Newsflash
OPINII

Bolile digestive la români și la italieni

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - mai 5 2017
Bolile digestive la români și la italieni
      În urmă cu peste douăzeci de ani, prof. dr. Carol Stanciu de la Iași și prof. dr. Rafaele Assisi din Pozzuoli, Italia, organizau Zilele gastroenterologiei și culturii româno-italiene. Acest proiect a fost reluat sub coordonarea prof. dr. Dan L. Dumitrașcu, președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, la început de aprilie fiind organizată la Cluj-Napoca o întâlnire a profesioniștilor din domeniul gastroenterologiei. Participanții au provenit din douăsprezece centre medicale de prestigiu din Italia, precum și din alte orașe universitare din țară (Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov) și din Republica Moldova.
     Cu această ocazie, au fost prezentate lucrări originale și noutăți din literatura de specialitate, s-au făcut paralele între rezultatele studiilor asupra acelorași patologii. Atmosfera a fost destinsă și colegială, de respect reciproc, iar schimbul de opinii apreciat ca fiind constructiv, de ambele părți. Sesiunile au fost structurate în funcție de localizarea afecțiunii, abordând aspecte privind tractul digestiv superior (boala de reflux, gastrita, patologia neoplazică, diagnosticul neinvaziv și rezolvarea chirurgicală endoscopică) și tractul digestiv inferior (boala diverticulară, tulburările de tranzit, importanța microflorei intestinale și impactul dezechilibrului apărut la nivelul acesteia, intoleranțele alimentare).
     Creșterea numărului de explorări endoscopice duce la diferențierea unor entități patologice noi, întrebările care se ridică asupra cauzelor, prognosticului și tratamentului deschizând noi drumuri pentru cei care integrează cercetarea în practica zilnică. Tulburările funcționale, până nu de mult un fel de Cenușăreasă, la granița între medicina internă (apoi gastroenterologia) și psihiatrie, sunt tot mai prezente pe „scena” științifică, fiind dovedite conexiuni care anterior puteau fi doar intuite.
     Tematica a cuprins și noile criterii de diagnostic, cauzele și respectiv efectele de ordin psihologic implicate în intestinul iritabil, precum și eficiența asistenței psihologice în cazul cancerelor colorectale ereditare. Hepatologia a fost reprezentată prin comunicări legate de hepatitele virale B și C, fără a fi uitate cele cu etiologie autoimună. Au fost de asemenea evidențiate aspecte ale tulburărilor de metabolism (steatoza non-alcoolică, influența microbiotei intestinale, a sindromului metabolic sau a coexistenței litiazei biliare).
     Au fost trei zile dense, sumarizate într-o listă de titluri care stârnesc interesul, vorbitori de o calitate deosebită, o întâlnire care se dorește a fi reeditată, ducând mai departe latura științifică îmbrăcată în bucuria de a regăsi și împărtăși o similitudine culturală tradițională.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe