Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Apel la unitate

Viața Medicală
Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE miercuri, 28 decembrie 2011
   Este în tradiţia noastră ca în luna decembrie să facem bilanţul anului care se încheie. A mai trecut un an greu, plin de probleme şi de provocări. Încă un an în care medicii români – suprasolicitaţi, blamaţi şi prost plătiţi – au reuşit să menţină în viaţă un sistem de sănătate aflat în plină agonie. Încă un an în care medicii – de multe ori, cu aţă chirurgicală cumpărată chiar de ei – au reuşit de salveze numeroase vieţi. Guvernanţii ar trebui să înţeleagă măcar acum, în al treisprezecelea ceas, că un sistem subfinanţat în care medicii sunt blamaţi nu poate fi funcţional.
   Medicii şi pacienţii au făcut front comun în lupta pentru o mai bună finanţare a sistemului.
   Din nou, ca şi în anii trecuţi, peste 2.000 de medici au ales să plece şi să lucreze în străinătate, impunând un nou concept: greva prin emigraţie. Dacă medicii din Slovacia şi-au arătat nemulţumirea prin demisii în masă, forţând guvernul să îi asculte, noi am ales un protest tăcut, însă la fel de periculos. Mişcarea revendicativă din Slovacia există deja în România prin exodul medicilor, care poate să ducă la colapsul sistemului.
  Din păcate, în anul ce se pregăteşte să vină, vom avea de înfruntat poate cele mai mari probleme din ultimii ani. Dincolo se subfinanţare, noua reformare a sistemului doreşte, de data aceasta, chiar tăcerea specialiştilor. De aceea, fac un apel la unitate. Doar împreună putem înfrunta şi învinge toate problemele cu care ne vom confrunta. Doar împreună, breasla medicală va avea un cuvânt greu de spus în toate chestiunile care ne privesc. Dacă dorim să ne ocupăm locul pe care îl merităm în societate ca o elită responsabilă şi conştientă, trebuie să lăsăm deoparte orgoliile sau ceea ce ar putea să ne despartă şi să acţionăm împreună ca o breaslă unită.
   A mai trecut un an, în care s-a încercat şi se va mai încerca, într-o ţară cu o democraţie formală şi într-un stat cu valenţe poliţieneşti, să se guverneze prin frică şi să se utilizeze instituţiile statului pentru a aduce la tăcere vocile critice.
   La pragul dintre ani, de sărbătorile noastre sfinte, vă transmit cele mai bune urări de sănătate, pace, linişte şi fericire.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.