Newsflash
OPINII

Ce folos, ce folos...

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mai 27 2022
Ce folos, ce folos...

Ce folos tot demersul creativ exterior dacă există atâta ostilitate faţă de propria persoană?

pentru richard

        În seara aceea, tocmai pe când eram înconjurat de atâtea „vedete” din showbizul românesc, am început să fredonez, în capul meu, dacă pot spune așa, un fragment dintr-un cântec pe care l-am auzit anul trecut și care, alăturat poveștii de viaţă a interpretei, m-a mișcat profund și a rămas în mine. Și nu mi-a părut deloc ciudată alăturarea dintre cei prezenţi, cu zgomotul și agitaţia lor, și cântecul Paulei Hriscu, cu netulburarea și vigoarea ei. Mesele și mâinile erau încărcate de pahare din plastic cu picior transparent, din care se gusta încontinuu prosecco și Aperol Spritz, și de ambalajele e-ţigărilor companiei care se străduia să-i impresioneze pe cei prezenţi – prin designul modern al dispozitivelor fumegânde și prin multitudinea tinerelor care simulau entuziasmul încercând să-și plaseze kitul cu miniinhalator negru.

        Admir și caut să mă înconjor de persoane cu un spirit scornaci. Le citesc cărţile, le apreciez fantezia și le admir felul în care își poartă trupurile și hainele. Mulţi dintre noi suntem convinși că numai creaţiile menite să dăinuie secole de-a rândul sunt demne de atenţia noastră. Dar nu tot ceea ce este efemer e superficial. Vrem să fim răvășiţi de-o operă colosală, dar nu dăm voie ochiului, urechilor, nasului și pielii să culeagă o pieritoare senzaţie, deloc fugitivă pentru creier.

        O parte dintre cei din jurul meu stârneau interesul publicului prezent. Cum îi zăreau aproape, cum le furau o imagine cu telefonul sau un autograf pe tricou. Capatos și Natanticu erau cele mai solicitate „staruri”. Bârfa și flecăreala sclipesc pentru spiritele antrenate doar pentru zăduf. Pe Lucian Broscăţean îl observau puţini ochi. Chiar dacă ceea ce face nu face cu vorbe, ci cu haine, care, ca să-l citez, „pot fi extensii ale călătoriilor mentale”, este un personaj mult prea complex pentru a fi străbătut de minţile nepregătite. Industria modei este primejdioasă pentru mediu, spun vocile multor activiști.

Vaperii implicaţi în zona de ecopolitics, desprinși de realitate, urcaţi la înălţimi de mixtura zilnică dintre carbogazoasa băutură cafenie și doza care înaripează, nu realizează cine sunt ei, de fapt. Și e simplu: o privire în oglindă, iniţial a chipului și, important, a trupului gol. Corpul lor, obiect și subiect deopotrivă, este creuzetul în care se topesc toate cele pe care le absoarbe din lume și care le constituie imaginea despre lume.

Reinventare sau reevaluare

Auzim frecvent pe unii „dezvoltatori personali” cum îi îndeamnă pe cei prezenţi la evenimentele lor grandioase să se reinventeze. Cred mai mult într-un proces de reevaluare constantă. De chestionare a modului de a fi și de responsabilizare personală. Ce folos să vrei să fii în lumina reflectoarelor lumii dacă pielea ţi se prelinge pe trup, pântecul îţi îmbracă mijlocul, și genunchii îţi trosnesc?!

Într-o serie de interviuri cu oameni din industriile creative, la întrebarea finală a realizatoarei: „Ce îţi dorești: glorie sau bani?”, cei mai mulţi au optat pentru glorie. Cântecul Paulei chestionează folosul slavei, al aurului, al minţii, al tinereţii în lipsa Creatorului. Fără de El. Toţi aceia care ies înspre noi cu o atitudine militaristă, provocatoare, violentă, chiar dacă emisă de la amvon ori amfiteatru, de pe o scenă, dindărătul unui ecran sau al vreunui ONG, toţi exprimă doar suferinţa lor interioară. Suflarea de viaţă a Creatorului e înlocuită cu pufăiala morţii lăuntrice. Agresivitatea exhibată e proiecţia suferinţei interioare.

        Ce folos tot demersul creativ exterior dacă există atâta ostilitate faţă de propria persoană? În ciuda aparentei cosmetizări exterioare, interiorului îi sunt aruncate constant proiectile, care îl fragmentează și îl distrug sigur și definitiv. Ce folos toată încercarea de măreţie dacă îţi e întreaga fiinţă veștejită?!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe