Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Anul schimbărilor

Viața Medicală
Dr. Aurel F. MARIN luni, 30 decembrie 2013
   Am intrat în 2013 cu aşteptări mari, dar îndreptăţite. Era, până la urmă, un nou an al reformei, o nouă încercare pentru ministrul care, în mandatul său anterior, reuşise să atragă fonduri importante pentru sănătate. Aşteptam rezolvări, dar mai ales curajul de a lua taurul de coarne. Nu ne-am dorit subiecte „bombă“, dar le-am căutat şi, ca să nu ne explodeze mai târziu în faţă, am scris despre ele. Am scris despre infecţiile nosocomiale, la care România „excelează“ în vreme ce raportează absenţa lor. Am scris despre statisticile de sănătate care ne situează constant ultimii în toate studiile europene. Dar şi despre spitalele închise administrativ deşi funcţionează exemplar sau despre cele care funcţionează doar pe hârtie, dar sunt menţinute în activitate.
   Anul care se încheie a trecut cu schimbări importante pentru structura editorială a săptămânalului „Viaţa medicală“. Echipa noastră a crescut valoric. Seria de „dosare“ publicate de noi a pus pe masă subiectele fierbinţi ale medicinii româneşti: pachetul de bază, cât câştigă medicii, cum evaluăm sănătatea, noua organizare a rezidenţiatului, soarta Institutului Cantacuzino. „Viaţa medicală“ a reuşit să aducă pe agenda publică subiecte precum echitatea salarizării medicilor, primul ajutor psihologic şi psihiatric, totodată lansând campania de diagnosticare a terapiilor alternative, demers prin care dorim să cântărim atent beneficiile pentru sănătate ale practicilor alternative, pe baza dovezilor existente. Unele subiecte, precum inflaţia cezarienelor în România, au înroşit buletinele televiziunilor de ştiri. Este un mare plus că publicaţia care reprezintă personalul sanitar din România îşi menţine relevanţa în dezbaterile purtate la nivel naţional. 
   Cititorii noştri au putut găsi ample si interesante articole despre politicile europene legate de sănătate, despre politica ştiinţei (şi prin rubrica de noutăţi în cercetare), despre sănătatea publică. Acestea au fost completate cu interviuri cu numeroase şi valoroase personalităţi din ţară şi din străinătate, dar şi cu politicieni şi decidenţi din sănătate.
   Trebuie să amintim şi succesul programului de educaţie medicală la distanţă, lansat în parteneriat cu UMF „Carol Davila“ Bucureşti, coordonat de acad. Constantin Popa. Programul va continua şi în 2014, desigur, în formula existentă, apreciată de numeroşii medici participanţi.
   Ne-am despărţit anul acesta de unii dintre colaboratorii noştri apropiaţi – timpul e necruţător. Ne-am îmbogăţit, în acelaşi timp, cu noi şi tineri colaboratori, care se alătură personalităţilor care ne onorează deja prin contribuţia lor. Contăm, cum bine ştiţi, pe voi, cititorii noştri. Contăm pe sprijinul vostru pentru a putea servi cât mai bine interesele comunităţii medicale româneşti în hăţişul unei tranziţii care nu pare să se mai termine.
   Iată-ne, deci, la doar câteva zile de trecerea într-un nou an, într-o formulă pe care vă puteţi baza şi în 2014. Aici veţi putea citi în continuare reportaje inedite şi analize inteligente despre medicină, politici de sănătate şi cercetarea naţională şi internaţională. Prea adesea, în media de astăzi, astfel de subiecte sunt tratate pe fugă, cad victime superficialităţii şi impreciziei. În „Viaţa medicală” nu veţi întâlni aşa ceva. Am muncit şi vom munci pentru asta. De ce? Pentru că avem nevoie mai mult ca oricând de adâncime şi seriozitate.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.