Newsflash
OPINII

Arta medicală, dincolo de rutină

de Dr. Gabriel DIACONU - mar. 22 2019
Arta medicală, dincolo de rutină

Oamenii fac practici, apoi practicile fac oameni. E o imperfectă reciprocitate. Prin eliminarea intermediului, ne-am dori să putem conchide că „oamenii fac oameni”. Dar ar fi greșit. Această verigă, ceea ce romanticii francezi numeau savoir faire, preluată ulterior în terminologia saxonă ca „know-how”, n-a fost urmată și de al doilea ingredient, respectiv savoir être. Să știi să fii, nu doar să faci, ar trebui să preceadă practica.
Școlile noastre de medicină pun accentul pe deprinderi atât de necesare meseriei, de la exerciţiul titanic academic de a cunoaște nenumărate boli până la travaliul etern de a reţine și a aplica din ce în ce mai multe tratamente. Suplimentar, există algoritmi și canoane care-ţi spun să procedezi „într-un anumit fel”, funcţie de o bază de dovezi anterioare. Dacă „să fii un medic” ar presupune doar să „faci” aceste lucruri, corolarul devine că buna practică (ordonată) face medicul bun.
Tânjim, totuși, după arta medicală, care pleacă din mai mult decât exerciţiul unor rutine. Evident, performanţa trebuie să fie previzibilă. Și totuși, dacă medicina merge înainte, asta se întâmplă pentru că cineva, nu știm exact cine, păstrează de facto o atitudine sceptică faţă de „ce merge”. Există cineva care îndrăznește să facă pasul înainte, care provoacă statu-quoul. Deasupra stă o conștiinţă medicală, supranumerară, a veșnic nemulţumiţilor, care vor mai bine.
Majoritatea văd în primum non nocere un avertisment, cum că dacă nu știi să faci un bine ai grijă să nu faci un rău. Dar, recent, am început să văd expresia un pic în altă lumină, care n-are a face cu meseria, cât cu psihologia doctorului: și atunci când ajungem în varii hăţișuri ale conștiinţei sau în depersonalizarea practicii profesionale, compasul intern trebuie să rămână mereu către bine. Or, asta înseamnă că „medic bun”, aici, este reciproc la bunătatea lui, la empatia lui, la dorinţa lui genuină de a partaja bine cu pacientul lui, vulnerabil la rău și prin boală, dar și prin dizabilitatea acesteia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe