Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Arta de a fi om de știință

Viața Medicală
Dr. Cristian TEODORESCU vineri, 2 octombrie 2015
     Aparținând generației care a preluat Facultatea de Medicină din Cluj de la fosta Universitate austro-ungară, prof. dr. Victor Papilian a determinat, în perioada 1919–1947, o evoluție fără precedent a acestei instituții universitare, prin contribuțiile sale în anatomie și antropologie, precum și prin lucrările de fiziologie, embriologie și biologie.
     O biografie a sa, „Profesorul dr. Victor Papilian. Întemeietor al anatomiei clujene și al primei Societăți de Antropologie din România“,  este noua carte publicată de prof. dr. Ștefania Kory Calomfirescu.
     Văzut ca un „om multilateral“ de colaboratorii săi, prof. dr. Victor Papilian a fost profesor universitar, decan al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, dar și director al Teatrului și Operei din Cluj și președintele Asociației Scriitorilor Români din Ardeal. Absolvent de Conservator, pasionat de poezie și anatomie, profesorul  este recunoscut drept o personalitate marcantă a lumii intelectuale românești.
     În 1923, publică volumul întâi al primului tratat de anatomie în limba română, intitulat „Tratatul elementar de Anatomie descriptivă și topografică“ („Osteologie, artrologie, miologie“), iar în 1925 apare partea a doua a primului volum al tratatului – „Angiologie, nevrologie“. Volumul al doilea este publicat în anul 1928 („Viscere“). Scrisă pentru viitorii medici și alcătuită din 2.060 de pagini, această lucrare reunește termeni anatomici într-un limbaj medical pur. „Manualul practic de disecție“, „Cercetări antropologice asupra moților dintre Arieșe“, „Istoricul antropologiei în România“ sau volumul de „Embriologie“ sunt doar câteva dintre scrierile care au rămas dovadă a contribuțiilor sale în cercetare și medicină.
     Este laureat al Premiului Academiei Române pentru romanul „Ne leagă pământul“ în 1927, Teatrul Național din Cluj devenind scenă principală a multor piese de ale sale, printre care „Celui ce n-are i se va lua“, „Un optimist incorigibil“, „Cerurile spun“, „Nocturnă“.
     La 10 aprilie 1933 înființează prima Societate de Antropologie din România și este ales membru al Societății de Antropologie de la Paris. Patru ani mai târziu, organizează primul Congres de antropologie și arheologie preistorică, la Cluj-Napoca, cu participare internațională.
   Om de știință, creator de școală și model pentru generații întregi de medici, prof. dr. Victor Papilian rămâne un exemplu al adevărului propriilor vorbe: „omul este cea mai desăvârșită operă de artă a naturii“.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.