Newsflash
OPINII

Ce facem când difteria ne bate la porţi?

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 29 2019
Ce facem când difteria ne bate la porţi?

În ultima săptămână, mai mulţi actori relevanţi în domeniul imunizării și sănătăţii publice au atras atenţia autorităţilor că suntem vulnerabili, după ce în Ucraina au fost identificate mai multe cazuri de difterie, o boală contagioasă potenţial letală. Unii îmbolnăviţi provin din orașe situate la mai puţin de 3-4 ore de graniţa cu România.
Cu mici excepţii, răspunsul comunităţii medicale a fost apatic. Răspunsul guvernului, deocamdată, a fost să ceară Unifarm achiziţia de ser antidifteric.
Frontiera României cu Ucraina măsoară 650 de kilometri. Focarele de difterie – deocamdată făcute publice – sunt din centrul și sudul Ucrainei, la Uzhgorod și Ternopil Oblast, orașe aflate la 350 de kilometri unul faţă de celălalt. Asta înseamnă peste jumătate de frontieră descoperită la o eventuală migraţie a vectorului, a cărui cale de transmitere este aeriană, de la persoană infectată, la persoană vulnerabilă. Pe acest areal, de sute de kilometri, România are – cu totul – șapte puncte de trecere, unele pentru trafic internaţional, altele pentru micul trafic.
Ce-ar fi trebuit să se întample până acum și nu s-a întamplat? Personalul poliţiei de frontieră ar fi trebuit să primească deja ser imunizant, pentru a limita eventuale contacte. Spre aducere aminte, imunitatea la difterie nu este „pe viaţă”, ci scade după zece ani. Protocoalele de alertă bacteriologică ar fi trebuit să fie deja activate. Controale medicale obligatorii ar trebui să înceapă să fie făcute la graniţă tuturor celor care vin în regiunile unde au fost identificate cazuri, pentru identificarea semnelor precoce, care sunt nespecifice, și eventual carantinizarea lor.
O campanie de informare activă ar trebui făcută în judeţele situate la graniţa cu Ucraina, în speţă Suceava, Maramureș, Satu-Mare, atât în rândul medicilor, dar și al populaţiei, astfel încât persoanele să poată merge rapid la medic dacă au simptome sugestive. Deocamdată, singurii care s-au sesizat au fost cei de la DSP Suceava.
Haideţi, domnule ministru, că se poate! Puteţi mai mult. Mai repede. Mai bine de atât. Poate acum vedem și noi, observatorii de sănătate, un pic de profesionalism la minister. Succes!

ETICHETEdifterie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe