Newsflash
OPINII

Buna intenţie

Buna intenţie

OMS a difuzat recomandări pentru reducerea riscului de transmitere a infecţiilor cu SARS-CoV-2. Reacţia unor organizaţii profesionale dentare a fost promptă, iar decizia argumentat criticată.

dentistPentru stomatologie, se recomandă evitarea vizitelor la cabinetele dentare dacă nu există un motiv medical temeinic. Reacţia unor organizaţii profesionale dentare a fost promptă și opinia OMS a fost argumentat criticată.

Mediile de comunicare online conţin numeroase observaţii critice ale medicilor stomatologi. Mai mult chiar, s-a cerut intervenţia Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) pentru emiterea unei declaraţii sau moţiuni tranșante.

De fapt, OMS a reluat și a reformulat recomandări care existau deja în acte normative europene și naţionale la momentul declaraţiei. Toate acestea au fost avute în vedere la emiterea noilor reglementări la momentul trecerii de la starea de urgenţă la aceea de alertă.

Chiar actele normative emise de CMSR au în vedere aceste elemente pe care le și reglementează. Activitatea cabinetelor stomatologice a fost suspendată cu excepţia urgenţelor pe toată perioada stării de urgenţă. Acum le recomandăm pacienţilor să nu meargă la stomatolog decât atunci când nu mai pot amâna vizita la cabinetul dentar.

Asta făceau românii și înainte. Mergeau la stomatolog pentru nevoi urgente; foarte puţini mergeau la câte un control cu scop preventiv. Afecţiunile stomatologice au caracter evolutiv și cele mai importante, precum caria dentară și parodontopatia, sunt boli progresive cu leziuni și pierderi morfologice ireversibile.

Până la un punct se pot face tratamente conservative și reparatorii ale structurilor afectate. După aceea, pierderile sunt definitive și se recurge la tratamentele protetice și de reabilitare orală. Nici pacientul, nici OMS nu pot să stabilească momentul critic al trecerii de la recuperabil la irecuperabil.

De aceea, recomandarea trebuie explicată. Pacientul poate fi consiliat telefonic, dar acesta este un serviciu medical care trebuie recunoscut ca atare și plătit în consecinţă, așa cum se întâmplă în unele specialităţi medicale. Trebuie asimilată consultaţia stomatologică telefonică cu cea din pachetul de bază de servicii de medicină dentară.

O temă incitantă este stomatologia estetică, și în special intervenţiile stomatologice acordate la cerere, fără un motiv medical temeinic, cum sunt aplicarea de bijuterii dentare sau albirea dinţilor. Redeschiderea cabinetelor de înfrumuseţare a fost dispusă ca răspuns la nevoile iminente și stringente ale clienţilor doritori de astfel de servicii.

Risc de contaminare există și acolo. Sunt discriminatorii abordările care arată acuzator cu degetul spre stomatologie și le recomandă pacienţilor să evite și să amâne vizitele la stomatolog. Astfel de situaţii conduc la reacţia explicabilă a specialiștilor care nu intuiesc cea mai bună intenţie a unei entităţi cu răspundere în domeniul sănătăţii.

Pe de altă parte, legea încadrează profesia de medic stomatolog în categoria profesiilor cu risc înalt de biocontaminare, dar nu se acordă nicio compensaţie sau drepturi în acest sens.

OMS vorbește despre riscul de contaminare în cabinetele dentare, la fel ca legea românească, dar în afara unor recomandări de evitare a serviciilor stomatologice, nu este în discuţie vreo măsură compensatorie. Până unde este o bună intenţie?

Toţi dorim și acţionăm pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2, însă, uneori, acţiunile întreprinse nu sunt suficient explicate sau înţelese.
Dar buna intenţie trebuie să fie întotdeauna evidentă sau prezentată explicit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe