Newsflash
OPINII

Centru nou pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale

de Demostene ŞOFRON - oct. 26 2017
Centru nou pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale
     După înființarea primului centru dedicat pacienților cu boli intestinale în cadrul Institutului Clinic Fundeni (ICF), București (mai 2017), o nouă entitate de acest gen a fost „lansată la apă” săptămâna aceasta la Cluj-Napoca, în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” (IRGH). Importanța acestui nou centru a fost subliniată de prof. dr. Marcel Tanțău, șeful Clinicii Medicale III din cadrul IRGH: „Suntem onorați să fim cel de-al doilea centru din România dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale (BII) și ne bucurăm că le putem oferi pacienților din zona central-vestică a țării acces la cel mai bun standard de îngrijire. Un astfel de centru promovează o abordare integrată și personalizată a pacientului cu BII, ale cărui nevoi de îngrijire și tratament sunt foarte complexe. Avem echipe multidisciplinare care evaluează starea pacientului, stabilesc schema terapeutică și îl monitorizează permanent, astfel încât tratamentul și îngrijirea lui să fie actualizate și optimizate în funcție de răspunsul la tratament și de evoluția bolii. Mai mult decât atât, medicii se întâlnesc și discută periodic cazurile complexe și decizia terapeutică și se implică în educația pacienților și familiilor acestora”.
     Potrivit profesorului Tanțău, înființarea Centrului de la Cluj-Napoca a ținut cont de două lucruri: un număr apreciabil de specialiști (echipe multidisciplinare formate din gastroenterolog, anatomopatolog, chirurg, imagist, psiholog, pediatru, farmacist, dietetician și, nu în ultimul rând, asistente medicale de specialitate); infrastructura materială, (aparatură de ultimă generație, tehnică endoscopică, imagistică, chirurgicală). Aici pot fi tratați pacienții cu boli inflamatorii intestinale, afecțiuni incurabile și dizabilitante. „Prin înființarea celor două centre, de la Fundeni și IRGH Cluj, pacientul poate beneficia de o abordare personalizată, boala fiind tratată sub toate aspectele ei și cu toate implicațiile aferente, astfel încât pacientul să poată avea o viață normală”, a explicat prof. dr. Mircea Diculescu (ICF).
     Discuțiile purtate au vizat bolile inflamatorii intestinale (cca 15.000 de pacienți sunt diagnosticați cu boala Crohn, dintre care peste 2.500 sunt cuprinși în Registrele Naționale IBD Prospect și EPIRON), provocările bolilor inflamatorii intestinale (diagnostic tardiv, inconsistență în aplicarea protocoalelor de diagnostic și tratament, condițiile asociate de la denutriție la depresie, anxietate, anemie, boli osoase, complicații oftalmologice, complicații articulare, complicații dermatologice). Isabella Grosu, președinta Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România – ASPIIR, a spus că asemenea centre ar trebui înființate cât mai curând în toată țara, pentru a putea crește standardele în îngrijirea acestor bolnavi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe