Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România au constatat, cu îngrijorare, că propunerea pentru bugetul alocat sănătăţii pe 2011 constituie un grav atentat la sănătatea şi viaţa populaţiei. „Solicităm public autorităţilor responsabile să exprime o poziţie oficială despre modul cum vor asigura desfăşurarea actului medical în 2011. Sau să recunoască public că nu le pasă de starea de sănătate a populaţiei, pentru că din cifrele prognozate în buget rezultă acest fapt. (...)"> Bugetul sănătăţii pe 2011 - Atentat la sănătate - - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Bugetul sănătăţii pe 2011 - Atentat la sănătate -

de Luminiţa VÂLCEA - dec. 10 2010
Bugetul sănătăţii pe 2011 - Atentat la sănătate -

  Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România au constatat, cu îngrijorare, că propunerea pentru bugetul alocat sănătăţii pe 2011 constituie un grav atentat la sănătatea şi viaţa populaţiei. „Solicităm public autorităţilor responsabile să exprime o poziţie oficială despre modul cum vor asigura desfăşurarea actului medical în 2011. Sau să recunoască public că nu le pasă de starea de sănătate a populaţiei, pentru că din cifrele prognozate în buget rezultă acest fapt. (...)

De asemenea, solicităm public ministrului sănătăţii, dl Cseke Attila, să lupte pentru a asigura un buget normal la Ministerul Sănătăţii sau să îşi dea demisia, pentru că această situaţie nu poate şi nu trebuie să fie acceptată de niciun om politic responsabil din ţara asta. Nu trebuie să vorbim de sustenabilitatea bugetului, trebuie să ne gândim la sustenabilitatea sistemului sanitar şi la sustenabilitatea programelor de sănătate pe care le derulează Ministerul Sănătăţii“, a declarat dl Cezar Irimia, preşedintele COPAC.
   Potrivit reprezentanţilor coaliţiei, fără o strategie în sistem nu există nici responsabilitate. Acest lucru este evident şi acum, la calcularea bugetului pe 2011: buget mai mic decât cel din anul acesta cu 38%. În prezent, tratamentele pacienţilor cronici au fost întrerupte în mai multe judeţe din ţară – Vrancea, Vaslui, Botoşani, Tulcea, Arad, Iaşi, Suceava etc. Această situaţie fără precedent a determinat pacienţii să acţioneze în judecată statul român prin instituţiile sale responsabile pentru această situaţie – Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – deoarece le periclitează sănătatea şi îi condamnă la moarte.
   Mai mult, noul sistem de calcul al reţetelor compensate introdus recent a avut drept consecinţă faptul că sute de mii de suferinzi au renunţat la tratament, din cauza imposibilităţii plăţilor suplimentare. „Mai nou, guvernanţii se scuză invocând numărul de cotizanţi la sistem. Au uitat declaraţiile precedente, că avem unsistem de sănătate de tip social, deşi nu s-au implicat financiar niciodată, ci doar au avansat promisiuni mincinoase. Avem convingerea că guvernanţii noştrii, alocând sănătăţii un buget aproape inexistent pe 2011, doresc să adopte teoria darwinistă, intoducând în România selecţia naturală a populaţiei. Adică supravietuieşte cine poate şi îşi permite să-şi plătească sănătatea, iar restul sunt condamnaţi la moarte“, a adăugat preşedintele amintitei coaliţii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe