Newsflash
OPINII

Așa e în sănătate

de Dr. Gabriel DIACONU - dec. 27 2019
Așa e în sănătate


Caz recent, după o intervenţie a fost nevoie de îngrijiri medicale acordate nu pacientului, care era doar agitat și un pic intoxicat, ci unui membru al echipei, care a mâncat o bătaie zdravănă, până să apară Poliţia. „Câte cazuri știi în care un medic, un asistent de ambulanţă, un paramedic sau un SMURD-ist să fi fost lovit în ultimul an?” Iniţial nu-mi răspunde, simt că ezită, oare câtă încredere poate să aibă în mine?
„Știi, noi nu documentăm astfel de incidente dacă sunt, nu știu, ușoare. Te duci pe tură, îţi faci treaba, dacă-ţi mai iei o scatoalcă, dacă mai scapă un pumn, le mai raportăm, dar nu se consemnează undeva decât dacă sunt incidente mai serioase. Și incidentele mai serioase sunt din acelea pe care le declari la medicina muncii, te mai cheamă la raport, trebuie să stai să scrii, șefii nu vor nici ei probleme, te trezești după aia că te mai și reclamă rudele că nu știu cum ai vorbit sau nu știu ce ai făcut. Toţi sunt puși pe poziţii de conducere că sunt pila cuiva. Poţi să scrii treaba asta, oricum o să o nege. M-am săturat de ipocrizie, de minciuni, dar mai ales m-am săturat de complicitatea noastră. Că noi îi răbdăm, și pe ăștia trimiși «pe linie de partid», și pe amantele lor, și pe neamurile lor care vin cu dedicaţie fără să știe despre ce e meseria asta, dar cică sunt «manageri». Și acum, de când cu protocolul ăsta semnat că nu se mai suie poliţistul în ambulanţă, pică doar în sarcina noastră să îi contenţionăm. Ne-au luat centuri. Dar ce competenţă avem noi să punem centurile, să judecăm dacă persoana are probleme psihice? După aia ne fac plângere și dăm cu subsemnatul. Și ne cer să facem și raport spre UPU.
Dar ce suntem noi, psihiatri? Și cică să fie prezent un «însoţitor». Dar dacă omul e singur și l-am luat de pe stradă?
Ne și bate, și mai picăm la mijloc că nu avea însoţitor. Lumea a luat-o razna. Nu mai înţelegi nimic. Deciziile ca asta, luate la vârf, fără să consulţi oamenii, doar din pix, ne fac rău.”
„Și de ce să nu faceţi un registru de incidente pe tură, chiar și cu minime loviri? Măcar să avem o statistică onestă, să avem un punct de plecare pentru viitor.” „Tu crezi că interesează pe cineva, Gabi? Nu interesează pe nimeni.”
Tuturor colegilor mei, fraţi și surori de practică medicală, oameni care în fiecare zi își suflecă mâinile și încă mai luptă, încă mai speră, încă-și mai fac meseria pentru care au jurat, le doresc Sărbători Fericite! Pe care nu le vor avea toţi, pentru că unii vor lucra și de Crăciun, și de Revelion. Căci așa e în Sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe