Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Avem nevoie de garanţii

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 11 noiembrie 2022

Frica medicinei în secolul XXI este, mai mult decât moartea pacientului, litigaţia. Procesul. Tribunalele. Osânda. În faţa lor ne trebuie garanţii.

shutterstock_1675333867 Colegiul Medicilor din România a lansat, recent, o adevărată provocare. Nu doar că spargem tabuul erorilor medicale, dar ne propunem (și) să regândim sistemul de raportare a lor astfel încât, în perspectivă, să învăţăm din greșeli, iar practica profesională să câștige în eficienţă.
E un deziderat fantastic.

Tatăl meu spunea, pe vremuri, o vorbă al cărei sens nici că l-am înţeles foarte bine, nici că avea foarte mult sens (privind în retrospectivă): greșeala recunoscută e pe jumătate iertată! Așa spunea. Pentru mine, oricum predispus cu greu cerutului (de iertare), jumătatea respectivă părea destul de atractivă. Cel puţin o dată i-am adus aminte de asta.

De-ar fi la fel și-n alte locuri. Dar adevărul e că în România suferim deja de multă vreme de impunitate, când și când întreruptă de veritabile lapidări. Dintr-o extremă picăm într-alta. Iar impunitatea naște forme de complicitate, dar și delaţiune. Viziunea CMR, astăzi, e cu adevărat temerară, măcar că unii ar putea-o vedea naivă.

Ce lipsește, totuși, ca acest demers să aibă minime șanse de succes? Răspunsul adecvat este: garanţii. Medicului practician în România îi lipsesc garanţiile. Prins în arborele stufos al camarilei administrative sau deposedat de orice minimă reputaţie până la nivelul „prestatorului de servicii”, medicul român resimte nesiguranţă și anomie.

Știe că plătește o poliţă de malpraxis din motive mai degrabă formale, contribuie anual cu o taxă (modică) la Colegiu mai mult pentru perpetuarea licenţei, dar altfel e profund vulnerabil.

Din această vulnerabilitate se naște căutarea afilierii, iar din căutarea afilierii apare impunitatea, de fapt. Din sentimentul de castă, și reforma morală a conștiinţei. Sunt cazuri în care medici cu anumită reputaţie au fost trecuţi prin fulgi și catran într-un context oarecare.

Fără a generaliza, să-i iei pe toţi, procrustean, la metru și-apoi să-i împarţi, parafrazând poetul, în tâlhari sau nebuni, n-a servit deloc scopului (poate nobil, cu siguranţă legal) de-a mai primeni ograda.

Frica medicinei în secolul XXI este, mai mult decât moartea pacientului, litigaţia. Procesul. Tribunalele. Osânda. În faţa lor ne trebuie garanţii. Un spaţiu de sănătate de unde să înceapă o conversaţie privind diferenţa dintre greșeală, eroare, respectiv malpraxis medical. După care poate vom progresa.

Citiți și: Topul sperieturilor

Etichete: malpraxis Colegiul Medicilor erori medicale Gabriel Diaconu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC