Newsflash
OPINII

Ce alegem să vedem

de Drd. Cezara Moraru - mar. 26 2021
Ce alegem să vedem

Dincolo de libertatea pe care o avem sau nu, ca femei, există o serie de arhetipuri care îngrădesc din fașă orice urmă de firesc.

feminismSubiectul feminismului stârnește în cadrul românesc un soi de amuzament discret, mai ales la diverse evenimente culturale, care în continuare nu reprezintă spaţii confortabile pentru astfel de dialoguri.

Din perspectivă academică este observabil că, în DEX, termenul de sexism (definit ca discriminare sexuală care funcţionează, de regulă, în defavoarea femeilor și în favoarea bărbaţilor, la nivel individual, dar și instituţional) este apărut abia din 2009, în contextul în care la noi mișcarea feministă a început prin anul 1815.

Artele traduc aceste realităţi, în încercarea de semnalare a gravităţii lor. Marina Abramović este o artistă de referinţă în ceea ce privește feminismul și corporalitatea. Artistul spaniol Santiago Sierra dezbate prin lucrările sale subiectul inechităţilor sociale – creează discursuri despre oamenii invizibili în societate și abuzaţi. Exemplele sunt numeroase în lumea artelor, însă prea puţin promovate ca sursă de educare.

Educaţia femeilor, la nivel naţional, este adesea deficitară deoarece se transmite la nesfârșit un model de femeie limitat la o serie de activităţi determinate. Nici mass-media nu se lasă mai prejos în acest context, exploatând imaginea feminină prin reclame-clișeu în care doar femeile trebuie să se ocupe de menaj, creșterea și educarea copiilor, ori cele care sunt cu mult inferioare bărbaţilor, fapt subliniat printr-o serie de ironii de multe ori asociate cu ariile din industrie ori știinţe.

Noi înșine vs. propria ignoranţă

Cu excepţia ţărilor scandinave, societăţile funcţionează după modelul patriarhal. Model ușor de observat, prin hotărârile pe care le iau bărbaţii în locul femeilor cu privire la drepturile politice și drepturile asupra propriului corp. Nu este deloc departe amintirea ororilor
regimului comunist în România, care au condus la moartea a sute de femei, copii orfani sau abandonaţi.

Cu toate acestea, trăim în „baia de imagini”, expusă de Mario Vargas Llosa în „Civilizaţia spectacolului” – „O supunere totală faţă de emoţii și senzaţii stârnite de un bombardament neobișnuit și uneori strălucitor cu imagini care-ţi captează atenţia, chiar dacă ele, prin natura lor primară și trecătoare, tocesc sensibilitatea și gândirea publicului”.

Acest aspect dezumanizant conduce spre indiferenţa tot mai acută a zilelor noastre. Orice dezbatere, nu doar despre feminism, naște monștri ori nu mai stimulează gândirea critică și respectul dintre interlocutori. Dincolo de inegalităţile și nedreptăţile prin care au trecut femeile de-a lungul timpului, cea mai mare luptă se dă între noi înșine și propria ignoranţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe