Newsflash
OPINII

Când există colegialitate...

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - dec. 17 2021
Când există colegialitate...

Într-o dimineaţă, un medic de laborator a primit un mesaj telefonic de la un fost coleg, din alt spital.

mama si bebeColegul l-a rugat să ajute o tânără mămică, aceasta fiind colegă în aceeași secţie cu el (un exemplu, un mic circuit în care sunt implicaţi trei medici, trei colegi).

Mămica (medic și mămică a unui nou-născut) descria un tablou clinic destul de sugestiv pentru o anumită infecţie (o presupusă candidoză localizată mamar) cu o evoluţie de aproximativ două luni.

Problema era localizată la sân și reprezenta un risc semnificativ pentru oprirea alăptării naturale. Iniţial s-a administrat un tratament pe baza diagnosticului prezumtiv, semnele și simptomele s-au diminuat un timp, dar au revenit mai pregnant și mai agresiv.

Probabil că nu doar în ţara noastră, persoana în suferinţă are rezerve în a cere ajutor. Uneori, aceasta se întâmplă și medicului-pacient. Rezervele duc de regulă la întârzieri. Întârzierile duc la complicaţii și – iată cercul vicios!

Înainte de a apela la colegul medic de laborator, alte două laboratoare au fost rugate să ajute la punerea diagnosticului, însă ambele răspunsuri primite au fost „nu”.

De la cele două laboratoare s-a transmis următorul mesaj: „Nu efectuăm aceste teste în mod uzual”, nici măcar pentru o colegă medic. Testele respective nu implicau nici aparatură și nici reactivi aparte, ci, mai mult, bunăvoinţă. Noţiunile privind „ce era de făcut” sunt învăţate de studenţii din anul II la Medicină.

Starea mămicii nu era una foarte bună, dimpotrivă, era agravată și de componenta afectivă, temându-se să nu transmită nou-născutului posibila infecţie. Numai mămică să nu fii atunci când îţi este teamă că nu îţi poţi proteja bebelușul.

Colegul medic rugat să intervină știa ce ar trebui să facă. Totuși a ales să ceară sfatul câtorva colegi mai mari, cu mai multă experienţă în domeniu.

În situaţia dată, analizând și concluzionând că ar fi mai bine ca în această perioadă dificilă (povestirea noastră este chiar din acest răstimp pandemic) să nu pună pe drumuri mămica și bebelușul său, alegerea a fost de a merge acasă pentru examen clinic, recoltare și eventuala decizie terapeutică.

Înainte de a merge în vizita medicală, într-o mică echipă, au discutat și stabilit o strategie de abordat în funcţie de situaţie.

Pornind la drum cu gândul la o infecţie, au luat toate cele necesare (fiind gata să prepare un frotiu imediat după recoltare, să însămânţeze un mediu de cultură; urmând ca restul operaţiunilor să le desfășoare în laborator).

Vizita a demonstrat încă o dată adevărul mesajului pe care eu îl transmit studenţilor în anul II: „Medicina nu se poate face la telefon”.

S-a plecat de la supoziţia unei infecţii localizate la nivelul sânului. Mămica era sub tratament (inclusiv cu un preparat antifungic), dar terapia aleasă nu avea efect.

În urma examenului clinic (semnele descrise anamnestic, cele care ridicaseră suspiciunea unei infecţii fungice, nu mai erau vizibile) și a discuţiei, evaluarea la faţa locului l-a făcut pe medicul de laborator să se gândească dacă nu cumva „pacienta” ar putea să aibă, de fapt, o manifestare de hipersensibilitate.

Pentru a crește șansele de izolare (a presupusului microorganism), mămica a fost rugată să oprească tratamentul pentru două zile. De asemenea, i s-a recomandat să schimbe produsele de igienă și dermatocosmeticele.

Dacă astăzi am făcut prezentarea celor trei colegi „în acţiune”, lăsăm pentru săptămâna viitoare posibilitatea cititorului de a face supoziţii privind evoluţia cazului prezentat, posibilitatea de a face comentarii și de a discuta această povestire adevărată. Vom reveni pentru a concluziona.

Citiți și: Trei dintr-o lovitură

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe