Newsflash
OPINII

Atitudini nepotrivite, neștiințifice, riscante și incorecte față de public

de Dr. Virgil RĂZEŞU - aug. 4 2017
Atitudini nepotrivite, neștiințifice, riscante și incorecte față de public
     Nu știu alții cum sunt, cum ar spune străbunicul de la Humulești, dar, când mai mulți prieteni mi-au atras atenția că la o televiziune s-a anunțat un dialog direct cu un chirurg al lui Dumnezeu și nu cumva să nu fiu cu ochii pe sticlă, nu am putut, om și eu, să nu mă întreb: dar eu al cui chirurg voi fi fost? Eu și ceilalți ca mine cui ne-am închinat? Pe cine vom fi slujit? N-am avut când (de cum nu mai vorbesc) să răspund propriilor întrebări, întrucât dorința de a mă afla, fie și de la distanță, în prezența cuiva creditat cu asemenea strălucitoare aură nu mi-a fost deloc mică, așa că am urmărit cu sufletul la gură dialogul.
     Nu contest, astfel de emisiuni merg la sufletul telespectatorului obișnuit, fiindcă încearcă să-l mai desprindă, cât de cât, de îndoielile care-l potopesc când vine vorba de boală. Din nefericire, nu-mi pot reprima reproșurile față de o suită de inadvertențe, enunțuri și sentințe care nu mi-au căzut deloc bine. M-am mirat chiar că redactorul emisiunii, cu experiență, n-a sesizat deserviciul adus telespectatorului și, mai ales, celor vizați de cea mai cumplită boală pe care o cunoaștem, cancerul. Fără ocolișuri, socotesc nepotrivită, neștiințifică, riscantă și, mai ales, incorectă față de marele public pornirea nejustificată față de unele mijloace terapeutice folosite în cancer, cărora profesorul invitat le contestă eficiența și împotriva cărora pledează de mai bine de douăzeci de ani (conform afirmațiilor sale). Ilustrul partener de dialog al Danei Grecu, profesionist declarat al performanței, singularizează la modul absolut și supralicitează valoarea actului chirurgical în cancer, în dauna citostaticelor și radioterapiei. Eu însumi chirurg, nu am nimic cu concepțiile sale, dar a blama cele ce le avem la dispoziție, mai bune sau mai puțin bune, când și așa există suficient de multe reticențe și îndoieli asupra lor, sigur izvorâte din necunoaștere, nu mi se pare deloc potrivit. În realitate, nu puține sunt cazurile în care actul chirurgical își sporește valoarea și eficiența când este pregătit de celelalte mijloace terapeutice, după cum există și cazuri în care bisturiul nu mai poate interveni. Ce facem? Încrucișăm mâinile? Ne dăm bătuți și așteptăm finalul?
     Sunt dator față de public să-i aduc la cunoștință, nu din ce-am citit sau auzit, ci ca martor interesat al existenței și evoluției unui proces benefic și în plin progres. Nimic mai adevărat, multă vreme, chirurgia a fost pentru cancer singura modalitate terapeutică. Logica era indiscutabilă, fiindcă țintea îndepărtarea leziunii și, pe cât posibil, extensiile ei. Dar ea s-a dovedit insuficientă. Actul chirurgical are, prin forța împrejurărilor, limite peste care nu se poate trece. Era absolut necesară intervenția unor factori terapeutici cu impact mult mai larg. Așa au apărut radioterapia și mai apoi citostaticele, care s-au impus, mereu mai diversificate și cu efecte constant mai benefice, care au progresat constant, limitând efectele secundare nedorite și nefavorabile, bine cunoscute.
     Astăzi, succesele terapeutice notabile în cancer nu pot fi atribuite uneia dintre cele trei modalități terapeutice, ci folosirii lor în scheme strict personalizate, potrivite fiecărui bolnav în parte. Subliniez: ele nu sunt perfecte, ci perfectibile. Ele prelungesc numeroase vieți. Pentru moment, de atât dispunem și ar fi condamnabil să nu le folosim. Ce va fi mai târziu, este greu de spus, dar nu am nicio îndoială că medicina va cunoaște în viitor și alte modalități terapeutice.
     În decursul carierei mele, deloc scurte, am fost martorul unui moment fast: nașterea și implementarea oncologiei, domeniu dedicat în exclusivitate cancerului, ca specialitate distinctă, care alcătuiește o rețea de unități acoperitoare pentru întreaga țară. În prezent, nici chirurgul, nici radioterapeutul și niciun alt specialist cu tangențe oncologice nu poate acționa izolat, ci numai în echipă cu oncologul. Iar acesta are cuvântul cel mai greu de spus, hotărâtor în întocmirea planului terapeutic imediat și la distanță, cu stabilirea optimală a succesiunii și a cronologiei bine determinate a modalităților terapeutice, tocmai fiindcă el este specialistul care are o privire integrativă pentru fiecare caz în parte.
     Nu ne putem juca cu vorbele. Nimeni nu poate nega deteriorarea învățământului medical, în rând cu degradarea tuturor celorlalte domenii ale societății noastre postrevoluționare. Dar să acreditezi ideea că 70% din absolvenții de medicină nu și-ar merita diplomele este prea mult sau exagerat. Cum poate primi publicul un asemenea enunț? Cum să se afle în fața unui medic mai tânăr fără să se întrebe dacă face parte din ce a mai rămas din proporția de medici de valoare? Nu mă sfiesc să spun – și o fac cu toată sinceritatea, rămân un medic de modă veche, care nu poate fi ancorat numai în trecut, indiferent la tot ce s-a realizat ca progres. În decursul timpului am întâlnit și cunosc mulți, foarte mulți medici tineri, cu pregătire și probitate profesională cu mult deasupra generației mele, cu mare potențial, dornici de progres și perfecționare. Nu putem da cu tifla, nu putem desconsidera, ex cathedra, o categorie socială cu impact major asupra omului obișnuit. Nu spun un neadevăr, cei avuți pleacă în alte părți să-și trateze bolile, la fel cum să duc doamnele lor să-și îmbogățească garderoba sau coafurile, treaba lor, dar nu vine nimeni din afară se ne îngrijească bolnavii. Medicina noastră, niciodată satisfăcută material, nu se află cu nimic sub nivelul conceptual și profesional al medicinii mondiale. Chiar dacă, statistic, ne plasăm pe poziții nedemne de medicina noastră, asta nu se datorează tagmei medicilor, ci sistemului care nu și-a găsit cadența. Nici în medicină și nici în alt domeniu. La momentul de față, este mai mult decât rușinos să pierdem copii bolnavi de rujeolă. Este suficient să amintim numărul de miniștri care s-au perindat în ultimul sfert de secol la conducerea sănătății, ca să apreciem semnificația dezastrului, care nu ține, în niciun caz de medici.
     Că distinsul interlocutor pune în balanța proprie iubirea și respectul și face ca talgerul acesteia din urmă să atârne mai mult, este o opțiune. De ce am condamna-o? Îi opun propria credință și acord iubirii – de toate felurile și nuanțele – rolul de temelie a relațiilor interumane. Iubirea conține în fibrele ei o doză de respect, care rămâne după ce iubirea trece. Dar, oricum am privi lucrurile, marile catastrofe și întoarcerea către comuna primitivă, la care suntem martori neputincioși, își au izvorul tocmai în lipsa de iubire.
     Nu am nimic cu aura domnului profesor, perfecționist prin excelență, om al performanței indiscutabile și de ultimă instanță pentru greșelile celorlalți confrați. Dar, în opinia mea, păcătuiește prin categorisirea tuturor celor din afara lui ca lipsiți de valoare sau de-a dreptul răi, nepregătiți, incapabili să facă față profesiilor cărora s-au dedicat. Chiar se întreba la cine ar putea apela dacă s-ar afla în postura de bolnav. Nu pot decât să-i doresc să nu ajungă niciodată în asemenea situație, nu-i sugerez o alegere ori alta, însă îmi exprim propria opțiune: aș apela la unul dintre specialiștii pe care i-am format, la rezidenții pe care i-am învățat meserie, în virtutea adevărului că învățăcelul trebuie să-și depășească mentorul, maestrul.

 

 

 

N. red.: autorul se referă la opiniile personale, neștiințifice, eronate de-a dreptul, exprimate de Teofil Lung, fost profesor de chirurgie oro-maxilo-facială la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în cadrul unei emisiuni difuzate la un post național de televiziune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe