Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Când vom tăia nodul gordian?

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 6 august 2021

Este clar că avem o problemă pe care ne sfiim, scrofulos, s-o discutăm la nivelul Colegiului Medicilor, atât cel naţional (CMR), dar și cele judeţene (CMJ-uri, respectiv CMMB).

Și anume: sancţionarea medicilor care, vădit și repetat, adoptă și prozelitează mesaje lipsite de fundament empiric ori dovezi, medici care dezinformează, respectiv medici care – cel puţin în acești aproape doi ani de pandemie – s-au lansat în atacuri furibunde la adresa propriei profesii și bresle.Fundamentul constituţional protejează dreptul la opinie al fiecărui cetăţean. Mai mult, autoritatea, libertatea de expresie a fiecăruia, câtă vreme e asumată, n-ar trebui îngrădită sui generis în conversaţia publică.

Medicul însă, mai mult decât omul de rând, ne așteptăm să formuleze articulat, recte să vulgarizeze argumentat concepte medicale. Pe de altă parte, ce-am putut observa în aceste 17 luni de la primul caz de COVID pe teritoriul României este că o minoritate selectă de doctori s-au avântat în luptă folosind instrumente clare de manipulare, răspândire de fake news și au provocat panică și neîncredere, mai degrabă decât să ajute cu vorba, dacă nu cu fapta, la efortul antipandemic.

Până acum, Colegiul Medicilor a acţionat cu pudoare, mai degrabă preocupat să păstreze un status quo. Neîndemânarea juridică a făcut ca și acolo unde puteau fi date mustrări, sancţiuni și, la limită, vot de blam, autoritatea noastră de reglementare să amâne, să ezite și, la limită, chiar să evite să se pronunţe. Am luat o problemă relevantă și-am făcut-o, prin tăcere, o metastază dureroasă.

        Dauna este greu calculabilă la nivelul întregii comunităţi. Nu putem repara mereu, ceilalţi dintre noi, daunele lăsate în urmă de diverși barzi ai internetului sau de invitaţi obișnuiţi ai studiourilor de televiziune, pe care-am să-i numesc răspicat „negustori de îndoială”. Ne trebuie un nou cadru legal. Unul care să iasă din albia strict deontologică spre cea care reglementează, clar, graniţa dintre „literatură” scrisă de – întâmplător – un medic, respectiv opinie medicală asumată de un doctor în spaţiul public. Dacă prima e protejată constituţional, a doua intră sub incidenţa forului de reglementare, recte Colegiul Medicilor. Să susţii, ca medic, despre boala X, că are tratamentul Y, pe care tu îl recomanzi (căci ţi s-a iţit), nu mai e literatură (exempli gratia). Să insiști, conspiraţionist, că vaccinurile sunt rele și au nenumărate efecte adverse, unele fatale, nu e literatură, e fake news. Domnilor președinţi de Colegii, a venit timpul să acţionaţi. Această chestiune nu mai suferă amânare.

Etichete: colegiul medicilor din romania CMR

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.