Newsflash
OPINII

Anul asistenţilor medicali și al moașelor

de Roxana ROTOCOL - mai 29 2020
Anul asistenţilor medicali și al moașelor

Anul 2020 a fost desemnat de OMS ca Anul Internaţional al Asistentului Medical și al Moașei, Ziua Internaţională a Moașei și Ziua Internaţională a Asistentului Medical fiind celebrate la 5 mai și, respectiv, 12 mai.

asistenti medicaliAnul acesta este unul special, fiind dedicat, pentru prima oară la nivel internaţional,  celor două profesii. Pentru a marca cele două evenimente, Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) a demarat campania online „Moașa din comunitatea mea” și campania online de promovare a profesiei de asistent medical, sub egida Zilei Internaţionale a Asistentului Medical (ZIAM).

Campaniile au inclus interviuri care au evidenţiat aspectul complex al celor două profesii. Recent, la 12 mai, înalţi oficiali români, precum Diana Loreta Păun (consilier prezidenţial), Ludovic Orban (prim-ministrul României), Florin Buicu (președintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor), Cristian Bușoi (membru al Parlamentului European și vicepreședinte al Comitetului pentru mediu și sănătate din PE), au transmis mesaje de apreciere pentru asistenţii medicali.

Le-au mulţumit, astfel, pentru devotamentul lor faţă de pacienţi și pentru eforturile în scopul îmbunătăţirii calităţii îngrijirilor de sănătate, cu accent pe contribuţia specială din prima linie a luptei împotriva
pandemiei de COVID-19. Și președintele României le-a adresat mulţumiri profesioniștilor noștri în cadrul conferinţei de presă din 12 mai.

Mesaje internaţionale

Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR, a subliniat, în mesajul său, importanţa profesiilor în sistemul de sănătate, punând accent pe valorile care guvernează exercitarea actului medical.

„Sărbătorim astăzi o zi extrem de specială într-un an dedicat internaţional celebrării rolului vital al asistenţilor și moașelor pentru sănătate. Pandemia a pus profesia noastră în lumina reflectoarelor într-o manieră greu de anticipat, iar dumneavoastră, dragi colegi, aţi onorat-o cu demnitate, curaj, dăruire și compasiune.

Vă mulţumim pentru puterea și priceperea voastră, pentru că ne îngrijiţi copiii, părinţii și bunicii, chiar dacă sunteţi apăsaţi de grija siguranţei propriilor familii. Vă împărtășim cea mai adâncă preţuire și cel mai sincer respect!”, a declarat Mircea Timofte.

În cadrul aceleiași campanii, Howard Catton, director executiv al Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), a declarat, într-un mesaj video filmat special pentru asistenţii medicali din România, că nu putea fi un context mai potrivit pentru desemnarea anului 2020 drept Anul internaţional al asistentului medical și al moașei, făcând referire la contribuţia uriașă a asistenţilor medicali din avangarda luptei cu pandemia de coronavirus.

Demn de menţionat este faptul că în sprijinul asistenţilor medicali din prima linie, în contextul epidemiei de COVID-19 și în pregătirea ZIAM, OMS în parteneriat cu ICN a lansat raportul „Situaţia profesiei de asistent medical la nivel mondial 2020: investiţii în educaţie, locuri de muncă și leadership”.  Acest raport apare în contextul în care lumea asistă la o implicare fără precedent în acoperirea universală cu servicii de sănătate.

În același timp, capacitatea de pregătire și reacţie în caz de urgenţă este testată de actuala pandemie de COVID-19 și de migraţia în masă a populaţiei, cauzată de conflicte. Asistenţii medicali oferă îngrijiri vitale în fiecare dintre aceste contexte. De aceea, este important ca aceștia să lucreze la întreaga dimensiune a educaţiei și pregătirii lor.

Investiţii în educaţia medicală continuă

Mesajul raportului este clar, guvernele fiind îndemnate, printre altele, să investească în accelerarea masivă a educaţiei în domeniul asistenţei medicale – învăţământ superior, infrastructură și studenţi – pentru abordarea nevoilor globale. Aceasta, pentru a răspunde cererii interne și tehnologiilor în continuă schimbare și evoluţiei continue a modelelor integrate de sănătate și asistenţă socială.

Investiţia în educaţie este și obiectul intern asumat al organizaţiei, iar Anul Internaţional al Asistentului Medical și Moașei aduce la nivel profesional în prim-plan educaţia medicală continuă în regim online. Prin Hotărârea nr. 30 din data de 21.11.2019, Consiliul Naţional a urmărit să îmbunătăţească modul de organizare și desfășurare a cursurilor de educaţie medicală continuă, organizate de OAMGMAMR, stabilind astfel principiile fundamentale ale acestora: gratuitatea, incluziunea, abordarea interactivă în ceea ce privește accesul și nivelul calităţii serviciilor
educaţionale oferite.

Începând cu luna mai 2020, platforma online dedicată cursurilor de educaţie medicală continuă a OAMGMAMR este operaţională, fiind lansate 20 de noi cursuri de instruire, disponibile gratuit pentru toţi membrii organizaţiei. Portofoliul de cursuri va fi extins permanent și poate fi accesat la adresa https://emc.oamr.ro.

Dezvoltarea unei interfeţe facile de acces și utilizare a platformei de cursuri de către utilizatori, asigurarea suportului tehnic permanent și diversitatea temelor cursurilor sunt condiţii esenţiale urmărite în conceptul de funcţionare a platformei naţionale de cursuri.

OAMGMAMR își respectă astfel angajamentul de a facilita și sprijini procesul de instruire și pregătire profesională a asistenţilor medicali și moașelor, punând la dispoziţia acestora mijloace digitale moderne, gratuite, care respectă exigenţele de instruire existente la nivelul Uniunii Europene cu privire la educaţia medicală continuă a corpului profesional al asistenţilor medicali și moașelor din România.

Investiţia în educaţie este totodată un obiectiv central al agendei externe a președintelui OAMGMAMR. Astfel, în luna mai 2020, în exercitarea mandatului de președinte al Consiliului European al Asistenţilor Medicali (ENC), acesta a transmis o scrisoare conducerii Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European, în care a adus în atenţie contextul și dificultăţile cu care se confruntă asistenţii medicali din sectorul sănătăţii.

A subliniat, totodată, necesitatea extinderii iniţiativelor, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, dedicate educaţiei, formării și dezvoltării profesionale continue a asistenţilor medicali, precum și sprijinirea la nivel european a unui număr mai mare de proiecte finanţate UE în acest domeniu.

În răspunsul la scrisoare, Comisia Europeană a confirmat că aspectele semnalate în scrisoare sunt prioritare pe agenda europeană în domeniu, precizând că un element fundamental pentru eficienţa, accesibilitatea și rezistenţa sistemelor de sănătate din UE este implicarea unei forţe de muncă din domeniul sănătăţii, în număr suficient, cu competenţele adecvate și în locurile potrivite.

De asemenea, instituţia a oferit exemple recente privind acţiunile demarate în susţinerea obiectivelor enunţate, respectiv finanţarea din programul UE pentru sănătate a unei „Acţiuni comune privind planificarea și prognozarea forţei de muncă din domeniul sănătăţii”, urmată de înfiinţarea Reţelei de experţi privind planificarea și prognozarea forţei de muncă (SEPEN).

În prezent, un studiu contractat de Comisie, numit „Maparea și evaluarea evoluţiilor pentru una dintre profesiile sectoriale în temeiul Directivei 36/2005/CE - asistenţii medicali generaliști’’, este în curs de desfășurare.

Evidenţieri și promisiuni

Reacţionând la scrisoarea ENC, David Sassoli, președintele Parlamentului European, a subliniat că îngrijorările autorităţilor de reglementare a profesiei de asistent medical „trebuie, în mod evident, luate în considerare, proporţional cu problemele cu care se confruntă această criză (n.r. pandemia de coronavirus)”. A promis în același timp că le va transmite sugestiile ENC comisiilor competente ale Parlamentului European.

La rândul său, Charles Michel, președintele Consiliului European, referindu-se la succesul luptei împotriva pandemiei, a recunoscut că „acest lucru nu ar fi fost posibil fără eforturile și implicarea extraordinare ale personalului de îngrijiri, care luptă în prima linie pentru a salva vieţi. Acum, că ne apropiem de faza a doua, cu o redeschidere treptată a societăţilor, eforturile lor vor rămâne la fel de esenţiale ca întotdeauna”.

Consiliul European a menţionat și eforturile Comisiei de a asigura aprovizionarea cu echipament individual de protecţie pe teritoriul întregii Uniuni, prin iniţiative comune de achiziţii publice și achiziţii directe prin intermediul mecanismului de protecţie civilă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe