Newsflash
OPINII

Calitate, necesitate, oportunitate în actul medical

Calitate, necesitate, oportunitate în actul medical

În stomatologie, cea mai bună carte de vizită a unui medic stomatolog o reprezintă aprecierile laudative ale pacienţilor.

dentistUn pacient mulţumit îi va aduce medicului respectiv pacienţi noi care sunt în căutarea unui doctor bun. Cu toate acestea, au fost inventate criterii de acordare a calificativelor și clasamentelor de calitate pentru actul medical.

Fără a nominaliza astfel de instituţii și acte normative, trebuie spus că acestea nu pot și nu vor putea înlocui gradul de satisfacţie al pacienţilor faţă de actele medicale și faţă de furnizorii de servicii medicale.

Pandemia a complicat și mai mult lucrurile. Standardele artificiale, dar apreciate ca obiective de unele autorităţi, nu sunt adaptate la condiţiile actuale. Premisele calităţii în sănătate s-au schimbat.

Calitatea actului medical înseamnă și calitatea sistemului de sănătate. Medicina dentară face parte din sistemul de sănătate.
Atestarea formală a calităţii nu cred că poate fi garanţia calităţii actului medical, cel puţin în domeniul medicinei dentare.

Această temă a încins spiritele în ultimii doi ani și starea actuală din sistem susţine unele opinii ale contestatarilor. Medicii stomatologi sunt interesaţi de calitatea actului medical, fiind activi pe o piaţă liberă de servicii medicale în condiţii concurenţiale.

Feedbackul primit de la pacienţi demonstrează cât se poate de obiectiv calitatea tratamentelor stomatologice primite. Itemi noi s-au impus ca prioritari și siguranţa pacienţilor este esenţială, acum mai mult ca niciodată, din cauza riscului de infectare cu SARS-CoV-2.

Suntem bucuroși că în medicina dentară nu este aplicată dihotomia de unităţi COVID-19 și unităţi non-COVID-19. Evident, riscul de contaminare persistă și măsurile de protecţie prevăzute de actele normative în vigoare trebuie respectate.

Recent, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România a analizat contextul social și economic actual și a apreciat că nu este necesară introducerea de măsuri și proceduri suplimentare în activitatea cabinetelor stomatologice, dar actualele măsuri de precauţie trebuie respectate în continuare.

Fără a fi definită ca activitate obligatorie, vaccinarea antigripală a medicilor stomatologi și a personalului medical din domeniu ar trebui să se efectueze cu susţinerea autorităţilor competente.

Medicii stomatologi sunt tot mai interesaţi acum și de asigurarea unui acces facil la testarea pentru SARS-CoV-2. Autorităţile nu trebuie să limiteze sau să descurajeze testările.

Îngrijorarea medicilor stomatologi este cât se poate de normală având în vedere riscul de infectare la care sunt expuși.

Medicina dentară fiind un domeniu de servicii medicale aproape exclusiv privat, personalul medical nu beneficiază de vreun spor salarial compensator pentru riscul suplimentar suportat.

Testările și vaccinările aplicate medicilor stomatologi sunt măsuri care pot aduce reale beneficii populaţiei și oferă un plus de siguranţă și eficienţă în ceea ce privește combaterea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Astfel de aspecte concrete în organizarea și desfășurarea actului medical sunt dimensiuni noi ale calităţii actului medical și am dori să fie considerate ca atare pentru a fi implementate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe