Newsflash
OPINII

Calitatea îngrijirilor în nursing și satisfacția pacienților

de Florica UDMA - dec. 15 2017
Calitatea îngrijirilor în nursing și satisfacția pacienților
     Recent, la București a avut loc Conferința Națională a Asociației de Nursing din România (ANR), cu tema „Calitatea îngrijirilor”. La lucrări au participat reprezentanți din domenii implicate în creșterea calității îngrijirilor, asistenți medicali profesioniști, cadre didactice de specialitate din școlile postliceale sanitare și nu în ultimul rând viitori profesioniști – elevi și studenți din București, Cluj, Constanța, Craiova, Ploiești, Sibiu, Timișoara.
     Tematica abordată a acoperit o arie largă de interes, dar a fost axată în special pe formarea competențelor din Directiva 2013/55/UE privind recunoașterea calificărilor profesionale și  pe introducerea planului/dosarului de îngrijire în activitatea clinică. Lucrări precum „Competența de a diagnostica independent problemele pacientului pe baza cunoștințelor teoretice și practice”, „Utilizarea diagnosticelor NANDA în planurile de îngrijire” și „Folosirea tehnologiei în nursing” au adus un plus de informație în ceea ce privește creșterea calității îngrijirilor și satisfacției pacienților, atât pentru asistenții medicali activi, cât și pentru viitorii asistenți medicali.
     Au fost prezentate lucrări care au adus exemple concrete din practica clinică: „Implementarea planurilor de îngrijire în practica medicală”, „Dosarul de îngrijire pentru pacientul internat în secția ortopedie”, dar și „Identificarea motivației alegerii profesiei de asistent medical”, „Calitatea pregătirii viitorilor asistenți medicali în interdependență cu calitatea îngrijirilor medicale”, toate având ca scop aprofundarea conceptului de calitate.
     Nu s-a pierdut din vedere că data de 14 noiembrie este Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, astfel că au fost prezentate „Consecințele fumatului asupra pacientului diabetic”. Ecaterina Gulie, președinta ANR, a amintit că asociația este partener în proiectul interna­țional „Renunțarea la fumat”, în care mai sunt incluse șase țări: Cehia, Slovacia, Slovenia, România, Ungaria și Republica Moldova. Programul este derulat împreună cu Societatea internațională a nurselor din domeniul îngrijirilor oncologice, Centrul de excelență în nursing pentru tratarea dependenței de tutun din Praga, Școala de Nursing din Los Angeles (Universitatea din California). Ecaterina Gulie a vorbit despre „Formarea nurselor lideri în tratarea dependenței de tutun”, accentuând rolul educativ al asistenților medicali.
     Această manifestare științifică demonstrează încă o dată dorința de informare și aprofundare a conceptului de calitate, totul pentru binele și satisfacția persoanei îngrijite. Cu regretul că nu am putut să facem referire la toate lucrările, dorim să asigurăm cititorii că vom fi întotdeauna bine informați și lansăm invitația de a fi din nou alături de noi la următoarea conferință din mai 2018, care se va desfășura sub sloganul Consiliului internațional al nurselor –  ,,Nursele au voce pentru a conduce: sănătatea este un drept uman”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe