Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Asistenții medicali, lăudați de Suveranul Pontif

Viața Medicală
Adriana CÂRNU vineri, 7 februarie 2020

Papa Francisc a vorbit despre Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei, în timpul unei predici în fața a mii de pelerini, în Piața Sfântul Petru, lăudând munca și dedicarea asistenților medicali.

pope rs
Sursa: Vatican Media

Pe 19 ianuarie, liderul Bisericii Romano-Catolice a menționat asistenții medicali și moașele, după Rugăciunea Angelus, în Piața Sfântul Petru din Vatican. Suveranul Pontif Francisc a amintit că anul 2020 a fost desemnat la nivel internațional Anul Asistentului Medical și Moașei și a cerut credincioșilor să îi pomenească în rugăciunile lor.

Annette Kennedy, președintele Consiliului Internațional al Asistenților Medicali (ICN), și-a exprimat aprecierea față de declarațiile Suveranului Pontif, subliniind, totodată, impactul pe care cuvintele sale ar trebui să-l aibă asupra deciziilor privind viitorul acestei profesii: „Anul acesta, guvernele vor trebui să ia decizii fundamentale cu privire la viitorul forței de muncă din domeniul profesiei de asistent medical și moașă. Calitatea de lider a Suveranului ar trebui să motiveze politicienii din întreaga lume și să îi încurajeze să facă alegeri potrivite, care trebuie să includă acțiuni masive de recrutare, pentru împiedicarea deficitelor prevăzute pentru viitorul deceniu”.

În luna decembrie, ICN și partenerii săi au solicitat liderilor internaționali să trimită mesaje de susținere a Anului Asistenților Medicali și Moașelor. Acest apel a fost amplificat de organizațiile profesionale, membre ale ICN, printre care și cea din Italia, CNAI, care deține relații strânse cu Vaticanul în ceea ce privește problemele legate de îngrijirea sănătății.

Desemnarea de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anului 2020 ca Anul Asistentului Medical și Moașei are ca scop atenționarea guvernelor cu privire la necesitatea de recrutare și menținere a personalului, pentru prevenirea potențialului deficit de asistenți medical, fapt ce poate avea repercusiuni grave la nivel mondial. Cifrele OMS sugerează un deficit de până la nouă milioane de asistenți medicali și moașe până în anul 2030, dacă nu vor fi luate măsuri drastice imediat.

Etichete: OAMGMAMR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC