Newsflash
OPINII

Anul asistentului medical, și în 2021

de Roxana ROTOCOL - sept. 18 2020
Anul asistentului medical, și în 2021

În perioada 14-15 septembrie 2020 s-a desfășurat cea de-a 70-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa/RC70.

Miniștrii Sănătăţii și reprezentanţii la nivel înalt ai celor 53 de state membre ale regiunii europene ale OMS, precum și organizaţiile partenere și societatea civilă au fost conectaţi virtual pentru a discuta probleme de sănătate.

În sesiunea plenară de deschidere, Principesa Moștenitoare Maria a Danemarcei s-a adresat delegaţilor, descriind pandemia drept un „profesor dur” și subliniind că nu poate exista asistenţă medicală fără forţa de muncă din domeniul sănătăţii: „Pentru toţi asistenţii medicali, moașele, lucrătorii din domeniul sănătăţii și îngrijirilor din întreaga regiune europeană, aveţi respectul și admiraţia mea profundă și vă mulţumesc”.

Directorul regional pentru Europa, dr. Hans Kluge, le-a transmis condoleanţe victimelor, familiilor și comunităţilor care au fost puternic afectate de pandemie. El le-a adus un omagiu asistenţilor medicali și sociali precum și altor lucrători din prima linie, cum ar fi profesorii, care au menţinut societatea în funcţiune. De asemenea, oficialul european a anunţat că va prelungi Anul asistentului medical și al moașei până în 2021.

Directorul Regional a atras atenţia asupra necesităţii de a susţine serviciile de imunizare și de a menţine continuitatea serviciilor de sănătate pentru persoanele cu afecţiuni cronice, inclusiv cancer. Mai mult, le-a cerut ţărilor să coopereze în continuare în spiritul solidarităţii și să revizuiască Regulamentul internaţional de sănătate (RSI, 2005) în lumina acestei pandemii.

În cadrul RC 70, statele membre au adoptat Programul european de lucru 2020-2025, „Acţiune unită pentru o sănătate mai bună în Europa” (EWP), prin consens. Programul evidenţiază trei priorităţi ancorate în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și în cele 17 obiective ale Agendei, aliniate cu viziunea globală stabilită în Programul general de lucru al OMS 2019-2023: garantarea dreptului la acces universal la îngrijiri de calitate fără teama de dificultăţi financiare; protejarea împotriva urgenţelor de sănătate; construirea de comunităţi sănătoase, unde acţiunile de sănătate publică și politicile publice adecvate asigură o viaţă mai bună într-o economie de bunăstare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe