Newsflash
OPINII

Aspecte privitoare la consultul medical

de Drd. Rareș Voroneanu - ian. 13 2023
Aspecte privitoare la consultul medical

Uneori, un medic poate avea nevoie de părerea mai multor specialiști pentru un consult. Acest lucru este reglementat de Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România.

pt voroneanuConsultul medical reprezintă o activitate pe care fiecare profesionist al sectorului sanitar o desfășoară în activitatea sa de zi cu zi. Uneori, atunci când situaţia o impune, poate fi nevoie de părerea mai multor specialiști, lucru ce este reglementat de Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România.

Astfel, potrivit art. 77, medicul are posibilitatea de a cere părerea unui confrate pentru una dintre următoarele situaţii: elucidarea diagnosticului, recomandarea unui tratament, supunerea la o intervenţie.

Ceea ce este necesar în această situaţie este să existe acordul bolnavului (ori al aparţinătorului, deopotrivă) și să se ţină cont de preferinţele pe care le are acesta.

Spre exemplu, legat de preferinţe, legea nu distinge, deci putem avea în vedere fie un consult de la o persoană de același sex, fie un medic din cadrul unui anumit spital și așa mai departe.

Opinii divergente

Referitor la examinarea pacientului, documentul recomandă ca, în situaţia în care este realizată de un confrate, aceasta să se facă în prezenţa mediului curant. Cu privire la discuţia asupra celor constatate, codul precizează că aceasta se efectuează separat, nu în prezenţa bolnavului. Ce se întâmplă în cazul în care opiniile medicale sunt divergente?

Codul Deontologic ofertă câteva exemple: completarea examinărilor, internarea în cadrul unităţii spitalicești, consultarea unei a treia opinii și așa mai departe. La cele enumerate pot fi adăugate și alte soluţii dacă acestea sunt viabile, dat fiind că enumerarea e una exemplificativă.

Privind modalitatea în care se va desfășura consultul, codul recomandă ca, pe parcursul acestuia, să existe o atmosferă de respect reciproc între profesioniștii din sectorul medical, iar eventualele observaţii ce sunt critice sunt interzise a fi efectuate în faţa persoanei bolnave ori a altor persoane care sunt străine (asistenţi, pacienţi, infirmieri, însoţitori etc.).

Potrivit art. 80, „Un medic care a fost chemat pentru un consult nu trebuie să revadă ulterior pacientul din proprie iniţiativă și fără aprobarea medicului curant”.

Ce se întâmplă cu responsabilitatea în această situaţie? Potrivit codului, aceasta se va împărţi la nivel personal.

Acesta este și motivul pentru care sunt interzise transferul de sarcini ori responsabilităţi privind indicaţiile de investigaţii, prescrierea de medicamente ori concedii medicale de către alţi medici care nu au participat în mod direct la consultul medical.

Referitor la responsabilitate, lucrurile sunt juste. Din moment ce actul medical este înfăptuit de mai mulţi profesioniști, este normal ca răspunderea să fie una personală și proporţională.

Citiți și: Asistent șef nou la OMS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe