Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Cine e de vină pentru înmulțirea cazurilor de autism?

Viața Medicală
Dr. Vlad STROESCU vineri, 31 ianuarie 2020

Ministrul Sănătății a afirmat, săptămâna aceasta, că „din cauza plecării părinților în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism la copii”.

Ministrul Sănătății a afirmat, săptămâna aceasta, că „din cauza plecării părinților în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism la copii” (edupedu.ro). Declarația a devenit imediat foarte controversată. Conține ea vreo urmă de adevăr? Răspunsul nu este simplu.

autism

Se consideră că tulburările de spectru autist sunt afecțiuni „universale”, cu prevalență omogenă peste tot în lume. În anii `90 însă, numeroase rapoarte bazate pe registre naționale au asociat statutul de emigrant al părinților cu riscul mai mare de autism al copiilor. Între timp, criteriile de diagnostic și înțelegerea noastră despre TSA s-au schimbat. În ultimii ani, studiile care asociază migrarea cu autismul au devenit mai rare și mai nuanțate, pe măsură ce discursul științific și public despre TSA a devenit mai precis, dar și mai prudent. Totuși, o metaanaliză din 2015 a dovezilor disponibile până acum (Crafa și colab.) conchide că prevalența este mai mare în comunitățile de migranți, probabil din cauza unor factori epigenetici și psihotraumatici.

Chiar și această metaanaliză identifică anumite contradicții: copiii migranților din Mexic în SUA au rate mai mici de TSA decât în populația originară: pe acești copii, emigrarea într-o lume mai bună i-a protejat. Nu putem nega însă că orice val de migrație și dezrădăcinare se însoțește de un risc mult mai mare de suferință și traumă pentru copii, iar adversitățile la vârstă timpurie sunt asociate la rândul lor cu o mai mare morbiditate globală la vârstă adultă.

Cazul României e special, pentru că, într-adevăr, aici mulți copii rămân în urmă. Și lucrurile se petrec deja de suficient de multă vreme încât să văd, astăzi, la cabinet, tineri adulți profund marcați de o maturizare precoce și forțată.

Afirmația ministrului ar putea părea, așadar, la prima vedere, corectă. Dar ea conține însă două mari probleme. Mai întâi, este mult prea simplă, fără referințe, fără nuanțe. Mai apoi, și mult mai grav, este stigmatizantă pentru părinți.

Cauzele „plecării părinților” sunt la rândul lor complexe și reprezintă o veche problemă pe care guvernări succesive eșuează sistematic în a o elucida și ameliora. De asemenea, tulburările de spectru autist sunt o problemă de sănătate publică în care Statul român a eșuat în mod notoriu să se implice prin susținerea familiilor afectate, care astăzi nu beneficiază de rambursarea tratamentelor, nici de facilități la locul de muncă sau în școli. Așa că la fel de justificată ar putea fi și afirmația „din cauza Guvernului avem tot mai multe cazuri de autism”. Dar, pentru că avem o oarecare ținută științifică, ne vom abține să o facem.

Foto: rawpixel.com

Etichete: autism declarație ministrul Sănătății TSA

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.