Newsflash
OPINII

Cezariana în secolul XXI

de Prof. dr. Dimitrie NANU - oct. 13 2017
Cezariana în secolul XXI
     A treisprezecea ediție a Conferinței Societății Româno-Germane de Obstetrică-Ginecologie a avut loc în perioada 14–16 septembrie la Timișoara. Manifestarea științifică este găzduită alternativ de România și Germania, fiind organizată sub egida Societății Româno-Germane de Obstetrică și Ginecologie, a Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și a filialei locale a Academiei Române. Conferința a fost prezidată de prof. dr. Doru Mihai Anastasiu și prof. dr. Marius Lucian Craina.
     Tematica acestei ediții a vizat patologia asociată sarcinii și operația cezariană în secolul XXI. Această ultimă temă a suscitat multe discuții. Incidența acestei proceduri a atins în România cote alarmante, în mediul privat procentul de nașteri prin cezariană ajungând până la 70–80%.
     La manifestările științifice au fost prezenți peste 80 de participanți din România, Germania, Ungaria și Serbia. Lucrările s-au desfășurat în cadrul a zece sesiuni științifice, la care au contribuit 63 de lectori din toate centrele importante din țară. S-au acordat premii de excelență, premii pentru comunicările științifice și pentru cele mai bune postere.
     Câteva dintre subiectele tratate în cadrul prezentărilor au vizat obezitatea și implicațiile ei în obstetrică, frica de malpraxis și sănătatea reproducerii în bolile rare. Mai multe lucrări interesante au abordat subiectul operației cezariene, de la propuneri de reducere a incidenței acestei proceduri până la lucrări care au dezbătut dacă cezariana reprezintă o necesitate, un risc sau o problemă culturală. Concluziile dezbaterilor au o importanță practică deosebită pentru obstetrica actuală din România. Ediția următoare a conferinței este anunțată la Berlin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe