Newsflash
OPINII

Cauze ale exodului

de Dr. Virgil RĂZEŞU - aug. 9 2016
Cauze ale exodului
     S-a scris și încă se scrie mult despre exodul medicilor noștri în țările din Vest. Ei și? Mai sunt unii care socotesc că este vorba de exagerări, că nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă, ca să nu mai vorbim de guvernanții noștri, care se fac că plouă și apelează la conștiință și dragoste de neam și țară pentru a-i descuraja pe doritorii de a-și croi o soartă mai bună.
     Am scris, din propria experiență de după Revoluție, cum un omolog al meu, chirurg, șef al unui serviciu dintr-un spital din Rouen, mă întreba dacă chirurgii români muncesc. Ce se putea răspunde la asemenea întrebare? I-am dat un răspuns de complezență, dar nu m-am împiedicat să-mi spun, în sinea mea, că muncesc de zece ori mai mult decât el și că sunt plătit de douăzeci de ori mai puțin. Douăzeci! Exageram? Nici vorbă! Eram naiv. Răspunsul mi-a venit tot de la el, în ajunul despărțirii, când îmi spunea că la ei există chirurgi care nu operează. Sunt chirurgi care consultă bolnavul, stabilesc necesitatea operației, se urcă în mașină cu bolnavul și se duc la un operator. După operații, când bolnavul își revine, îl îngrijesc ca și cum l-ar fi operat ei. Evident că am ripostat că respectivii nu pot fi numiți chirurgi, ci intermediari în chirurgie. Pentru noi, nu te poți chema chirurg dacă nu operezi, dacă nu tremuri la gândul că face o complicație, dacă nu petreci nopți la rând în sala de operații și așa mai departe.
     A fost rândul meu să-mi descifrez colegul bun la întrebări: la acea vreme, din salariul meu net lunar, puteam să-mi cumpăr trei sute de litri de benzină, fără să mai pun la socoteală chiria, mâncarea, copilul și celelalte, în vreme ce colegul meu francez își cumpăra din plata lui lunară nouă tone! Nici mai mult, nici mai puțin. De treizeci de ori mai bine decât mine. Credeți că am avut obrazul să spun cu cât eram plătit? Nu, fiindcă și-ar fi închipuit că nu meritam mai mult, că eram leneș, dezinteresat sau prost pregătit.
     Mă mângâiam la gândul că lucrurile s-au mai schimbat de atunci. Numai că, zilele trecute, citind presa de specialitate, am dat de un anunț care m-a lăsat bouche bée. Citiți și vă convingeți: „Centru oftalmologic din Franța recrutează medici oftalmologi, profil medical (...). Începerea activității cât mai curând posibil! Pentru 5 zile lucrate pe săptămână, 20 de zile pe lună, salariul net lunar este cuprins între 7.417 și 11.125 euro“. Nu este păcăleală de 1 aprilie. Notați că este vorba de o activitate de cabinet, fără conotații chirurgicale (de efort deci), într-un orășel cu mai puțin de o sută de mii de locuitori. Câți dintre medicii noștri câștigă între treizeci și trei și cincizeci de mii de lei net lunar? Câtă dragoste de neam și țară trebuie să te frigă pe sub cămașă ca să nu pui mâna pe telefon și să nu alergi la prima agenție să-ți rezervi un bilet de avion, mai înainte de a-ți întreba nevasta sau bărbatul și copiii dacă sunt de acord?
     Anatemizăm o armată întreagă de profesioniști care-și fac datoria din greu, în condiții necorespunzătoare, grele, din care alții ar fugi sau ar muri, tragem de o plapumă zdrențuită ca să acoperim ce dezvelim în altă parte și nu facem ce trebuie ca să ieșim din marasmul cunoscut, imaginând tot felul de scenarii care nu duc la nimic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe