Newsflash
OPINII

Bisturiul lui Celibidache

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - aug. 26 2022
Bisturiul lui Celibidache

Aud frecvent că tinerii nu sunt interesaţi și că nu le pasă de mormintele pe care le aduc în actualitate. În tolba tânărului de astăzi e necesar să-i așezăm merinde variate și de calitate.

Bisturiu CelibidacheAud frecvent (și chiar în urmă cu doar câteva zile mi-a zis cineva, în contextul înfiinţării la UMF Iași a Centrului Cultural „I.I. Mironescu”, pe care îl coordonez) că tinerii nu sunt interesaţi și că nu le pasă de mormintele pe care le aduc în actualitate.

Că Leon este irelevant pentru ei. Iar Popa e doar un nume al Universităţii, pe care se grăbesc să o termine, ca apoi „să o taie afară”. Că textele lui Possa n-au niciun răsunet în ei. Și, pe dată, s-a rostit și recomandarea: să ofer generaţiei actuale ceea ce preferă. Și mi s-au dat și exemple în acest sens.

Înţeleg și accept că suntem mânaţi de felurite porniri și interese. Însă nu cred că trebuie să punem un clovn în altar sau un tomberon într-un muzeu. În tolba tânărului de astăzi e necesar să-i așezăm merinde variate și de calitate.

Chiar dacă, poate, le împachetăm în ambalaje ușor de recunoscut pentru ei. Chiar dacă derulează și privesc – preţ de o fracţiune de secundă – ceva, cred că acel „ceva” e necesar să rezoneze cu fiinţa lor profundă. Pe care, chiar dacă nu realizează conștient, acel „ceva” o atinge și o transformă.

A cui e vina?

Sergiu Celibidache, de la a cărui naștere se împlinesc 110 ani, socotea, amintindu-l pe Enescu, că îţi trebuie „stofă de martir” în cultură. Pentru că te confrunţi cu „o masă de ignoranţă, cu ziduri de interes organizat”.
Marilena Rotaru, într-un dialog purtat cu dirijorul român în anul 1979, îi vorbea despre „confuzia” pe care o constatase în mediile culturale.

Replica lui Celibidache a fost imediată: „Mata ești foarte drăguţă. Spui că există «și o confuzie». Eu îţi spun că nu există «decât» confuzie!”.
În interviul acela a șocat cu declaraţiile sale, exprimându-se despre dirijorii epocii comuniste că sunt „niște analfabeţi din punct de vedere muzical”.

Îmi răsună și acum în minte memorabila întâlnire de la București, îndată după ’90, și replica lui la chicotelile tinerilor muzicieni români care-l înconjurau și cărora li se părea amuzant cum vedea Maestrul situaţia muzicală din ţară: „Nu râdeţi! Că sunteţi cu toţii vinovaţi! Aţi înlesnit o mediocritate fără niciun talent!”.

Și cum i-a răspuns lui Dan Grigore și celor ce scuzau poporul român, învinuind „Sistemul”: „Nu trebuie să o iei așa ușor. Aveţi toţi o enormă vină în situaţia mediocră artistică în care vă găsiţi!”. Acum nu mai e „Sistemul”. Ce scuze mai găsim pentru mediocritate și impunerea falsităţii în frunte!?

„De tăiat să taie ei”

Într-o scrisoare trimisă din Berlin surorii sale, Magdalena, datată 13 septembrie 1965 și interceptată de organele de Securitate, Sergiu deplângea opiniile stângiste ale acesteia și nu reușea să se obișnuiască cu „anumite idei” pe care Magdalena le dezvolta în corespondenţa lor.

Am reţinut și transcriu un fragment din respectiva misivă: „Reorganizarea muzicală a României îmi stă pe inimă. (...) când voi veni, voi veni cu o mare încredere în încrederea pe care le-o cer. (...) Ţin să vin numai atunci când oamenii de care depinde viitorul cultural al ţării vor avea timp... să mă asculte și posibilităţi de decizii... ferite de conservatorismul și apatia clasice ale vieţii noastre artistice. Eu am să le aduc bisturiul, de tăiat trebuie să taie ei. Le arăt eu cum”.

Înspre final, îi împărtășește Magdei că dragostea și interesul faţă de tot ce face rămâneau „neatinse”. Mesajul pe care-l poartă ultimul rând al lui Sergiu către Magdalena Celibidache mi s-a întipărit în fiinţa mea și consider că astfel trebuie să gândim și să acţionăm când este vorba de tinerii despre care am făcut vorbire la început: „Aștept mult de la cineva care poate da mult”.

Citiți și: Două simboluri, o singură profesie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe