Newsflash
OPINII

Bob cu bob se face o plajă

de Dr. Valentin PANTEA - apr. 15 2022
Bob cu bob se face o plajă

Deși pare o acţiune simplă și rapidă, distribuirea pastilelor de iod prin intermediul medicilor de familie ar pune presiune în plus pe o specialitate care, în ultimii ani, a tot primit „mici activităţi suplimentare”.

p1_1

Sincer, mi-aș fi dorit să nu am motiv să scriu cele de mai jos, dar, din păcate, situaţia intensifică burnoutul medicilor de familie, așa că mă simt obligat să scriu iarăși despre ceea ce mă/ne doare. De ce nu-și doresc medicii de familie să distribuie tabletele de iodură de potasiu? Pentru că au ajuns să aibă repulsie faţă de birocraţie. Pentru cineva care nu cunoaște sistemul, ar părea foarte ușor să merg la DSP să iau cutiile și să le duc la cabinet pentru a le distribui pacienţilor. Dacă ar fi atât de simplu...

Din păcate, pentru această operaţiune ar trebui întocmită o fișă de predare-preluare. Totodată, ar trebui să fac un tabel cu numele și prenumele pacientului, CNP-ul, vârsta, data și câte comprimate i-am dat, semnătura – poate și un centralizator etc. Iar toate aceste hârtii îmi consumă din energie și timp. Și nu doar mie, ci tuturor colegilor mei.

Asta ca să nu mai spun că în Legea 95 (cunoscută ca Legea sănătăţii) scrie că medicului îi este interzis să distribuie medicamente. Dar se pare că legea nu mai contează. Nu pot să nu menţionez aici și emiterea „genială”, tot pe lângă lege, a celui care a conceput, acum aproximativ doi ani, contractul prin care medicul de familie monitorizează pacientul cu COVID-19: contract civil obligatoriu! Un nonsens.

Obligaţia neobligatorie

        Pentru cei care nu știu, amintesc că eu, ca medic de familie, îmi desfășor activitatea ca PFA, în contract cu anumite entităţi. În baza acestor contracte sunt plătit, iar ele sunt negociate între parteneri: medicii de familie, CAS și DSP. De fapt, aceasta este esenţa unui contract civil: negocierea. Ca atare, un contract civil nu poate fi obligatoriu! Dar se pare că unii au rămas cu reflexe comuniste.

        Poate că ceea ce am scris mai sus pare doar o mică activitate în plus pentru medicul de familie. Din păcate, însă, în ultimii ani, am tot primit astfel de „mici activităţi suplimentare”, care s-au tot adunat. Metaforic vorbind, și pe plajă sunt doar „câteva” fire de nisip de dimensiuni mici, chiar foarte mici, dar toate adunate fac... birocraţia, mă iertaţi, plaja.

        Dacă aș avea ocazia, i-aș întreba pe cei care diriguiesc domeniul Sănătăţii de ce nu își doresc un sistem medical european? De ce își doresc să folosească un personal supracalificat (șase ani de facultate și încă patru de rezidenţiat) pentru activităţi birocratice?

        De ce am rămas aici, în ţară, în acest sistem frustrant și producător de burnout? Am rămas ca să fiu alături de copiii mei. Și se pare că pentru asta trebuie să plătesc.

P.S: Un sistem medical în care doar aproximativ o treime dintre cei asiguraţi plătesc asigurările medicale e greu să fie unul de tip european. Deci, vrem, nu vrem, ajungem tot la politici sociale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe