Newsflash
OPINII

Ca un răsărit de soare

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mai 16 2012
Ca un răsărit de soare
     12 mai – Ziua internaţională a asistenţilor medicali – este un bun prilej pentru medici să-şi exprime călduros gratitudinea faţă de cei şi cele care îi „asistă“ cu maximă competenţă în eradicarea suferinţei, un bun prilej pentru pacienţi să le zâmbească recunoscător celor care, cu exigenţa, dar şi cu prietenia lor, „cu sufletul în palmă“ (cum zice asistentul medical Vasile Ilucă), îi ajută să-şi revină din depersonalizarea pe care o dă tuturor patul de spital. Un bun prilej pentru International Council of Nurses (ICN) să promoveze noua, decisiva orientare a profesioniştilor breslei către mai binele speciei umane, prin sloganul anului 2012: „Closing the gap: from evidence to action“ (Să umplem prăpastia: de la realitate la acţiune). Se pledează pentru primordiala înţelegere a con­ceptului de „practică bazată pe dovezi“, pe constatări, pe fapte, pe realităţi, pe care, apoi, fiecare asistent să le caute cu ardoare, în jurul său, dar să nu se oprească la ele, ci să le utilizeze într-o valoroasă muncă de cercetare ştiinţifică, ca şi în iniţierea de acţiuni practice capabile să potenţeze schimbări benefice în zona managementului, a luării deciziilor, în construirea de strategii şi politici de sănătate. Asta ar însemna trecerea la acţiune fără hiatusul pasivităţii, ezitărilor sau demobilizării, ar însemna, adică, o profundă implicare în dezvoltarea întregii societăţi. E necesar ca fiecare să-şi înţeleagă rolul şi locul în această realitate. Şi e necesar nu doar să ştie cum să adune datele realităţii, cum să le interpreteze, ci şi cum să le utilizeze în practică. Să cunoască nevoile şi preferinţele celor care apelează la serviciile de sănătate, să aprecieze cum, pornind de la acestea, se pot îmbunătăţi practicile medicale. Scopul final este găsirea unor căi eficiente de acţiune prin care să se lărgească accesul populaţiei la îngrijiri de sănătate şi la bunăstare.
     Broşura elaborată de ICN pentru acest prilej este prefaţată de Rosemary Bryant (preşedintă) şi David C. Benton (director executiv) şi reprezintă un valoros ghid de acţiune concretă, cu planuri de lucru şi scheme de gândire, în toată complexitatea lor. Împreună cu un alt ghid de nursing („Tehnici de evaluare şi îngrijiri acordate de asistenţii medicali“, editura Viaţa Medicală Românească) şi cu experienţa extraordinară a unor comunităţi profesionale de la noi, în eşalonul fruntaş aflându-se chiar autoarea lucrării citate, Lucreţia Titircă (supranumită „Samanta“ pentru promptitudinea şi „vrăjile“ cu care ştergea numitul hiatus dintre realităţi şi acţiune), noua orientare în nursing promovată la 12 mai anul acesta validează şi afirmă, cu o impresionantă hotărâre, nepreţuite valori umane. Cheia succesului ar sta în unire, în lucrul în echipă, în uniuni de cercetare şi de creaţie.
            Din ICN fac parte 130 de asociaţii naţionale centrate pe calitatea îngrijirilor şi pe întărirea politicilor de sănătate la scară globală. La noi se pot naşte, fireşte, multe idei. Una auzită recent: într-un grup se conturează ideea creării unui nurse-SMURD, cu concursul asistenţilor medicali – la pensie sau în activitate – ca şi al elevilor din şcolile sanitare sau din nou-înfiinţatele facultăţi de nursing: servicii de sănătate la domiciliul pacienţilor, pentru recuperări temeinice şi pentru întreţinerea unor stări de spirit profund sanogene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe