Newsflash
OPINII

Aniversarea unui om împlinit

de Prof. dr. Mircea GRIGORESCU - apr. 3 2014
Aniversarea unui om împlinit

„Medicina, eseistica umanistă şi arta s-au întregit complementar într-un trinom prin care viaţa s-a împlinit.“ (D. Dumitraşcu) 

   Luni, 17 martie, la Clinica medicală III din Cluj-Napoca (actual­mente Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie), s-a desfăşurat simpozionul dedicat aniversării celor 85 de ani împliniţi de prof. dr. doc. Dumitru Dumitraşcu, reprezentant important al medicinii clujene şi al gastroenterologiei româneşti, fost colaborator asiduu al săptămânalului „Viaţa medicală“. La eveniment au luat cuvântul discipolii săi de la Clinica medicală III din Cluj, profesorii Mircea Grigorescu, Oliviu Pascu, Monica Acalovschi, Vasile Andreica, Marcel Tanţău; prof. dr. Petru Mircea de la Clinica medicală I; prof. dr. Alexandru Oproiu şi dr. Constantin Chira, sosiţi special de la Bucureşti pentru acest eveniment; profesorul Carol Stanciu, de la Iaşi, a transmis un mesaj de felicitare. Conducerea Universităţii de Prof. dr. doc. Dumitru Dumitraşcu primind medalia „Iuliu Haţieganu“ de la prof. dr. Ştefan FlorianMedicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ i-a conferit profesorului Dumitraşcu Medalia „Iuliu Haţieganu“, care i-a fost înmânată de prof. dr. Ştefan Florian, preşedintele Senatului universitar.
   Prof. dr. doc. Dumitru Dumitraşcu s-a născut la 17 martie 1929, în comuna Turburea (jud. Gorj), părinţii săi fiind învăţători. După absolvirea Colegiului „Carol I“ din Craiova, a fost admis la Facultatea de Medicină a IMF Cluj, pe care a absolvit-o în 1953. După un stagiu în nordul ţării şi activitatea de secundar de medicină internă la Clinica medicală I din Cluj, devine, din 1963, asistent universitar la Clinica medicală III, lucrând cu prof. dr. Octavian Fodor, figură marcantă a gastroenterologiei româneşti. Susţinerea rapidă a doctoratului îi deschide calea unei cariere universitare de succes, aşa încât, la dispariţia profesorului Fodor, îi va urma la conducerea catedrei, în 1976.
   A contribuit la dezvoltarea gastroenterologiei clujene şi româneşti prin activitatea sa didactică, prin numeroasele manifestări medicale de educaţie continuă pe care le-a organizat şi printr-o exemplară activitate ştiinţifică. Doctor în ştiinţe medicale încă din 1967, devine doctor docent în 1973, este ales membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, funcţionează ca secretar, apoi (între 1990 şi 1992) ca preşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie.   Numeroase lucrări publicate în ţară şi străinătate, un brevet de invenţie, mai multe volume – din care trei premiate de Academia Română – contribuie la cartea de vizită a profesorului Dumitraşcu. Lucrările sale constituie priorităţi în domeniile fiziopatologiei digestive, hepatitelor cronice, gastroenterologiei preventive.
   Se pot delimita două etape importante în activitatea sa de cercetător ştiinţific: până în 1976, s-a ocupat mai ales de patologia intestinală; după 1976, aria preocupărilor sale a cuprins majoritatea domeniilor hepato-gastroenterologiei. Între concepţiile sale inovatoare, trebuie menţionată suferinţa intestinului subţire ca urmare a enterocolitelor acute, ceea ce astăzi se numeşte intestin iritabil postinfecţios. O altă contribuţie a fost recunoaşterea potenţialului evolutiv al hepatitei cronice persistente.
   Sub aspect metodologic, contribuţiile profesorului Dumitraşcu au fost reprezentate de explorarea morfologică a intestinului subţire (mai ales brevetarea unei sonde de biopsie jejunală); explorarea radiologică a intestinului; explorarea malabsorbţiei prin teste de explorare a exsudaţiei proteinice, a activităţii enzimatice intestinale, a populării bacteriene intestinale etc. De menţionat şi preocupările pentru evaluarea mecanismelor imunde din întreţinerea leziunilor inflamatorii intestinale.
   Cărţile profesorului Dumitraşcu s-au remarcat prin originalitate, seriozitatea abordării, judicioasa selecţie a colaboratorilor, foarte completă studiere a bibliografiei (cu mare efort în acele vremuri) şi redactarea foarte corectă sub aspect lingvistic şi gramatical. A dedicat mai multe monografii unor teme de pionierat precum sindromul de malabsorbţie, intoleranţele şi agresiunile alimentare, gastroenterologia preventivă, recuperarea bolnavilor digestivi, gastritele cronice, patologia funcţională digestivă, patologia biliară etc. Pe lângă acestea, a elaborat şi a colaborat la numeroase cărţi didactice pentru studenţi şi medici. A introdus primele cursuri de metodologia cercetării (a fost printre primii din România care au publicat un manual de metodologia cercetării ştiinţifice, într-o perioadă când această materie nu se studia: prof. Dumitraşcu a introdus-o ca disciplină opţională încă din 1970!) şi de exerciţii terapeutice, precum şi cursuri opţionale de educaţie vizuală. A contribuit masiv la Tratatul de medicină internă al lui Fodor, a redactat îm­preună cu Negoiţă şi Vlaicu „Manualul de medicină internă“ din care au citit multe generaţii de studenţi şi specialişti, a colaborat la „Tratatul naţional de medicină internă“ sub redacţia lui Păun etc.
   Ca un corolar, a fost acceptat membru în nu­meroase societăţi ştiin­ţifice internaţionale. Căr­ţile sale au primit de trei ori premiul Academiei Române: Premiul „Victor Babeş“ pentru „Into­le­ranţe şi agresiuni alimen­tare“; Premiul „Gheorghe Marinescu“ pentru „Gastro­enterologie preventivă“; Premiul „Iuliu Haţieganu“ pentru „Urgenţe gastroenterologice“.
   Nu s-a dezis de sarcinile obşteşti, îndeplinind funcţiile de prodecan şi de preşedinte al Colegiului Judeţean al Medicilor.
   Activitatea sa medicală şi universitară a fost dublată de realizările unui autentic om de cultură: autor de eseuri, lector la numeroase conferinţe, artist plastic amator, preşedinte al Asociaţiei Medicilor Plasticieni, distins orator. Gândurile sale au fost cuprinse în cărţile „Medicina între miracol şi dezamăgire“ (două ediţii), care a avut un mare impact în lumea medicală prin originalitatea şi frumuseţea eseurilor sale. Profesorul Dumitraşcu a publicat şi trei volume de aforisme, unul de memorialistică şi altul despre artă. Am ales, din scrierile aforistice ale domniei sale, unul care îi caracterizează programul de viaţă: „Împlinirea deplină a destinului uman constă în tripla valorizare: profesionalism responsabil, sensibilitate la cultură, sensibilitate la frumos“.   Deşi s-a retras din 1994 de la catedră, profesorul Dumitraşcu a fost foarte activ şi în continuare, prezentând un adevărat exemplu pentru generaţiile care îi urmează. Îi dorim viaţă lungă în continuare şi sănătate!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe