Newsflash
OPINII

Asistenţii medicali trebuie incluși în dezbaterile climatice

de Biroul de Presă ICN - nov. 19 2021
Asistenţii medicali trebuie incluși în dezbaterile climatice

Reprezentanții ICN au solicitat ca ca asistenţii medicali, împreună cu alţi lucrători din domeniul Sănătăţii, să fie incluși în procesul de elaborare a politicilor privind schimbările climatice.

Printscreen Howard Catton la COP26Conglomeratul format din schimbările climatice și COVID-19 va pune o povară din ce în ce mai mare asupra asistenţilor medicali și a altor lucrători din domeniul îngrijirilor, au afirmat reprezentanţii ICN în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice.

Howard Catton (foto), directorul executiv al Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN), solicită ca asistenţii medicali, împreună cu alţi lucrători din domeniul Sănătăţii, să fie incluși în centrul procesului de elaborare a politicilor privind schimbările climatice, deoarece acestea reprezintă o problemă de sănătate. În opinia sa, dacă nu se schimbă nimic, asistenţii medicali și sistemele de sănătate vor suferi consecinţele.

El a arătat că schimbările climatice, COVID-19 și creșterea cererii de servicii de sănătate ca urmare a îmbătrânirii populaţiei reprezintă o furtună care ar putea spulbera sistemele de sănătate deja fragile și subfinanţate: „Asistenţii medicali se află în centrul acestei furtuni, iar în perioada premergătoare congresului de anul viitor, asistenţii medicali și profesioniștii din domeniul Sănătăţii se angajează să fie mai vocali ca niciodată, deoarece contribuţia lor contează”.

Neimplicarea asistenţilor, o greșeală

Multe ţări pierd o oportunitate prin neimplicarea asistenţilor medicali în luarea de decizii în ceea ce privește elaborarea politicilor privind schimbările climatice.

„Asistenţii medicali sunt ochii și urechile în această problemă, ei înţeleg problemele și cunosc soluţiile,(...) și dacă încercaţi să elaboraţi politici privind încălzirea globală fără să includeţi vocea asistentului medical, acţionaţi legaţi la ochi”, a subliniat Howard Catton.

Nu este vorba doar de faptul că asistenţii medicali văd efectele schimbărilor climatice: în noul Cod de etică al ICN există o secţiune dedicată sănătăţii globale, care se referă și la rolul asistenţilor medicali în conservarea și susţinerea mediului natural.

Așadar, schimbările climatice nu se referă doar la asistenţii medicali în practică, ci și la principiile ce stau la baza practicii asistenţei medicale.
Declaraţiile au fost făcute în timpul unei întâlniri din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite COP26 privind schimbările climatice, care a avut loc la Glasgow.

Citiți și: Asistenţii medicali și viitorul îngrijirilor din Sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe