsflash
OPINII

Angajările discriminatorii

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 22 2021
Angajările discriminatorii

Atunci când formulăm un anuț de angajare poate că ar trebui să acordăm atenţie unui aspect: discriminarea pe care o putem face printr-un simplu anunţ de angajare.

image-from-rawpixel-id-600516-jpegMulte cabinete medicale au nevoie, pe lângă persoana care îl înfiinţează, de personal care să desfășoare activitatea în acel spaţiu: medici, asistenţi medicali și, după caz, infirmieri, brancardieri și așa mai departe.

În principiu, dacă ne aflăm în situaţia de a angaja pentru un asemenea cabinet, fie apelăm la o platformă specializată, fie postăm un anunţ pe un site de internet obișnuit, formulările cele mai generale fiind simple: angajăm medici/asistenţi medicali etc.

Și totuși, poate că nu am acordat suficientă atenţie unui aspect: discriminarea pe care o putem face printr-un simplu anunţ de
angajare. La ce mă refer mai exact?

Să luăm un caz tipic: angajez asistentă medicală. Printre cerinţele stipulate legate de seriozitate, punctualitate, studii, inserăm încă un punct, cum ar fi: aspect fizic plăcut, vârsta cuprinsă între 25-50 de ani.

Atenţie la un alt aspect: discriminarea nu se produce în momentul în care postul comportă cerinţe legate de experienţă în muncă (10 ani vechime, 15 ani experienţă), ci doar atunci când se impun bariere legate de vârstă.

În România, funcţionează o instituţie numită Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Nu cred că este cazul să insist prea mult în legătură cu atribuţiile acesteia, dat fiind faptul că numele este unul foarte sugestiv.

Dar de ce am risca o sancţiune din partea acestui organism? Pentru că putem fi acuzaţi de o discriminare multiplă: pe de o parte, condiţionând angajarea de aspectul plăcut, iar pe de altă parte, impunând criterii legate de vârsta minimă.

Astfel, se restricţionează accesul la muncă, drept fundamental prevăzut de Constituţia României. Printre sancţiunile ce pot fi aplicate se numără avertismentul ori amenda. Bineînţeles, instituţia are și rolul de a media o astfel de neînţelegere.

Citește și: Dreptul la sănătate 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe