Newsflash
OPINII

Ce se întâmplă cu persoanele decedate în spital?

de Drd. Rareș Voroneanu - mar. 18 2022
Ce se întâmplă cu persoanele decedate în spital?

Indiferent de eforturile depuse de medici, de multe ori oamenii pierd lupta cu viaţa. Deși eroii în halat alb fac tot posibilul ca persoanele ajunse în spital să fie salvate, „marea trecere” nu îi iartă.

pacient mort

Moartea nu e doar un fenomen care aduce durere, e și o chestiune care are implicaţii juridice. Nu mă refer la testament aici, ci la situaţia în care un om decedează atunci când se află în cadrul unui spital. Astfel, sediul materiei este Legea nr. 104 din 27 martie 2003 privind manipularea cadavrelor umane și prelevarea organelor și ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului.

În primul rând, menţionăm faptul că, în conformitate cu art. 11 din legea amintită, „în toate cazurile în care există suspiciunea unor implicaţii medico-legale prevăzute de lege, șeful serviciului de anatomie patologică din cadrul spitalului anunţă în scris, în termen de 24 de ore, organele de urmărire penală competente, pentru îndrumarea cazului către instituţia de medicină legală”. Situaţia va avea aplicabilitate și în cazul în care decedaţii sunt fie cetăţeni străini, fie persoane neidentificate. Având în vedere faptul că legea nu menţionează, opinez faptul că termenul de 24 de ore va curge de la momentul morţii.

În folosul știinţei

În cadrul universităţilor, disciplina de anatomie are o serie de atribuţii „referitoare la cadavre”. Astfel, conform legii, acestea au misiunea de a prelua trupurile neînsufleţite, de a le pregăti și conserva în vederea unor viitoare disecţii ș.a.m.d. Toate acestea au rolul de a asigura cercetarea, precum și de a îmbunătăţi actul didactic. De asemenea, înainte de a fi introduse în sălile de disecţie, cadavrele trebuie să fie conservate timp de 30 de zile.

Ce se întâmplă dacă corpurile sunt manipulate fără respectarea dispoziţiilor legale? Sancţiunea este amenda contravenţională, cuantumul fiind cuprins între 500 și 3.000 de lei. Competentă să constate încălcarea este chiar instituţia poliţiei. Bineînţeles, fiind o sancţiune contravenţională, aceasta va putea fi contestată, competentă fiind judecătoria pe circumscripţia căreia a fost constatată încălcarea legii.

Păstrarea și evidenţierea cadavrului

Alte dispoziţii normative cuprind reguli referitoare la constatarea decesului. Astfel, constatarea va fi efectuată fie de medicul curant, fie de medicul de gardă, în lipsa primului. Legea obligă păstrarea cadavrului într-o cameră special amenajată în cadrul secţiei timp de două ore. Dacă o astfel de încăpere nu există, spitalul poate utiliza un alt spaţiu.

Acum, bineînţeles, apar chestiuni legate de anunţarea familiei. În această situaţie, actele normative impun ca aparţinătorul să fie informat la două ore după ce decesul a fost constatat, de o persoană special desemnată în acest sens.

O altă chestiune care poate ridica probleme este următoarea stipulaţie: persoanei decedate i se va aplica, de preferinţă, o brăţară care să conţină datele sale personale, respectiv nume, prenume ș.a.m.d. Sintagma „de preferinţă” nu impune o obligaţie în acest sens. Practic, este doar o recomandare pe care legiuitorul a făcut-o. Având în vedere interpretarea dată, este posibil ca spitalul să folosească alte mijloace de identificare a decedatului, și nu neapărat brăţara pusă pe antebraţ.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe