Newsflash
OPINII

Care să fie alternativa?

de Dr. Gabriel DIACONU - oct. 18 2019
Care să fie alternativa?

La mai bine de jumătate de secol de la „pisica lui Schrödinger”, cercetătorii au reușit imposibilul. Mai exact, au pus o masă de atomi, câteva mii, într-o stare cuantică în care „existau” în două locuri în același timp*. Articolul, publicat în Nature Physics, continuă seria progreselor incredibile în domeniul mecanicii cuantice.
Aniversarea a 30 de ani de la Revoluţie găsește mult-iubita mea breaslă când prin luntre, când pe-o punte. Cu excepţia unei minorităţi care îndrăznește să fluiere în biserică, nicicând n-a fost mai puternic clerul medical de spiţă nouă, dar nici cenzura autorităţii nu se lasă mai prejos. Într-un fel s-or fi văzând lucrurile prin spaţii aerate, într-altul se reflectă, când privești prin penumbră. Chestiuni etice, lucruri de bun-simţ, cum ar fi egalitatea în muncă, respectul pentru personalul mediu, tratamentul echitabil al pacientului, când ies hâde la lumină, sunt raţionalizate ca fiind „defecte sistemice”.
Dar oamenii fac sistemul, nu sistemul oamenii (sau?...). Mulţi confraţi de-ai mei trăiesc în frică, obedient, submisiv, frustraţi la mâna cobzarului. Cazuri de abuz, hărţuire și discriminare sunt trecute sub tăcere, pentru că unii încă mai taie, mai spânzură. N-o fi greu să faci comisii în care scopul ultim nu e decât liniștea și buna colaborare cu managementul. Și deci, cum ar spune un pacient al meu, doctor, „se pleacă”. Se pleacă pentru că în unele locuri nu (mai) e de lucrat, pentru că atmosfera e opresivă, iar omnipotenţa unora – altfel, efemeră – e incompatibilă cu doleanţa de viaţă a celor plecaţi.
Tulburător devine, deci, supliciul prezent și viitor al celor pe care, teoretic, îi pregătim să fie îngrijitorii copiilor noștri, când ne vor lua locul, dar și-al nostru, de-om prinde bătrâneţea. Ce alternativă să le oferi? Poate se vor reorienta. Poate vine o zi când vor spune ei „nu” unor practici sinistrissime, de la favorizarea impostorului până la măgulirea abuzatorului, că doar el are spate. Nu știu alţii cum sunt, dar eu am învăţat să mă uit la faţa omului, independent de spatele lui. Și mă adresez, pe-această cale, cinstitelor feţe. Nu scriu de ieri, de azi. Retorica-mi e vie, personalitatea rezistă.

*Fein et al: Quantum superposition of molecules beyond 25 kDa, Nature Physics, 2019

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe