Newsflash
OPINII

Apa limpede a „Fântânii din Kos“

de Dr. Mihai Cezar POPESCU - iul. 7 2016
Apa limpede a „Fântânii din Kos“
     Dacă necesitatea de a comunica, de a împărtăși stări, senzații, gânduri reprezintă o exigență vecină cu nevoia imperioasă de a mânca, bea, respira, elimina, ea presupune și o complexă responsabilitate față de receptorul mesajului. Iar aceasta este cu atât mai profundă, mai gravă cu cât conținutul mesajului și forma în care e îmbrăcat reflectă propria noastră imagine dincolo de aparențe și mai ales cu cât receptorul este reprezentat potențial de întreaga societate umană. Niciun cuvânt scris pe un petec de hârtie nu dispare cu totul, așa după cum unii par să creadă, ci, dimpotrivă, intră într-un îndelung și întortocheat proces de „digestie“, la capătul căruia – poate la distanțe enorme de timp – își face simțită prezența într-o formă cu totul nouă, uneori de-a dreptul imposibil de identificat cu forma inițială. Poate că ne sună cunoscută afirmația privitoare la „bătaia unei aripi de fluture ce rezonează în întreg universul“.
     Afirmația cu iz de sentință a scriitorului Constantin Țoiu conform căreia „suntem, sigur, ceea ce trimitem sau transmitem“ (Logos, 6/1997) aduce argumente convingătoare în sprijinul celor spuse mai sus. Observând fenomenul la scară istorică, el adaugă „din momentul în care o ființă umană avu gândul de a transfera altei ființe umane un lucru al său, un obiect, o spunere sau (...) o știre de ordin general, o observație asupra unui anumit fenomen sau asupra unei anumite întâmplări, (...) omenirea a făcut un pas istoric“.
     În cadrul domeniului literar, publicistica reprezintă forma cea mai vioaie, cea mai dinamică de vehiculare a ideilor, constituindu-se într-o autentică Agora în care confruntarea dintre opțiuni, dintre concepții se desfășoară hic et nunc. Puterea sa de difuzare pe enorme suprafețe spațio-temporale face din ea un instrument în egală măsură prețios și redutabil.
     Cu șapte ani în urmă, Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR), sobră și întru totul respectabilă, a decis să se folosească și ea de arma publicisticii pentru a promova creația medicilor care își înnobilează truda de fiecare zi cu practicarea Artei. Așa s-a născut revista Fântâna din Kos, gest de o puritate aproape neverosimilă într-un peisaj mai degrabă prolix și vulgar, imaginând creația artistică drept sursă de apă vie, tămăduitoare pentru neliniștea lecuitorilor de suferință. Se făcea referire la celebra fântână din insula Kos, dăruită de guvernatorul Gazi Hassan pe la 1790, încrustată cu texte dedicate lui Hipocrat, măcar că în litere arabe. Atât de emoționant trebuie să fi fost acest demers, încât doctorul literat Grigore Bușoi declara într-o recenzie pentru numărul al doilea al revistei: „particip la o acțiune de sfințire a scrisului artistic a celor dăruiți cu puterea albului (...), o poțiune apolinică veritabilă întru sănătatea minții și trupului. Dau curs plăcerii proprii de a gusta fructele scriitorilor-arbori...“
     Au trecut anii, revista s-a structurat mereu mai bine, și-a găsit locul în peisajul literar românesc (și nu numai!), a stârnit interesul confraților de pe alte meridiane, străbătând cu tenacitate și, departe de orice compromis, marea agitată a României mileniului al treilea. A fost și acesta un răspuns la chemarea nu lipsită de dramatism a aceluiași doctor Bușoi, în încheierea aceluiași articol, că „setea medicilor români de exprimare a plenitudinii inteligenței lor va trebui să-și găsească locul (...); medicii, ființe libere, să se manifeste mai hotărât științific și cultural în Weltmedizin (...); medicul, posesor al științei și artei de a trăi, este chemat să devină și în plan literar un promotor al conceptului de medicina verticalității (medicina omului sănătos, activ, educat și demn)“ („Viața medicală“, nr. 24/2010).
     În armonioasa, rodnica simbioză aFântânii din Kos cu Viața medicală, identificăm una dintre resursele prețioase pentru revitalizarea lumii medicale românești. Dedicându-se uneia dintre cele două publicații sau chiar (cu atât mai bine!) ambelor, medicul român își poate regăsi identitatea aici, în propria casă și nu aiurea, pe alte meleaguri care îl vor sili mai devreme sau mai târziu să-și piardă rădăcinile și să maimuțărească străine culturi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe