Se poate, oare, reforma un sistem – cum este cel de sănătate românesc – fără să îl cunoaştem, să îl putem defini sau compara?… Sănătatea publică modernă a stabilit un set complex de indicatori, prin care se poate caracteriza corect starea de sănătate a unei populaţii, dar şi aceştia trebuie monitorizaţi ciclic. De fapt, reforma sistemului de sănătate nu se poate face „din mers“, heirupist, sub vremelnice influenţe politice. Reforma sănătăţii ca un proces coerent, continuu şi proiectat de specialiştii în sănătate publică este propunerea dnei dr. Tar Gyöngyi.

 "> Ce ne lipseşte pentru o discuţie serioasă despre noua lege a sănătăţii - Viața Medicală
OPINII

Ce ne lipseşte pentru o discuţie serioasă despre noua lege a sănătăţii

de Dr. Gyöngyi TAR - mai 2 2012
Ce ne lipseşte pentru o discuţie serioasă despre noua lege a sănătăţii

Se poate, oare, reforma un sistem – cum este cel de sănătate românesc – fără să îl cunoaştem, să îl putem defini sau compara?… Sănătatea publică modernă a stabilit un set complex de indicatori, prin care se poate caracteriza corect starea de sănătate a unei populaţii, dar şi aceştia trebuie monitorizaţi ciclic. De fapt, reforma sistemului de sănătate nu se poate face „din mers“, heirupist, sub vremelnice influenţe politice. Reforma sănătăţii ca un proces coerent, continuu şi proiectat de specialiştii în sănătate publică este propunerea dnei dr. Tar Gyöngyi.

 

   În zilele noastre, când presa (chiar şi publicaţiile medicale) răsună de eşecul reformelor sistemului sanitar românesc şi se declară chiar colapsul întregului sistem, vorbindu-se de „punctul mort la care a ajuns sistemul“ din România, se justifică necesitatea ştiinţifică de a stabili exact diagnosticul, pentru a trata urgent şi profesionist „boala“ de sistem şi pentru a rezolva urgenţa vitală care permite „supravieţuirea organismului“. Orice medic interesat de problemele sistemului cu care duce o luptă personală de zi cu zi simte obligaţia să contribuie la stabilirea diagnosticului şi, dacă îi stă în putinţă, să dea o mână de ajutor în munca de echipă ce ar putea salva „pacientul“.
   Cu greu găsim publicaţie de specialitate, conferinţă, seminar, congres, forum sau orice altă manifestare ştiinţifică cu tematică medicală care să reziste acestei provocări, voinţei colective de a discuta subiectul. Pericolul constă în inflaţia acestei dezbateri, fie ea organizată de actualii decidenţi sau impulsionată de interese comerciale pentru turismul „ştiinţific“, ceea ce poate uşor genera superficialitate, dezinteres şi plictiseală înainte de-a găsi şi aplica soluţiile salvatoare. Poate ar fi chiar benefică eliberarea dezbaterii din sfera publică ştiinţifico-fantastică şi ar fi utilă o abordare mai profesionistă…

Ciclul de sănătate publică

   Dacă acceptăm că încadrarea gnosologică a politicilor sanitare şi teoria reformei sistemului sanitar ţin de domeniul sănătăţii publice şi managementului sanitar, trebuie să abordăm subiectul aplicând teoria pe care este construită această ştiinţă: definiţia ciclului de sănătate publică care, de fapt, ca orice ciclu istoric, este o spirală ce avansează în timp (v. schema).
   Punctul de plecare al ciclului de sănătate publică constă într-o caracterizare în detaliu (ca o fotografie ce documentează o imagine de ansamblu de care dispunem la un moment dat) a stării de sănătate a populaţiei – în cazul nostru, populaţia României –, denumită generic raport naţional de sănătate. Acest raport constă într-un studiu epidemiologic transversal, care se face în conformitate cu manualele de sănătate publică şi recomandările organismelor internaţionale (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisia Europeană) şi apoi se repetă periodic şi consecvent în momentele-cheie ale derulării ciclului.
   Starea de sănătate este caracterizată în mileniul al treilea prin metode de evaluare şi indicatori standardizaţi de sănătate şi de morbiditate mult mai diversificaţi şi complecşi faţă de cei pe care îi monitorizăm în prezent în reţeaua publică de epidemiologie din România.
   În derularea ciclului de sănătate publică, scopul va fi îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, faţă de cele constatate. Urmează un proces de planificare, prin care fixăm noua ţintă, etapă definită în literatura internaţională prin termeni care se traduc drept „elaborarea planului (sau proiectului) de sănătate publică“ şi cuprinde definirea obiectivelor pe termen lung, care se vor respecta cu rigoare, devenind obiective de interes naţional (la fel de importante ca apărarea suveranităţii naţionale) pentru un stat cu instinctul conservării păstrat.
   Cunoscând noile obiective, se construieşte strategia naţională de sănătate, prin care se va ajunge la ele şi care va ghida politicile de sănătate constând în totalitatea intervenţiilor, actelor normative, programelor de sănătate guvernamentale şi locale care vizează direct sau indirect sănătatea populaţiei. Politicile de sănătate vor genera acţiuni coordonate şi ţintite pe termen scurt şi mediu şi, dacă au fost corect şi consecvent aplicate, vor duce la rezultate, adică vor genera câştig (adaos) de sănătate, se va realiza ceea ce ne-am propus iniţial, ameliorarea sănătăţii populaţiei. Pentru a evidenţia, cuantifica şi verifica rezultatele faţă de starea iniţială, urmează un nou episod de evaluare a stării de sănătate a populaţiei-ţintă (un nou raport de sănătate). Ciclul iniţial se încheie astfel şi se obţine atât verificarea eficienţei politicilor sanitare aplicate, cât şi un nou punct de plecare pentru următorul ciclu al spiralei sănătăţii publice, de la un nivel superior, dacă politicile au fost aplicate corect.
   Un singur ciclu durează ani de zile – analizând exemplele de bună practică funcţionale din ţările comparabile cu România, putem costata o medie de trei-cinci ani – şi se repetă la infinit cu o viteză ce caracterizează priceperea şi interesul celor care guvernează politicile de sănătate.

Monitorizarea continuă a stării de sănătate

   În ţările occidentale, sistemele de monitorizare a sănătăţii au un istoric de mai multe decenii. Prin sistem continuu de monitorizare se înţelege colectarea, analizarea, interpretarea şi comunicarea sistematică, permanentă a datelor despre starea de sănătate a populaţiei şi despre determinanţii stării de sănătate. Monitorizarea, evaluarea stării de sănătate a populaţiei este o metodă care are avantajul de a permite obţinerea datelor, informaţiilor despre întreaga populaţie, inclusiv cea care nu se adresează serviciilor de sănătate (se consideră sănătoasă, nu este suficient de informată, este împiedicată de diferite împrejurări etc.). Această parte a populaţiei va lipsi din evidenţele bazate pe registrele de pacienţi şi din aria studiilor epidemiologice clasice bazate pe raportările instituţiilor sanitare şi ale furnizorilor din sistemul sanitar, pentru că aceştia vin în contact aproape exclusiv cu populaţia având probleme de sănătate şi cu anumite grupuri populaţionale, foarte limitate ca număr, supuse unor examene de bilanţ ocazionale şi nesistematizate (la angajare, la admiterea în diverse organizaţii etc.). Implicit, rezultatele acestor studii „de modă veche“ sunt distorsionate şi puţin sau deloc reprezentative pentru întreaga populaţie.
   Implementarea unui astfel de sistem mai are şi avantajul de a furniza şi alte informaţii complementare, foarte utile cu privire la comportamentul legat de sănătate şi situaţia socio-economică a populaţiei, respectiv aduce la suprafaţă tulburări funcţionale individuale (dizabilităţi, chiar invalidităţi), care rămân mascate deoarece nu sunt depistate prin criteriile de diagnostic ale unor boli.
   Procesul de monitorizare a stării de sănătate impune culegerea concomitentă de date asupra stării de sănătate şi asupra determinanţilor stării de sănătate, presupune şi impune stabilirea unor corelaţii, facilitează observarea interacţiunii dintre ele.
   Monitorizarea stării de sănătate a unei populaţii permite planificarea în sistemul sanitar, evaluarea necesarului de servicii de sănătate în prezent şi pe viitor, definirea priorităţilor în domeniu şi, pe baza lor, conceperea strategiilor de sănătate şi fundamentarea deciziilor de politică de sănătate. Prin monitorizarea stării de sănătate pot fi evaluate problemele, fenomenele, obiectivele prioritare de sănătate publică, poate fi urmărită evoluţia lor în dinamică şi proiecţia lor geografică şi socială, apariţia şi extinderea noilor tendinţe la nivelul păturilor sociale. Astfel, vom colecta şi vom dispune de date despre factorii fizici, psihici şi sociali şi de mediu determinanţi ai problemelor de sănătate şi vom putea urmări fluctuaţiile lor.
   Indirect, prin monitorizarea sănătăţii vom dispune şi de altă proiecţie asupra cantităţii, calităţii, necesarului şi utilizării serviciilor de sănătate în raport cu problemele de sănătate. Raportat la diferite perioade şi regiuni, datele pot fi comparate şi confruntate cu raportările oficiale făcute de instituţiile sanitare. Poate fi evaluată şi analizată eficienţa serviciilor de sănătate şi obţinem un feedback foarte bun asupra politicilor de sănătate din trecutul mai îndepărtat, dar şi din perioada precedentă, care permite corectarea şi ajustarea rapidă a acestor politici în funcţie de efectele lor.
   De asemenea, dacă monitorizarea stării de sănătate se face cu metodele moderne, elaborate pe baza expertizei OMS şi experienţei din statele UE, cu o expertiză ştiinţifică în acest domeniu, se pot formula şi concluzii asupra cheltuielilor de sănătate individuale sau ale familiilor. Aceste informaţii pot contribui la aprecierea şi calcularea corectă, realistă a costurilor din sistemul sanitar, care sunt de obicei mai mari decât finanţarea atribuită în mod direct, formal sistemului sanitar.

Politicile europene de sănătate publică

   Conform programului de sănătate publică al Parlamentului European şi al Comisiei Europene (aprobat în 1997), o primă etapă a monitorizării în ţările membre s-a derulat până în 2001. În documentele acestei prime etape figurează deja ca obiectiv major elaborarea unui model comun şi unitar de monitorizare a stării de sănătate aplicabil în toate ţările Uniunii, care să faciliteze conectarea şi interoperabilitatea sistemelor naţionale, în vederea schimbului de date, şi sprijinirea elaborării politicilor sanitare la nivel naţional prin transmiterea de informaţii comparative, pe baza expertizei ţărilor mai dezvoltate.
   Etapa a doua a programului de sănătate publică al Parlamentului European şi al Comisiei Europene, derulat din 2001 până în 2006, desemnează din nou ca principal obiectiv crearea unui sistem eficient de monitorizare a stării de sănătate, care „este indispensabil pentru colectarea şi prelucrarea datelor şi analiza lor la nivel comunitar, în vederea schimbului de date fezabile, sigure, obiective şi comparabile, necesare informării mai bune a populaţiei la nivelul comunităţii şi al ţărilor membre şi elaborării politicilor şi strategiilor cât mai eficace în vederea protejării sănătăţii la cel mai înalt rang posibil“. Se stipulează, totodată, necesitatea creării unei organizaţii dedicate să coordoneze şi integreze sistemele naţionale de monitorizare.
   Paralel şi simultan cu armonizarea activităţii de monitorizare a stării de sănătate, în Uniunea Europeană se derulează şi programul preferenţial pentru standardizarea şi unificarea indicatorilor de sănătate:Integrated approach to establishing European Community Health Indicators (ECHI). În cadrul acestui program, în 2001, a fost finalizată o listă a indicatorilor de sănătate, grupaţi în patru domenii de interes: factori demografici şi contextul socio-economic; starea de sănătate; factorii determinanţi ai sănătăţii; sistemul promovării şi ameliorării sănătăţii. În 2002, s-a trecut la etapa a doua a proiectului. În prezent, setul de indicatori ECHI, în forma sa completă, cuprinde 88 de indicatori de sănătate, iar în forma scurtă 40 de indicatori de bază, pentru care există date disponibile şi comparabile la nivelul Uniunii Europene.
   Indicatorii ECHI care trebuie urmăriţi sunt grupaţi în cinci mari domenii: Contextul demografic şi socio-economic; Starea de sănătate; Determinanţii stării de sănătate; Serviciile de sănătate; Promovarea sănătăţii.
   Monitorizarea sănătăţii, în această accepţiune modernă, constă din două tipuri de acţiuni: prima, bazată pe crearea de registre şi ţinerea evidenţelor complete de pacienţi (pasivă), iar cea de-a doua constă în studiile asupra stării de sănătate (activă). În prima categorie de activităţi sunt incluse evidenţele de naşteri, decese, avorturi, dar şi de bolnavi cronici (de exemplu, registre de cancer, de diabet, de infarct miocardic acut etc.), împreună cu sistemul de raportare obligatorie a bolilor transmisibile. Cel de-al doilea tip de acţiuni se realizează prin evaluarea periodică a stării de sănătate a populaţiei generale, planificată, elaborată şi repetată periodic (de exemplu, din cinci în cinci ani), dar şi evaluarea ţintită, tematică, ocazională a unor probleme, fenomene şi comportamente legate de sănătate (fumatul, consumul de alcool sau de droguri, studii asupra unor substanţe şi factori cu oncogenitate din mediu etc.) şi alte studii epidemiologice longitudinale şi transversale.
   Valoarea adăugată a noilor metode complexe, numite generic sisteme de monitorizare a stării de sănătate, constă în colectarea, obţinerea prin chestionare, cercetare axată pe aspecte comportamentale a unui surplus de informaţii şi date statistice care nu pot fi colectate din statisticile clasice de îmbolnăviri, evidenţe şi registre ale instituţiilor sanitare, oricât de exhaustive şi riguroase ar fi acestea. Fără cunoaşterea lor, nu se poate realiza o planificare responsabilă şi realistă în sistemul sanitar, care va funcţiona haotic, divergent şi ineficient, cu mari pierderi de resurse. Doar aceste metode avansate de evaluare şi monitorizare a stării de sănătate permit cercetarea conexiunilor concrete şi evidenţierea determinismului la nivel individual dintre anumite stări morbide (de exemplu hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare) şi anumiţi factori determinanţi ai sănătăţii, constituiţi în factori de risc pentru boală (fumatul, sedentarismul).

Situaţia din România

   La noi, timp de 22 de ani, poate în urma compromiterii profunde în era comunistă a noţiunii de planificare, dar şi din cauza duratei scurte a carierei (determinate politic) celor care ar trebui să garanteze elaborarea politicilor de sănătate pe baza procedurii descrise mai sus, acest ciclu nici nu a fost iniţiat. Nu s-a stabilit nici măcar momentul zero, adică nu s-a elaborat niciodată un prim raport naţional de sănătate, în accepţiunea modernă descrisă mai sus. Probabil că întocmirea lui nici nu ar fi posibilă cu metodele aplicate, caracteristice secolului trecut dar practicate de serviciile de epidemiologie şi statistică sanitară judeţene, uitate sau devastate de aşa-zisele reforme din sistemul sanitar românesc.
   Eşecul sistematic al politicilor de sănătate din România are la bază, printre alte cauze, şi necunoaşterea exactă a situaţiei reale a stării de sănătate a populaţiei din România. Statisticile noastre actuale de morbiditate şi ale indicatorilor de sănătate sunt deficitare, la congrese cităm date statistice europene sau americane drept argumentaţie ştiinţifică pentru deciziile noastre terapeutice…
   Iată câteva cauze văzute din perspectiva direcţiilor de sănătate publică:
   1. Sistemul de raportare statistică şi colectare a datelor este neperformant, învechit, moştenit din secolul trecut, axat pe patologia infecţioasă (boli transmisibile), deşi actualmente bolile netransmisibile (cronice) constituie majoritatea patologiei şi consumă cea mai mare parte a resurselor alocate sănătăţii.
   2. Majoritatea epidemiologilor din direcţiile de sănătate publică au fost formaţi după o curriculă depăşită, dominată de preconcepţia că bolile netransmisibile „nu cad în sarcina epidemiologilor“ (una din cauzele eşecului vaccinări anti-HPV iniţiate în 2008).
   3. Disciplina de raportare este precară.
  3.1. Furnizorii privaţi de servicii medicale (mai ales specialiştii din ambulatoriul de specialitate) nu raportează corect (deloc?). De exemplu, avorturile efectuate în cabinete particulare nu sunt raportate decât sporadic.
  3.2. Raportările bazate pe sistemul DRG, colectate din spitale, generează distorsionări din considerente financiare. Firmele de audit şi consultanţă DRG recomandă diagnostice, comorbidităţi şi complicaţii aducătoare de finanţare, astfel că statisticile obţinute prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti nu reflectă patologia reală.
   3.3. Distribuţia patologiei urban/rural din raportările medicilor de familie nu poate fi validată ştiinţific, deoarece, în raportările statistice, încadrarea cazurilor se face după sediul social al cabinetului medicului de familie, care nu mai corespunde noţiunii vechi de „circumscripţie“, deci nu furnizează date despre domiciliul pacienţilor (pacienţii unui medic din urban pot proveni din localităţi rurale şi invers).
   3.4. Tendinţa medicilor de familie, lipsiţi de pregătire şi instrucţie în domeniul statisticii medicale şi confruntaţi cu lipsa definirii unitare a criteriilor exacte de încadrare a bolilor şi diagnosticelor, este de a raporta prin prisma profesională, subiectivă.
   3.5. Lipsa sistemului statistic naţional unitar informatizat, deşi toţi medicii de familie şi spitalele dispun de calculatoare şi sunt familiarizaţi cu raportările online. În momentul de faţă, unele rapoarte ale direcţiilor de sănătate publică sunt trimise sub forma unor tabele completate de mână (sic!), prin curier, la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, iar prelucrarea lor informatizată la nivelul direcţiei de sănătate publică se face doar din iniţiativa personală a unor conducători şi se loveşte frecvent de rezistenţa statisticienilor medicali instruiţi pe vechiul sistem.

De ce date dispunem?

   Registrele de diabet, de cancer, de infarct miocardic acut, registrul renal pentru dializaţi au ameliorat parţial situaţia raportărilor, dar nici registrele nu sunt complete (vezi registrul de cancer sau cel de infarct), iar unele chiar lipsesc: registrul de HTA, de boli imune şi autoimune, de obezitate, cel renal pentru predializă etc.
   Faza de colectare a datelor în studiul epidemiologic populaţional general intitulat „Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei“ (PNESSP) s-a încheiat de peste doi ani, în ianuarie 2009. Unele rezultate parţiale prelimi­nare au fost publicate înainte de finalizare, dar analiza şi evaluarea ştiinţifică finală a datelor colectate nu s-a efectuat până în prezent. Până în momentul de faţă, nicio analiză fundamentată ştiinţific nu a fost făcută de vreun for ştiinţific de prestigiu, recunoscut în domeniul medical şi statistic, asupra bazei de date imense create prin acest program; s-au făcut doar declaraţii cu încărcătură politică, care nu-şi au locul şi în demersul ştiinţific şi nu sunt argumente acceptate de metodologia cercetării ştiinţifice, nici pro, nici contra.
   Din comunicatul Ministerului Sănătăţii din 2010, rezultă că: „PNESSP a fost organizat şi derulat printr-o metodologie originală (…) şi foarte costisitoare, în comparaţie cu metodologiile de evaluare utilizate în Europa“. În continuare, se face o analiză financiară amănunţită a costurilor programului derulat din iulie 2007 până în ianuarie 2009, utilă probabil organismelor de control financiar, dar fără relevanţă în evaluarea consistenţei bazei de date create. Chiar dacă nu este enunţată în mod direct, este conturată intenţia de a se renunţa definitiv la prelucrarea datelor colectate în cadrul programului de către medicii de familie.
   În judeţul Harghita, am efectuat un studiu prin chestionarea anonimă a tuturor medicilor de familie (N = 153) asupra percepţiei lor despre derularea şi beneficiile PNESSP. Rata de răspuns a fost de 88,88% din cei chestionaţi, iar 84% din repondenţi ar dori ca datele colectate de la pacienţi să fie prelucrate ştiinţific. Medicii de familie din Harghita apreciază că 75% din populaţia zonei în care îşi desfăşoară activitatea s-a prezentat la medic pentru a participa în program. Aprecierea este similară cu datele oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică şi ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Harghita, care au pus în evidenţă, la încheierea programului (ianuarie 2009), o rată de participare de peste 71% în judeţ (cea mai mare din ţară). Documentele de la nivelul judeţului vin în contradicţie cu rata de participare cea mai ridicată declarată de reprezentantul Ministerului Sănătăţii în 2010, care greşise şi judeţul.
   68% din medicii de familie se folosesc şi în prezent de datele clinice şi de laborator stocate de ei în cadrul PNESSP, 82% din repondenţi apreciază rolul educativ asupra sănătăţii populaţiei al participării la program, iar 99% sunt convinşi că acest program a avut un rol însemnat în stabilirea diagnosticului precoce al unor boli în cazul pacienţilor lor şi al populaţiei în general. Rezultatele parţiale ale studiului au fost prezentate la manifestări ştiinţifice, iar concluziile finale vor fi publicate în curând.
   Aceste concluzii mă îndreptăţesc să formulez propunerea ca experţi recunoscuţi în prelucrarea datelor statistice şi monitorizarea sănătăţii, cercetători independenţi, neimplicaţi în vreun fel în planificarea, derularea sau stoparea înainte de termen a programului (experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de exemplu) să analizeze datele colectate în cadrul PNESSP prin prisma valorii lor ştiinţifice. Numai ei ar putea să se pronunţe asupra fezabilităţii valorificării bazei de date şi oportunităţii ca aceste date să fie prelucrate cu metodele statisticii şi informaticii moderne, capabile să corecteze şi să elimine evidentele distorsiuni ale rezultatelor cauzate de imperfecţiunea metodei. Faptul că Institutul Naţional de Statistică a publicat un „Studiu privind starea de sănătate a populaţiei“, în 2008, efectuat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional şi al regiunilor de dezvoltare, ale cărui rezultate sunt aproximativ identice cu rezultatele parţiale obţinute la un an de la derularea PNESSP, susţine propunerea mea. Nu mai sunt resurse pentru repetarea şi corectarea acestui amplu şi nereuşit experiment, dar resursele cheltuite vor fi cu adevărat şi în totalitate irosite doar dacă se blochează în continuare accesul cercetătorilor la datele care îşi pierd din valoare pe zi ce trece. Prelucrarea cu instrumente statistice şi informatice performante nu ar mai costa foarte mult, dar, fără parcurgerea acestei faze, ipoteza că PNESSP a fost un eşec total nu poate fi susţinută ştiinţific cu responsabilitate.

Concluzii

   Dacă dorim ca politicile de sănătate elaborate pentru salvarea sistemului sanitar românesc să fie fundamentate şi fezabile, este necesară şi urgentă implementarea sistemului de monitorizare a stării de sănătate a populaţiei, care să cuprindă atât registrele şi sistemul de raportare statistică a morbidităţii, cât şi evaluarea planificată şi periodică a sănătăţii populaţiei care nu intră în contact cu sistemul sanitar (considerată sănătoasă), repetată sistematic, după modelul elaborat ştiinţific propus de organismele internaţionale.
   Există numeroase modele funcţionale utilizate în alte ţări europene, care pot fi preluate şi adaptate. Datele pot fi prelucrate prin softuri dedicate statisticii sanitare moderne, generându-se astfel un raport naţional periodic despre starea de sănătate a populaţiei, care să constituie fundamentarea politicilor de sănătate, adică a strategiei naţionale de sănătate pe termen lung, oferind şi posibilitatea ajustărilor periodice a politicilor de sănătate în funcţie de rezultatele noilor evaluări. Acesta ar obliga toţi factorii politici, chiar şi efemeri, la respectarea principiilor prestabilite şi a direcţiei de acţiune, crescând puterea argumentelor specialiştilor din domeniul medical.
   Aceasta ne lipseşte pentru a putea discuta responsabil şi profesionist despre proiectul noii legi a sănătăţii.

Notă autor:

Bibliografie



1. Ádány R. Megelözö orvostan és népegészségtan (Medicină preventivă şi sănătate publică). Editura Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapesta, 2006


2. Regulation (Ec) No 1338/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on Community statistics on public health and health and safety at work (Text with EEA relevance). The European Parliament and the Council of the European Union. Official Journal of the European Union, 31.12.2008; L354(70)En


3. The World Health Report 2000 - Health systems: Improving performance. WHO, 2000


4. The Evidence of Health Promotion Effectiveness (Shaping Public Health in a New Europe). A Report for the European Commission by the International Union for Health Promotion and Education, 2000

5. The World Health Report 2004, 2005, 2006, 2007, 2008. WHO, 2004–2008

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe