Newsflash
OPINII

Ce-și doresc medicii de la noul Contract-cadru

de Dr. Valentin PANTEA - sept. 2 2022
Ce-și doresc medicii de la noul Contract-cadru

Reducerea birocraţiei și operativitatea luării în evidenţă a nou-născuţilor sunt două dintre temele pe care medicii de familie ar dori să le regăsească în noul Contract-cadru.

Amândouă sunt doleanţe vechi, rămase nerezolvate de la un an la altul. La acestea s-ar adăuga și dorinţa ca documentul în sine să fie simplificat.

        Revin la o problemă fundamentală pentru medicii de familie: Contractul-cadru (Co-Ca) cu CAS. Pentru medicina de familie acesta este important pentru că, pe baza lui, medicii își desfășoară activitatea din cabinet în relaţie cu CAS.

        Din păcate, doar contractul iniţial era unul simplu, ușor de înţeles și de pus în practică. Toate cele noi devin tot mai stufoase și mai împovărătoare pentru medicii de familie (ultimul are circa 50 de pagini!). Cred că dorinţa de-a avea un Contract-cadru mai simplu e una firească.

O dorinţă veche a medicilor de familie este reducerea birocraţiei. Lucrăm în SIUI online și, cel puţin teoretic, am putea elimina „hârtiile” pe care pacientul trebuie să la plimbe de la un medic la altul. Cel mai evident exemplu de birocraţie este următorul: toate biletele de trimitere pentru consultaţii și analize medicale și toate concediile medicale le scriem pe formularul de hârtie, dar le și încărcăm în sistemul informatic. Dacă toate aceste documente sunt încărcate online, de ce mai e nevoie și de ele scrise?!

Banalul devenit o provocare

        O altă doleanţă mai veche e legată de operativitatea înscrierii nou-născuţilor, dar și a nou-veniţilor pe listă. Pare ceva banal, dar medicii de familie nu pot bifa bilanţul nou-născutului la o lună de la naștere, deoarece copilul încă nu este înscris în sistem. Sau te trezești că vrei să-i scrii o reţetă compensată și nu poţi, pentru că nou-născutul încă nu există în sistem. Evident, astfel se pierd și servicii. De vină ar fi comunicarea întârziată către CAS a datelor de la primăriile care scriu certificatele de naștere.

        Și ca de fiecare dată, se dorește a se face prevenţie. Nu spun că nu e bună, din contră, sunt în favoarea ei. Doar că, din păcate, modul în care se dorește a se face prevenţie și a fi plătită este dezarmant. Programele sunt stufoase, aș putea spune chiar nerealiste (cel puţin din punctul meu de vedere, ca medic într-o zonă rurală defavorizată). Mai mult, dacă nu reușești să finalizezi cazul din varii motive (se poate întâmpla ca pacientul să nu revină la cabinet după ce-l trimiţi la investigaţii), nu ești plătit. Și-atunci te trezești că ai muncit degeaba.

O lege strâmbă

Toate aceste doleanţe ale medicilor de familie sunt susţinute de Asociaţia Profesională și de Patronatul Medicilor de Familie la fiecare întâlnire cu CAS și Ministerul Sănătăţii, dar Asociaţia și Patronatul nu au drept de negociere, ci doar rol consultativ.

        Conform Legii 95, doar Colegiul Medicilor din România (CMR) are dreptul de a negocia cu CAS prevederile Contractului-cadru. Asta în ciuda faptului că CMR reprezintă interesele profesionale ale medicilor, și nu interesele cabinetelor medicale (pentru că acest contract de prestări servicii se încheie între cabinet și CAS, nu între medic și CAS). Deci, principial vorbind, nu CMR, ci Patronatul este cel care ar trebui să reprezinte interesele medicilor de familie la negocierile cu CAS. Dar ce poţi să faci când legea este strâmbă?!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe