Intenţionam ca în numărul de astăzi al ziarului să informăm, cu bucurie, pe cititori despre apropiata sărbătoare a săptămânalului nostru, organizată, împotriva tuturor vicisitudinilor, pentru a treia oară, la 27 mai a.c.: Gala „Viaţa medicală“ – 2011. Primele două ediţii, desfăşurate în aceeaşi zi de primăvară, au fost găzduite de Ateneul Român (2009) şi, respectiv, de sălile Titulescu, Madgearu şi Brâncuşi de la Romexpo (2010). (...)"> Bucurie înnegurată - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Bucurie înnegurată

de Dr. Mihail MIHAILIDE - mar. 18 2011
Bucurie înnegurată

    Intenţionam ca în numărul de astăzi al ziarului să informăm, cu bucurie, pe cititori despre apropiata sărbătoare a săptămânalului nostru, organizată, împotriva tuturor vicisitudinilor, pentru a treia oară, la 27 mai a.c.: Gala „Viaţa medicală“ – 2011. Primele două ediţii, desfăşurate în aceeaşi zi de primăvară, au fost găzduite de Ateneul Român (2009) şi, respectiv, de sălile Titulescu, Madgearu şi Brâncuşi de la Romexpo (2010). (...)

    Intenţionam ca în numărul de astăzi al ziarului să informăm, cu bucurie, pe cititori despre apropiata sărbătoare a săptămânalului nostru, organizată, împotriva tuturor vicisitudinilor, pentru a treia oară, la 27 mai a.c.: Gala „Viaţa medicală“ – 2011. Primele două ediţii, desfăşurate în aceeaşi zi de primăvară, au fost găzduite de Ateneul Român (2009) şi, respectiv, de sălile Titulescu, Madgearu şi Brâncuşi de la Romexpo (2010). A fost un prilej fericit de a evidenţia mari personalităţi ale Medicinii româneşti actuale, cu merite excepţionale în asistenţa medicală, cercetarea ştiinţifică, publicistica de specialitate, în contextul unei suite de manifestări cultural-artistice oferite de formaţiuni artistice prestigioase ale medicilor. Bucuria anunţului ne este întunecată însă în acest moment de tragicul eveniment survenit în urmă cu o săptămână: marele cutremur de nouă grade pe scara Richter şi tsunamiul devastator din Japonia, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, răniţi, suferinţă, imense pagube materiale, ameninţare nucleară, catastrofă care – într-o lume globalizată – nu are cum să ne lase indiferenţi, îndeosebi pe noi, cei aparţinâd profesiei medicale. În subsidiar, ca ţară cu potenţial seismic ridicat, cu experienţe dureroase în această privinţă, gândul reactivat că o confruntare cu o stihie similară ne-ar putea găsi nepregătiţi, în pofida unor declaraţii sforăitoare, nu ne dă pace! Am semnalat adesea, de-a lungul anilor, în paginile noastre, sub diferite modalităţi jurnalistice, inclusiv sub forma unor editoriale şi articole de Medicină a dezastrelor, situaţia spitalelor afectate de cutremurul din 1977, deloc sau doar parţial consolidate, lipsa spaţiilor/incintelor pentru primirea şi îngrijirea răniţilor, a celor care şi-ar pierde viaţa în locuinţe „rezolvate“ de autorităţi doar prin aplicarea cunoscutei buline roşii, la care se adăugă – din anii crizei economico-financiare – situaţia îngrijorătoare a resurselor umane şi materiale de intervenţie: medici şi personal sanitar insuficient numeric, neinstruit pentru a face faţă unor astfel de catastrofe naturale, a medicamentelor şi materialelor sanitare inexistente sau puţine. Jubilaţia dorită a anunţului e, de asemena, pusă în surdină de ceea ce observăm în ultima vreme că se întâmplă în sistem, generând mari nedumeriri şi nemulţumiri: comasări adesea fără logică a unor institute care dobândiseră renume, a unor unităţi spitaliceşti indispensabile comunităţilor până acum deservite de ele, reduceri salariale, pensionări silnice la o vârstă activă a unor cadre din învăţământul universitar, management defectuos etc.
    Şi totuşi viaţa merge şi trebuie să meargă înainte, iar proiectele noastre – duse la împlinire.
   Vom organiza deci şi în acest an, la data precizată, cea de a treia gală a săptămânalului „Viaţa medicală“, sub patronajul Preşedintelui României şi al Academiei Române. Vor avea loc evenimente cultural-artistice – între care un spectacol oferit de teatrul „Metropolis“, o sesiune dedicată Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România la împlinirea a 20 de ani de existenţă („Biblioteca medicilor-scriitori“, dueluri epigramatice, lansarea revistei „Fântâna din Kos“ nr. 4, expoziţia de caricaturi medicale semnată de C. Ciosu), prezentări publice de carte, inclusiv a volumului al XVI-lea al Caietelor „Vieţii medicale“ (pentru 2010) – „Excelsior“, expoziţia Cenaclului de arte plastice „Ion Ţuculescu“, expoziţia de fotografie artistică a ARFOMED, la cinci ani de la înfiinţare. Desigur, momentul de vârf al întâlnirii va fi festivitatea decernării „Trofeului de cristal“ şi a „Diplomei de excelenţă“ unor personalităţi medicale, acordarea Premiului „Georges Dumitresco“ pentru Opera omnia unui medic-artist plastic din Cenaclul „Ion Ţuculescu“, şi a Premiului „Pana de Argint“ câtorva permanenţi deţinători de rubrici la ziarul nostru.
    Programul este în curs de precizare şi de aşezare temporală în pagină. În fiecare număr, până la definitivare şi până la momentul expedierii invitaţiilor oficiale, ne vom ţine la curent cititorii cu desfăşurarea pregătirilor.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe