Newsflash
OPINII

Chirurgia estetică are nevoie de etică

de Dr. Constantin BOGDAN - mar. 13 2013
Chirurgia estetică are nevoie de etică
   În două cazuri recente, intervenţii chirurgicale în scop estetic s-au soldat cu rezultate dezastruoase, imprevizibile: decese. Acest tip de intervenţii nu prezintă în general riscuri vitale, dar cazuri nefericite s-au mai înregistrat – atât la noi, cât şi în străinătate. Fiind vorba de tinere femei cu familii, s-a generat, pe bună dreptate, o emoţie puternică în opinia publică şi, consecutiv, au apărut câteva semne de întrebare. Ambele intervenţii estetice s-au petrecut în cabinete şi unităţi private. Nu avem nimic împotriva sectorului privat a cărui complementaritate cu sectorul public este benefică, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să existe şi preocuparea pentru buna funcţionare a serviciilor medicale acordate în domeniul privat, inclusiv sub aspect etic.
   O primă întrebare: Este bine organizat controlul modului de funcţionare a serviciilor medicale private, cel puţin la nivelul la care se exercită controlul în serviciile publice? Nu cumva controlul, această pârghie importantă pentru evitarea derapajelor, este neglijat? Întrebarea este retorică, existând argumentul că acest lucru a fost semnalat şi în alte ţări. Sectorul privat – clinici, servicii ambulatorii, laboratoare, scapă uneori (sau chiar se sustrag) controlului. Câteva cazuri (unele încă în cercetare) au devenit celebre: Global-art sau Clinica Sabyc (extragerea de ovule şi comercializarea lor). Clinica privată Med New Life, româno-israeliană, specializată în fertilizare in vitro, atrăgea studente din provincie, sărace, convingându-le – contra unei sume de 600 de euro – să accepte recoltarea de ovocite, care erau vândute apoi unor cupluri infertile din străinătate cu 4.000 de euro! O astfel de practică nu este chiar neobişnuită în reţelele private: manevre interzise de lege în unele ţări sunt transferate în altele cu legislaţie mai permisivă.
   Încercările de punere sub control, inclusiv financiar, declanşează de obicei proteste, în special în contextul românesc, unde implicarea privatului în sănătate este recentă. De obicei, statul este acuzat că ar dori să lovească în sistemul medical privat. Dar o astfel de poziţie nu este corectă.
   În urmă cu aproximativ un an, în discuţiile numeroase şi adesea controversate privind reforma sănătăţii la noi, un reprezentant al unei unităţi private afirma sentenţios într-un interviu că sistemul sanitar public trebuie să se ocupe doar de… cazurile sociale! Celelalte cazuri de asistenţă medicală propriu-zisă înalt calificată trebuie rezervate sistemului privat.
   O altă inexactitate, difuzată cu insistenţă în opinia publică, este că unităţile din sistemul privat dispun de o dotare superioară unităţilor publice, cu referire specială la aparatura de ultimă generaţie. Unii investitori privaţi au afirmat că asistenţa de urgenţă nu trebuie să fie un monopol al statului, deşi chiar ei nu erau pregătiţi să intre pe „piaţa urgenţei“. Asistenţa de urgenţă rămâne însă o obligaţie în primul rând a sistemului public, a statului; este o asistenţă extrem de grea, încărcată de răspundere cu multe riscuri de eşec, ceea ce este firesc, ţinând cont de gravitatea inerentă a unor cazuri. Întrebarea necesară pe care şi-o pune eticianul: intenţia privaţilor de a prelua asistenţa de urgenţă are la bază un impuls vocaţional, pasiune, ajutor, asumarea conştientă a marii răspunderi sau este vorba şi de altfel de interese? Răspunsul potenţial nu poate face abstracţie de faptul că asistenţa de urgenţă se acordă peste tot gratuit, şi celor fără asigurare. Orice cabinet privat are nevoie de o o dotare minimă care să permită reacţia promptă în cazuri neprevăzute de urgenţă. O condiţie prealabilă de autorizare a acestor cabinete ar trebui să impună prezenţa acestei dotări. Există, desigur, formula transferului de urgenţă a unor astfel de cazuri într-o unitate de profil, dar uneori se impune operativitate în iniţierea primului ajutor.
   O altă condiţie care ar trebui îndeplinită în aceste cazuri, chiar dacă era vorba de subiecţi tineri, este aceea a unei investigaţii prealabile foarte amănunţite, privind boli, predispoziţii ascunse, sensibilităţi la medicamente, antecedente, riscuri specifice posibile, inclusiv exprimarea consimţământului scris. Uneori, oportunitatea de a avea un nou client plătitor estompează măsuri preliminare de precauţie, cu atât mai mult cu cât o astfel de intervenţie este considerată a fi lipsită de riscuri.
   Nu trebuie neglijată nici discuţia privind necesitatea reală a intervenţiei. Este necesară evaluarea formulei beneficiu–risc, prezentată ulterior în discuţii cu familia şi aparţinătorii, chiar dacă e vorba de un adult. Familia se poate constitui, în caz de eşec, accident, complicaţie, în parte acuzatoare a medicului.
   Este vitală organizarea unei forme de control care să autorizeze funcţionarea oricărei unităţi, fie publice sau private, cu scopul definit de a preveni apariţia unor astfel de cazuri. Ea se poate naşte şi ca o structură de control din interiorul sistemului privat. Important este ca aşa ceva să existe.
 
„Uneori, oportunitatea de a avea un nou client plătitor estompează măsuri preliminare de precauţie, cu atât mai mult cu cât intervenţia este considerată a fi lipsită de riscuri.“
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe