Newsflash
OPINII

Beneficiile și inamicii ingineriei genetice

de Dr. Martin S. MARTIN - feb. 5 2016
Beneficiile și inamicii ingineriei genetice
     Sunt multe exemple de situații în care publicul larg a devenit ostil aplicării unor descoperiri științifice din cauza unor pledoarii eronate, dar devenite convingătoare și foarte populare. Un exemplu recent este refuzul de a accepta vaccinurile pentru copii, motivat (în parte) prin argumentația că acestea ar cauza multe îmbolnăviri cu diverse afecțiuni, între care și autismul. Ulterior, aceste ipoteze au fost dovedite false, însă impactul lor a fost vizibil.
     Mai veche, dar persistentă, este teama de alimentele modificate genetic. De obicei aici se invocă elemente morale, religioase și sociale, totul într-o combinație ce are ca rezultat o proastă înțelegere a progresului, un progres pe care omenirea l-a început cu foarte mult timp în urmă. Precursorii modificării prin inginerie genetică a plantelor, animalelor și produselor de astăzi sunt cei care au inventat tehnicile de domesticire prin selecție artificială, o practică ce datează din timpurile omului primitiv.
     Azi, cei care au devenit activiști ai interzicerii manipulațiilor genetice adresează cercetătorilor si oamenilor de știință acuzațiile de a fi cei care „se amestecă în natură“ sau cei care „se joacă de-a Dumnezeu“, echivalându-i pe nedrept cu niște Frankensteini malefici.
Porumb natural (stânga) și modificat genetic (dreapta), ultimul mai bine dezvoltat și rezistent la paraziți
 
     Genetica a făcut mari progrese, mult mai mari decât cele de a fabrica flori de culori neobișnuite sau de a obține struguri și pepeni fără semințe. Recoltele au fost mult îmbunătățite, plantele de cultură au devenit mai rezistente la paraziți, la condiții climaterice defavorabile și la agenți chimici. Între anii 1996 și 2013, suprafețele totale cultivate cu plante modificate genetic au crescut de la 17.000 km2 la 1.750.000 km2. În anul 2010, 10% din recoltele lumii au fost obținute cu plante modificate genetic. Deloc surprinzător, în Statele Unite ponderea culturilor modificate genetic este mult mai mare: în anul 2014, 94% din culturile de soia, 96% din cele de bumbac și 93% din cele de porumb au folosit variantele superioare obținute prin ingineria genetică. Noile plante, cu productivitate și rezistență sporite, sunt de mare ajutor în țările lumii a treia, contribuind la lupta împotriva malnutriției și a subdezvoltării induse de secete prelungite. De asemenea, fructele pot fi făcute să aibă noi calități și să fie mai puțin perisabile.
     Rezultate spectaculoase, care îndreptățesc mari speranțe de viitor, vin din studiul și folosirea animalelor modificate genetic. Porcii din rasa Yorkshire au fost modificați de cercetătorii canadieni astfel încât să devină capabili să digere fosforul din plante. În consecință, poluarea mediului cu fecalele bogate în fosfor a scăzut cu 30–70%.
     Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat în decembrie 2015 folosirea ouălor de la găini modificate genetic astfel ca în ouăle lor să existe o enzimă care poate înlocui enzima lipsă (lipaza acidă lizozomală) la bolnavii cu acest deficit. Multiplii agenți farmacologici de natură biologică sunt astăzi produși experimental de diverse organisme selectate și instrumentate genetic și se așteaptă ca darea în folosință a acestei noi clase de substanțe terapeutice să revoluționeze medicina. Este de mult intrată în practică fabricarea biologică de insulină „umană“ (Humulin), folosind bacteriile Escherichia coli. Prin tehnica recombinării ADN-ului, celula bacteriană este „învățată“ să producă insulină și – prin înmulțire – ajunge să fabrice medicamentul la scară industrială.
     Alte progrese sunt deja aici. Porcii pot să fie manipulați genetic pentru a deveni mai mari, pentru a crește mai repede, pentru a forma mai multă masă musculară și pentru a fi mai rezistenți la boli. La fel ovinele, bovinele și peștii.
     Modelele experimentale pe animale modificate genetic permit studiul multor boli, responsabile pentru mari probleme de sănătate: diabet, cancer, Alzheimer, retinita pigmentară, amauroza congenitală, distrofia musculară, boala Parkinson, bolile cardiace și multe altele. Terapia genetică, așteptată să se nască din aceste cercetări, va fi o mare izbândă a medicinii curative.
     Tot în faza experimentală sunt „creșterea de organe“ necesare transplantării umane, fie în corpul animalelor modificate genetic după naștere, fie în himere (ființe produse prin combinarea echipamentului genetic de la specii diferite) care cresc în organismul mamelor-gazdă care sunt animale.
Somon modificat genetic comparat cu cel natural, mult mai mic
 
     Încă de la începuturile medicinii experimentale, dar mai ales după anii ’80, activismul obsedat de protecția animalelor a devenit un adversar din ce în ce mai puternic. Distrugerea laboratoarelor, violențele împotriva personalului de cercetare, boicotarea instituțiilor care găzduiesc laboratoarele sunt acte frecvente în SUA. Nu numai universitățile și centrele de cercetări sunt amenințate, dar și politicienii locali sunt deseori amenințați și șantajați. De la protecția animalelor, activiștii au trecut la protejarea speciei umane, „amenințate“ de noile cercetări. Frica indusă celor creduli și puțin informați „a prins“, așa cum a fost crezută acuzația că vaccinurile sunt producătoare de autism la copii.
Demonstrație împotriva alimentelor modificate genetic
 
     Grupurile ignorante anticercetare sunt și mai violente când vine vorba de modificările eredității în scopurile descrise mai sus și încearcă să blocheze unele eforturi care ar avea beneficii enorme pentru umanitate. Argumentele folosite de inamicii manipulărilor genetice sunt false, bazate pe concepții greșite și pe „studii“ neștiințifice. Totuși, ei au reușit să convingă și să sperie 57% din populația americană că „nu e sănătos să mănânci alimente modificate genetic“ și încearcă să impună etichete pe toate produsele la care s-a folosit o modificare a eredității pentru îmbunătățiri. Oare vor face același lucru și pentru tratamentele care folosesc agenți medicamentoși și substanțe biologice active farmacologic? În viitor, vor priva mase de bolnavi de ajutorul unei medicine moderne, așa cum astăzi un număr considerabil de copii nu sunt imunizați din cauza părinților ignoranți?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe