Newsflash
OPINII

Asistenţii medicali, esenţiali în domeniul sănătăţii mintale

de Biroul de Presă ICN - oct. 14 2022
Asistenţii medicali, esenţiali în domeniul sănătăţii mintale

Asistenţii medicali reprezintă cel mai mare număr de furnizori de servicii de îngrijire a sănătăţii mintale (44%) din întreaga lume și sunt responsabili de furnizarea și coordonarea majorităţii îngrijirilor acordate pacienţilor, se arată într-un raport al ICN, publicat recent.

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) anunţă realizarea unui nou raport privind forţa de muncă globală din domeniul asistenţei medicale de sănătate mintală. Intitulat „Time to Prioritize and Invest in Mental Health and Wellbeing”, documentul a fost publicat în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, marcată la 10 octombrie.

Raport-coperta

Pe fondul creșterii cererii de servicii de sănătate mintală și a consumului de substanţe, coroborate cu deficitul de asistenţi medicali – în special cei cu competenţe specializate în domeniul sănătăţii mintale –, ICN a elaborat un raport pentru a ajuta autorităţile să revizuiască și să dezvolte forţa de muncă în domeniul îngrijirilor medicale pentru sănătate mintală.

Cu ajutorul experţilor din întreaga lume, ICN a elaborat un sondaj care a fost completat de asistenţi medicali în domeniul sănătăţii mintale, de organizaţii specializate în sănătate mintală, ministere ale sănătăţii și experţi în domeniul sănătăţii mintale din 44 de ţări cu venituri mici, medii și mari.

Forţa de muncă trebuie suplimentată

Respondenţii la sondajul ICN au indicat că există mai multe motive pentru care numărul de asistenţi medicali în domeniul sănătăţii mintale este insuficient. Între acestea se numără planificarea și mediul de reglementare deficitare, stimulentele limitate pentru a urma o carieră în domeniul sănătăţii mintale, pregătirea educaţională inadecvată, lipsa de beneficii și recunoaștere sau stigmatul persistent legat de sănătatea mintală.

ICN estimează că există aproximativ 300.000 de asistenţi medicali în domeniul sănătăţii mintale în întreaga lume. Însă acest număr variază foarte mult de la o regiune la alta – de la doar 0,9 asistenţi medicali la 100.000 de locuitori în Africa, la 25,2 la 100.000 de locuitori în Europa. Raportul oferă o analiză a forţei de muncă în domeniul asistenţei medicale de sănătate mintală și analizează modalităţile de consolidare a acesteia. Sunt luate în discuţie pregătirea educaţională, menţinerea și recrutarea personalului, precum și rolul asistenţilor medicali de practică avansată și autoritatea prescriptivă pentru asistenţii medicali în domeniul sănătăţii mintale.

Raportul concluzionează că, pentru ca nevoile de sănătate mintală să fie abordate în mod corespunzător, este nevoie de strategii, planuri și investiţii specifice în forţa de muncă din domeniul asistenţei medicale de sănătate mintală. ICN pledează cu tărie pentru investiţii în continuarea educaţiei și a dezvoltării profesionale în acest domeniu, pentru a ajuta persoanele și comunităţile să atingă cel mai înalt standard posibil de sănătate și bunăstare fizică, mentală și socială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe