Newsflash
OPINII

Anxioși, dar cu înțelepciune

de Dr. Vlad STROESCU - feb. 28 2020
Anxioși, dar cu înțelepciune

Despre coronavirus s-a spus aproape tot ce putea fi spus și mult, mult pe deasupra. S-a spus inclusiv că s-au spus prea multe și s-a inventat un nou cuvânt, „infodemie”.

S-a inventat un nou cuvânt care să numească excesul de cuvinte: suntem deja în meta-meta-narațiune și în post-post-modernism.

anxietate

Pe lângă clasicele mesaje pe care le primesc pe telefon despre cum ceapa, compresele de mămăligă și fantoma polidinului de anțărț ar putea să ne salveze in extremis, pentru prima dată un număr neobișnuit de experți se pronunță și participă la campania browniană de informare.

De fapt, cererea de experți o depășește chiar și pe cea de măști chirurgicale (500 de lei ajunsese luni seară cutia, într-un magazin online).

Simțim nevoia aproape disperată de oameni înțelepți care să ne liniștească, să ne spună să ne spălăm bine pe mâini și să ne asigure că totul va fi bine sau că, dacă nu ascultăm, ne va mânca lupul, după caz.

Cât de valoros e titlul simbolic de expert vedem din felul în care știrile îl prezintă, insistând pe calitatea de „profesor doctor academician” – că omul e de la Științe Politice aflăm mai târziu, din textul cu litere mici al articolului – , sau pe cea de „medic”, fără să numim specialitatea. Și eu, psihiatru fiind, voi fi luat în seamă cu atenție dacă am vreo părere despre coronavirus. Că sunt doctor.

Ceea ce e paradoxal, dacă te gândești că, în afara crizei, „părerea experților” valorează tot mai puțin, în universul post-modern în care nicio metanarațiune nu e dominantă și în care știința a devenit o chestiune de părere și dezbatere publică.

Publicul a crescut, publicul nu mai vrea paternalismul medicilor, și pe bună dreptate: eu, unul, răsuflu ușurat că nimeni nu mai vrea să fiu părintele atoateștiutor. Doar că, dintr-odată, publicul iar vrea să fim paternaliști. Și poate chiar trebuie. Nici eu nu știu prea bine. Sunt doar un biet psihiatru.

Simt și eu nevoia unui expert care să-mi zică ce să fac. Ce să fac cu pacientul mascat care îmi reproșează că nu port mască, deși niciunul dintre noi nu are nici măcar un guturai; dar, mai știi? Cu cel care îmi cere tratamentul pe șase luni înainte, în caz că nu vom mai avea voie să ne părăsim domiciliile?! Cu cei care deja nu își mai părăseau domiciliile, că le era greu și înainte?!

Lumea e plină de pericole, acum mai mult ca niciodată, dar m-au sunat și mă sună și azi să mă întrebe cum să se descurce cu atâta anxietate, dacă nici la doctor nu pot merge? Așa că sunt și eu anxios. Încerc să fiu anxios cu înțelepciune. Cam asta putem să facem acum.


Notă autor:

Foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe