Newsflash
OPINII

Asistenții medicali și Centenarul

de Estera STĂMOIU - mai 25 2018
Asistenții medicali și Centenarul
Nu putem vorbi și, nicidecum, aniversa Centenarul Marii Uniri, fără a aminti despre sacrificiile făcute și viețile omenești pierdute pe câmpurile de luptă, despre cei care au fost eroi în uniformă albă lângă eroi în uniformă de soldat. În vremurile acelea, au existat femei al căror suflet nobil s-a ridicat cu mult deasupra rangului. Femei cu atingere de îngeri care s-au alăturat asistentelor de pe front și, cot la cot cu ele, au pansat răni sufletești și trupești. Casa Regală a României a susținut din toate punctele de vedere serviciul sanitar.
Unul dintre cele mai complexe și iubite personaje din istoria țării noastre este Regina Maria a României, supranumită de românii contemporani cu ea „Mama răniților” sau „Regina soldat”, în special datorită implicării active în ajutorarea răniților în Primul Război Mondial. Știm cu toții că în acea perioadă, îmbrăcată în haine de soră medicală, Regina Maria a organizat spitalele de campanie și a fost prezentă printre cei suferinzi. Ea a împărțit medicamente, mâncare și pături soldaților răniți pe front sau bolnavilor de tifos.
Despre regina românilor, scrierile vremii ne dezvăluie următoarele: „În fiecare dimineață, Regina, în uniformă de infirmieră, însoțită de o doamnă de onoare și de un grup de brancardieri voluntari, se duce la gară pentru a-i primi pe răniți. Regina înfruntă moartea și ceea ce este, fără îndoială, cel mai greu, depășește oboseala unei zile nu de opt ore, ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu șaisprezece, șaptesprezece sau optsprezece ore de muncă, pe cât de respingătoare, pe atât de periculoasă, în mijlocul emanațiilor infecte ale cangrenelor. Când este vorba de Regină, nu ne referim la curaj. Curajul presupune teamă și energia de a învinge. Sentiment necunoscut pentru o suverană a cărei îndrăzneală aduce a invulnerabilitate”.
Regina Maria a rămas un simbol al curajului de neclintit, al compasiunii și, așa cum spunea I. G. Duca, ,,cu o energie mai presus de orice laudă, ajutată de fiicele ei, mergea din spital în spital. Cu un dispreț desăvârșit de pericol, nu pregeta să se arate unde epidemia era mai violentă. Nu mii, zeci de mii de soldați răniți și bolnavi au văzut-o în acele luni la căpătâiul lor”.
Nimeni nu va putea uita vreodată dăruirea și bunătatea sa fără margini, căci pentru toți a fost mângâiere și sprijin, așa cum mângâiere și sprijin trebuie să fie orice asistent medical. Nimeni nu va putea uita și nu are voie să uite eforturile și implicarea Casei Regale pentru realizarea României Unite.
Aniversarea Centenarului ne bucură și ne obligă deopotrivă, pentru că noi, asistenții medicali, suntem cei cărora Regina Maria li s-a alăturat și le-a fost exemplu de comportament. Așa cum a fost ea pe front trebuie să fim noi, zi de zi, în spitale, în clinici, lângă paturile celor aflați în suferință, care au nevoie de ajutorul nostru necondiționat.
Noi, asistenții medicali, suntem ostașii meniți să continue misiunea, noi suntem și trebuie să rămânem eroii din umbra faptelor bune, care dau zilnic șansa unor oameni să se întoarcă sănătoși, acasă, lângă cei dragi!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe