Newsflash
OPINII

Blogurile cu de toate

de Dr. Ioana MORARU - dec. 4 2015
Blogurile cu de toate
     Trăim într-o societate tensionată, agresați și suprastimulați de informație care se revarsă pe toate canalele: telefon, tabletă, radio, televizor. Informația e accesibilă, totul e la un click sau touch distanță, inclusiv diagnosticul și tratamentul unei boli. Ne confruntăm acum cu două curente de gândire diametral opuse: fie dăm medicamente multe rapid, în orice situație, fie nu dăm nimic niciodată. Ce îi sperie cel mai tare pe părinți sunt antibioticele. Cunoscute de aproape o sută de ani, aceste medicamente care au salvat milioane de vieți devin acum, pentru un segment de populație, unul dintre „inamicii“ de top. Fiecare părinte are acum la dispoziția sa bloguri de parenting, unde toată lumea își scrie părerea despre tratamentele copilului, mai ales despre antibiotice și vaccinuri. Pe de o parte, toată lumea știe de microbi și că ei se duc când dăm antibiotic. Însă noile teorii vehiculate pe internetul românesc (dar nu numai) fie infirmă direct existența acestor vietăți, fie propovăduiesc efectele benefice ale acestora asupra organismului, fără a mai face distincția între agenții patogeni și flora comensală. Chiar corpul medical a devenit mai restrictiv în ceea ce privește administrarea acestora, fenomenul de supraprescripție fiind arhicunoscut în rândul specialiștilor. Laicul se confruntă cu teorii contradictorii, dar va crede în aceea care se mulează cel mai bine pe propriul sistem de valori și pe experiența personală.
     Accesul la serviciile medicale devine din ce în ce mai dificil, pentru că personalul medical se împuținează de la an la an, iar birocrația crește. Dacă faci febră azi, trebuie să te programezi la medicul de familie mâine și, cândva, vei ajunge la un specialist care să îți prescrie un tratament. Astfel, unii părinți preferă să acționeze pe baza experiențelor anterioare și se duc din proprie inițiativă să procure medicamentul de la farmacie – dacă data trecută a mers, o să meargă și acum. Se scutește timp și stresul de a sta pe la ușile medicilor. Uneori însă, lucrurile nu trec dar nici tendința de a căuta soluții imediate nu dispare. Intervine internetul, unde toată lumea are o părere și citează o sursă „științifică“ legată de bolile infecțioase și de tratamentele acestora. Dacă empiric antibioticul nu a funcționat, dar sucul de sfeclă, ceaiul de ceapă, cataplasma cu varză aplicată de alții au dat rezultate, în mod cert vor fi încercate. Părintele are mai multă încredere într-o mămică cu blog, cu postări pe diverse teme, de la rețete de mâncare la remedii naturiste care au funcționat „garantat“ și care sunt susținute de teorii pseudoștiințifice găsite undeva în oceanul internetului. Postările sunt lungi, atractive, povestite frumos, te relaxează, chiar sunt amuzante pe alocuri și inspiră încredere. Deținătoarele acestor bloguri sunt disponibile imediat pentru a oferi ajutor și sprijin în orice situație. Medicul însă e greu accesibil, iar atunci când e solicitat e expeditiv, oferă informații puține sau chiar deloc și în mod cert neatractive, iar de cele mai multe ori e înconjurat de alți copii bolnavi, care strănută și plâng. E încercănat, ciufulit, surmenat și indisponibil. Pierde teren și credibilitate în fața pacientului pentru că lucrează sub presiunea timpului și atunci e nevoit să își distribuie acest timp unui număr mare de pacienți în mod inegal, pentru că urgențele și cazurile grave necesită mai multă atenție. Nu are timp să răspundă la întrebări și să dea explicații, mai ales la camera de gardă, când consultă la foc automat 10–12 ore.
     Acest fenomen poate fi explicat prin conceptul de disonanță cognitivă – tendința naturală a creierului nostru de a căuta constanță în percepții. Atunci când un individ deține două sau mai multe idei, valori sau credințe contradictorii, are un comportament care intră în conflict cu una sau mai multe valori sau credințe proprii, apare și disconfortul psihic și echilibrul nostru interior are de suferit. Disonanța cognitivă apare și atunci când suntem confruntați cu informații care intră în conflict cu informațiile, ideile sau valorile preexistente în mintea noastră. În mod natural, creierul va încerca să reducă acest disconfort prin comportamente menite să compenseze sau să evite informațiile noi care ar putea intra în conflict cu sistemul intern. Leon Festinger explică astfel: disonanța cognitivă poate fi considerată o condiție apriori care generează un comportament orientat către reducerea acestei disonanțe, la fel cum senzația de foame generează un comportament adecvat orientat către reducerea acesteia. Gradul de disonanță cognitivă e influențat de cât de importante sunt pentru noi credințele și de cât de inconsistente sunt ele. Cu cât conflictul este mai mare, cu atât disconfortul crește și astfel crește presiunea de a corecta acest dezechilibru. Un exemplu clasic al acestui concept este fabula lui Esop cu vulpea și strugurii. Fenomenul de disonanță cognitivă ne influențează puternic comportamentul și modul în care acționăm. Informațiile contradictorii pe care le citim sau le auzim zilnic ne perturbă masiv echilibrul psihic, iar comportamentul pe care îl avem este căutarea unei surse rapide de a ne resta­bili homeostazia. Iar surse medicale credibile în mediul online românesc sunt puține spre deloc.
     Un alt fenomen psihologic întâlnit este confirmation bias, tendința individului de a accesa informații care să confirme lucruri deja știute și nu informații contradictorii.
     Disconfortul pe care îl resimte pacientul sau aparținătorul se manifestă prin anxietate, confuzie, suspiciune marcată. Corpul medical nu este pregătit să facă față unui părinte informat sau dornic să cunoască detalii care până acum zece ani erau cunoscute doar de doctori. Trebuie să fim disponibili și capabili să răspundem cu răbdare pacientului din fața noastră, pentru că în cazul în care vom continua să fim ermetici nu vom mai fi o sursă de încredere. Accesul la informație de orice fel este ușor, iar capacitatea de selecție a informației relevante este dificilă pentru un neinițiat. Vom pierde în fața unor mămici sau tătici cu har pentru povești, care transmit informații eronate prin bloguri ușor accesibile și care sunt dispuși oricând să răspundă unui părinte îngrijorat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe